Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

В Олександрополі вода є всюди


25.11.2010

«Святом води» назвали жителі Олександрополя Солонянського району урочисте завершення будівництва водогону, 
що відбулося тут 16 листопада

Надзвичайно тепла як для цієї пори днина сприяла проведенню одночасно й Дня села, на яке прибуло чимало з його майже тисячі жителів. Завершення будівництва водогону селянам довелося чекати довгих чотири роки.

- Олександропіль знаходиться на вододілі, вся вода від нас «тікає», - розповів його житель Анатолій Федінчик. - Тому в кожному дворі вимуровані два басейни на п‘ять метрів кубічних води, привозної і дощової. А в колодязях «верховодка» гірка, пити її не можна. В дев‘яностих роках тодішній голова колгоспу Павло Андрійченко організував буріння за селом свердловини на глибину 78 метрів, звідтіля воду підвозили до осель. А 2006 року був зроблений план водогону, 2008-го півсела вже мало воду на садибах. Торік іще додали. А вже зараз все завершили, є накопичувальна башта і очисні споруди. По всіх вулицях прокладена пластикова труба «сотка» з блакитною смугою, а від неї люди самі вели воду в двори і будинки. Сільському голові Людмилі Муркович довелося чимало попоїздити і в Київ, і в Дніпропетровськ, поки здійснили цю добру справу.
На урочистості з нагоди введення в дію кінцевих ниток водогону прибув голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул. Він привітав олександропольців з цією подією:
- Завершення будівництва системи водопостачання села Олександропіль є поштовхом для розвитку і процвітання краю. У Дніпропетровській області діє програма «Область без окраїн». У її рамках поступово всі села отримають газ, а де потрібно – воду, об‘єкти соціальної сфери.
Частину урочисто перерізаної стрічки перед пуском труби з водою передали як символічну естафету до сусідньої Петриківки. Там водогін будуватимуть наступного року. А в тому, що олексанропільська вода таки смачна, переконалися разом з Олександром Вілкулом усі гості села.
- А нам хоча б газ провели, де вже тієї води взяти, - не з трибуни бідкалася ветеран праці Галина Пальчук з Нової Андріївки Олександропільської сільради. – Вже й труби по селу прокладені, і люди по 16-20 тисяч гривень з двору на той газ вгепали, а його пуск чомусь не роблять. Чи морозів чекають?
За словами Наталії Чуйко, секретаря Олександропільської сільради, в переддень урочистостей Людмила Муркович була в Києві саме з приводу пуску природного газу в Новій Андріївці. Тож є надія, що морози селяни зустрінуть таки в теплі.

Григорій ДАВИДЕНКО.
Дніпропетровська область.