Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ваш сад заснув. Сплять і яблуньки


20.12.2012

Але це зовсім не означає, що господарі мають чекати, поки вони прокинуться. Обов’язково відвідуйте їх - не забувайте, що їхні вороги не дрімають. Ретельно огляньте дерева на наявність гнізд-зимниць золотогузки і бояришниці. Зніміть їх і спаліть. Гілки, на яких знайдете яйцекладки кільчастого шовкопряда теж зріжте і спаліть.

А ДЕ САМЕ влаштувалися ці шкідники, взимку легко виявити. Якщо ви побачите у кроні клубок сухого листя, обплутаного павутиною, терміново зніміть його - там і зимують бояришниці або золотогузки. Навесні гусениці поїдатимуть бруньки і бутони, і ви залишитесь без урожаю. І обов’язково зніміть усі сухі, муміфіковані плоди - в них причаївся гриб - збудник плодової гнилі.
Допоможуть вам захистити ваш садок від шкідників і птахи. Подбайте про них! Зробіть для них годівниці. Не збирайте всі ягоди обліпихи, калини, горобини з кущів, залиште їх для зимуючих пернатих.
Також захистіть стовбурці молодих дерев від мишей і зайців. Щоб уникнути пошкоджень, особливо у молодняка, обв’яжіть стовбури, а краще зробіть невеликі навколостобурові захисні кола із спеціальних сіток.
А садоводам, які займаються щепленням, вирощуванням саджанців із живців, на початку зими, до приходу сильних морозів, потрібно потурбуватися про їх заготівлю. Для них зрізають добре розвинені однорічні паростки, зв’язують і відразу ж прикріплюють етикетки з назвою культури і сорту. Етикетки можна виготовити з алюмінієвої фольги, склавши її у 4-6 шарів, і видавити на них кульковою ручкою літери. Виходить вічна етикетка: такий напис і від вологи не постраждає і на сонці не вилиняє.
Підготовлені живці зберігають в ямі або погребі. Якщо в ямі - то їх укладають горизонтально або вертикально, а потім присипають пропеченою тирсою. Можна використати і структурний ґрунт для заповнення простору між пучками живців і між самими живцями. Перед тим, як укладати живці на зберігання, їх необхідно обробити п’ятивідсотковим розчином залізного купоросу. За допомогою розчину вони не будуть пліснявіти. Яму викопайте з північного боку завглибшки сімдесят сантиметрів. Стінки ями обробіть гексахлораном або п’ятивідсотковим розчином вапна, на дно - покладіть обрізки лози, додаючи при цьому п’ятивідсотковий розчин залізного купоросу. І тільки після цього вкладайте невеликі пучки живців, посипаючи їх землею або тирсою. Зверху має утворитися двосхилий пагорок.
Якщо ж живці зберігатимуться в погребі, то їх треба присипати трохи вологим піском. Пісок заповнює весь вільний простір між самими живцями і пучками. Температура в приміщенні має бути не вище шести градусів тепла. Для того, щоб пісок залишався вологим, його необхідно періодично зволожувати. Але якщо ж у погребі велика вологість, його потрібно провітрювати.