Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Усім фермам ферма!


15.01.2020

Мені здається, що в нашому сучасному метушливому світі люди часто не помічають нічого цікавого навколо себе. 
А його, повірте, чимало. Мене цікавлять історії успіху  відомих людей. Я з інтересом спостерігаю за тим, як цеглинка за цеглинкою вони  вибудовували свою кар’єру, реалізовуючи свої проєкти.
Нещодавно під час вивчення теми «Сільське господарство» наш вчитель географії Зінаїда  Іванівна Ліцукова запропонувала нам відвідати сучасну молочну ферму. Ми згодились поїхати. Не знаю, як інші, але я подумала, що це буде звичайнісінька ферма з коровами, котрих бачила в селі у дідуся.  І нічого цікавого там не побачу. Але  я дуже помилилася... 
Ми потрапили на сучасний молочнопромисловий комплекс «Єкатерининський». Це  справді найсучасніше  високотехнологічне виробництво, де майжа вся робота з догляду та обстеження тварин автоматизована. А ще мене вразила облаштована територія – гарні клумби, асфальтовані доріжки і абсолютна чистота. При вході до будівлі  здається, що це приватна лікарня, тому що нас попросили одягнути бахіли. Це ж треба, подумалось мені, моя бабуся ніколи бахіл до корови не одягала.
Цікаво, що корови тут незвичайні, шведської породи. Як повідомила екскурсовод, ці корови дуже продуктивні і дають за добу в середньому 30 літрів молока, воно якісне і поживне, придатне для виробництва дитячого харчування. Тварини знаходяться в різних секторах в залежності від віку, статі. До майбутніх мам ставляться дуже відповідально, доволі ретельно відстежуючи стан здоров’я і відповідно складаючи раціон. Коли народжується малеча, то її одразу переводять до сектору наймолодших. Навіть одразу оформлюють паспорт, як у людини, куди записують ім’я тварини.
Коли екскурсія добігала кінця, то мені здавалося, що більш нічим мене не здивуєш. Проте, коли всі спостерігали, як поважно йдуть на доїння корови,  я помітила стіну, на якій було дуже багато фотографій. Я придивилась ближче, і виявилося, що на цих фото відстежувалася еволюція цього виробництва. Все починалося зі старенької ферми та декількох десятків корів. А на сьогоднішній день це сучасний тваринницький комплекс, де утримується декілька тисяч корів, де майже немає персоналу, крім лікарів та людей, котрі керують обладнанням.
Власник комплексу Анатолій Клименко стверджує: «Щоб реалізувати такі масштабні проєкти, мабуть, мало мати гроші або впливові знайомства. Треба народитися людиною, яка не боїться йти вперед. Треба не боятися ризикувати. Твердо впевнений в одному: дорогу осилить той, хто нею йде». 
Цікава думка, з якою  важко не погодитися. Для мене Анатолій Володимирович – цікава людина. Також і важлива справа, якою він займається, доводячи всім, що Європу можна будувати в Україні. 
Евеліна ПІВОВАР,
член гуртка «Школа журналіста» Слобожанського НВК № 1.
Дніпровський район,
Дніпропетровська область.