Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вакулівська громада навчає


20.03.2019

Дніпропетровський центр місцевого розвитку за підтримки «Програми U-Lead з Європою» провели навчальний семінар для представників громад Дніпропетровщини,  темою якого став cоціальний захист населення.  У семінарі взяли участь представники Слобожанської, Царичанської, Маломихайлівської, Лошкарівської, Раївської, Девладівської, Іларіонівської, Васильківської, Миколаївської, Богданівської, Софіївської, Карпівської та Петриківської громад. 
Місцем проведення не випадково була обрана Вакулівська ОТГ Софіївського району.
– Вакулівська громада – лідер, інноваційна громада, в цієї громади є чому повчитись, – зазначив Ігор Мамонов, радник з питань регіонального розвитку Дніпропетровського центру місцевого самоврядування. 
До складу громади входять 18 сіл, населення Вакулівської ОТГ становить 3242 мешканці. За словами голови Артура Шевцова, Вакулівська ОТГ – одна із 79-ти громад України, яка стала партнером Проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» та переможцем конкурсу Програми «U-LEAD з Європою» з підвищенню спроможності ОТГ у сфері соціальних послуг.  
Тут уже втілено в життя проект «Громада для людини: підвищення компетентності громад для розвитку соціальних послуг».  Голова Вакулівської ОТГ Артур Шевцов особисто викладає курс у школах «Мистецтво жити в громаді».   Тут реалізовані такі цікаві проекти, як «Соціальний автобус для людей пільгових категорій», відкрито інклюзивно-ресурсний центр на базі Вакулівської  опорної школи. Впроваджено конкурс «Вакулівщина талановита» для дорослих і дітей. Для обдарованих дітей, які перемагають у районних і обласних олімпіадах, пропонується відповісти на 20 запитань про ОТГ і виграти тур на 7 днів до  трьох європейських країн: Нідерландів, Німеччини, Польщі. 
– Із 31 громади ми першими підписали меморандум про співпрацю з начальником обласної поліції Віталієм Глуховерею в рамках  пілотного проекту «Поліцейський офіцер громади», – зазначила начальник служби у справах дітей Вакулівської ОТГ Марина Зіпа.
Також вона повідомила, що у планах громади побудова  малого групового будинку для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Уже розпочалося будівництво сучасної амбулаторії,  де  буде створено умови для проживання сімейного лікаря.
Заступник начальника відділу соціального захисту населення Слобожанської селищної ради Валентина Морариця презентувала досвід Слобожанської ОТГ, де напрацьовано  теж позитивний досвід.  Зокрема, запроваджено надання соціальних послуг за принципом єдиного вікна. Відділ соціального захисту населення надає більше 35 послуг, КЗ «Милосердя» надає послуги особам поважного віку,  де на денному відділенні  працює перукар, реабілітолог, створено групи за інтересами: «Сама навчу»,«Рукоділля»,«Поезія і спів»,«Шахи і шашки», організовано заняття у тренажерному залі. З 2018 року на денному відділенні започатковано інформаційну годину з лікарем.  
Створена і функціонує у Слобожанській ОТГ Служба у справах дітей. Укладено договір із Центром «Добре вдома», при якому створено будинок «Мій дім», де проживають 12 дітей віком від 8 до 18 років.  Відділ соцзахисту плідно співпрацює з районним відділом соцзахисту населення. Налагоджено обмін електронними реєстрами, електронними базами людей з інвалідністю, багатодітних сімей і малозабезпечених дітей, переміщених осіб, учасників АТО,  ліквідаторів ЧАЄС. 
Із серпня 2018 року послугам із соціальної підтримки надається статус адміністративних, розроблені і затверджені інформаційні і технологічні карти для надання адміністративних послуг спеціалістами відділу із соціального захисту населення, працюють адміністратори ЦНАПу. 
Сподіваємось, що досвід Вакулівської  і Слобожанської громад допоможе іншим ОТГ долучитися до такої важливої роботи із соціального захисту селян.
Яна ОЛЕКСЮК,
Софіївський район,
Дніпропетровська область.