Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

В якій державі ще є таке?


27.02.2014

Це запитання без відповіді можна ставити до багатьох явищ українського суспільного життя. На жаль, численні негаразди нашої дійсності набули сили і стали ледь не хрестоматійними. Можливо, і найбільша кривава трагедія наших днів – холоднокровне вбивство силовиками сотні демонстрантів Майдану і поранення кількох тисяч – трапилася через те, що правляча в Україні останнім часом більшість звикла, що будь-які, навіть найбезглуздіші їхні рішення, ухвалені без всякого обговорення, ставали законами…
Подібне сталося і зі святая святих – державною мовою, яка є найбільшим, за Панасом Мирним, і найкоштовнішим скарбом кожної нації, в т. ч. і української. Саме про атаку на неї йдеться в листі нашого читача, ветерана праці Віктора Кобзаря з села Світлогірське Криничанського району Дніпропетровської області.

- Шановна редакціє! Скажіть мені – де ще в якій країні можливо те, що коїться в Україні? Чому припинене належне фінансування для ретрансляції програм Українського національного радіо (УР-1, УР-2, УР-3) у діапазонах середніх хвиль та ультракороткого діапазону? Де подівся «Промінь»? Зменшення мовлення українською вважаю прямим порушенням Конституції України, стаття 10 якої визначає українську мову єдиною державною. Українці позбавлені права отримувати інформацію рідною мовою!
У той же час в багатьох діапазонах працюють російські та проросійські станції і ллють усілякий бруд на державу Україну… У січні я направив листа українському уряду з проханням відновити належне фінансування програм Національної радіокомпанії. Отримав не відповідь, а відписку. Не вірите? Текст відповіді додаю.
Дослівно у листі заступника директора Національної радіокомпанії України В. Юрченка Держкомітету телебачення і радіомовлення від 23 січня 2014 року говориться:
- Різке обмеження видатків на поширення програм Українського радіо змусило Національну радіокомпанію України обмежити мовлення в діапазоні середніх хвиль. Після відновлення належного фінансування мовлення буде проводитися в повному обсязі. Програми НРК України в Дніпропетровській області можна слухати в ультракороткохвилевому діапазоні з 5.27 до 00.01 години на частотах: 68,36 мегагерц (УР-1) та 66,74 мегагерци (УР-3), в діапазоні середніх хвиль на частоті 972 кілогерци програму УР-1 за розкладом: ранковий блок з 6.00 до 10.00, вечірній – з 17.00 до 22.00. Дякую за увагу та небайдужість до програм Українського радіо.
Мабуть, багатьом нашим читачам останніми часами доводилося дивуватися, коли геть несподівано навіть на першому каналі Українського радіо починає лунати не своя мова. Особливий наступ на українську розпочався півтора року тому після ухвалення одіозного закону Ківалова-Колесниченка. Минулої неділі ситуативна більшість Верховної Ради, створена після «зради України», як назвала провладна більшість власне правління, таки скасувала його. Тепер новопризначеному уряду доведеться виправляти грабіжницькі дії «папєрєдніков», які, за їхнім таки визнанням, спустошили державну казну. І обов’язково відновлювати повноцінне мовлення Українського радіо. Україна не повинна бути білою, а точніше сірою вороною серед демократичних країн щодо беззаперечних, визнаних у світі прав титульної нації.
А допомогти новопризначеному уряду зробити цей важливий суспільний крок мусимо ми усі разом, усією громадою – впливом на нього та майбутніх кандидатів на президентську посаду. Саме до цього закликає звернення Віктора Кобзаря. Заради цього та інших прав людини та громадянина і продовжує стояти Майдан у Києві та інших містах України.

Підготував Григорій МИКОЛАЙЧУК.