Поточний № 8 (1435)

18.10.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Університети дають підказки громадам 


04.07.2024

На третьому році повномасштабної війни стійкість залишається найбільш критичною проблемою для територіальних громад. Про це свідчать результати дослідження, представленого в Українському кризовому медіа-центрі Альянсом українських університетів у рамках проєкту «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами». 
Більшість з опитаних громад (8 із 12 громад) вважають стійкість найвищим пріоритетом. Зокрема, доступність та якість укриттів отримали найнижчу оцінку серед мешканців громад. Іншою проблемою є відсутність належних планів дій на випадок надзвичайних ситуацій у багатьох громадах. Часто немає резервних запасів живлення та інших ресурсів, необхідних для швидкого реагування на кризи. Інфраструктура потребує покращення: суттєві проблеми з доступністю та якістю надання освітніх, медичних та інших послуг, перебої з мобільним зв’язком та інтернетом ускладнюють доступ до важливої інформації та послуг. 
Однією з найбільш слабких ланок у громадах є тестування IT-систем, які використовує орган місцевого самоврядування: представники ОМС найрідше зазначали, що протягом останнього року їх тестували на вразливість. 
«Традиційно є проблеми з дорожньою інфраструктурою та економічним розвитком але також з’являються нові питання про інклюзивність простору та вразливі групи», – додала менеджерка проектів Центру соціологічних досліджень, вивчення децентралізації та регіонального розвитку в Київській Школі Економіки Мирослава Савісько. 
Зі слів виконавчої директорки Центру економічного зростання LRHub, координаторки проєкту «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії з університетами» Катерини Шуварської, це дослідження буде корисним, як для самих громад, так і для експертів, чи громадського сектору, що працює з громадами. 
«Ми як університети поставили собі за мету розробити універсальну методологію оцінки потреб громад – як прифронтових, так і тилових. Таким чином, будь-хто зацікавлений зможе використовувати його для збору даних, аналізу ситуації та пошуку рішень. Особливістю є те, що враховується думка не лише органів влади, але й населення, бізнесу, громадського сектору та окремих категорій населення як вимушені переселенці чи сім’ї військовослужбовців. Таким чином можна сформувати комплексну картину, що відбувається в громаді, які є проблеми, що визнають усі, яка є взаємодія між різними суспільними групами в громаді. Далі Альянс працюватиме з громадами над вирішенням найбільших викликів залучаючи своїх фахівців, українських та міжнародних експертів. Ми закликаємо інших зацікавлених сторін також користуватися нашими напрацюваннями», – заявила вона. 
Проєкт «Посилення спроможності громад для відбудови через пілотування їхньої взаємодії
з університетами” реалізовується Альянсом українських університетів за підтримки
Міжнародного фонду «Відродження».
Пресцентр УКМЦ.