Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ваш тип старіння


27.07.2016

Кожен старіє по-своєму. В одних уже в тридцять обличчя у зморшках,від очей розбігаються зрадницькі промінчики. У інших у п’ятдесят шкіра залишається натягнутою

і гладкою. Зате «пергаментне» обличчя нерідко радує око ясними, чіткими контурами, а володарі гладкої шкіри мають подвійне підборіддя і мішки під очима. Сценарій в’янення зумовлений генетикою, як колір очей і довжина ніг. Але це не означає, що треба сидіти, склавши руки. Якщо знати ворога в обличчя, то і природу можна перехитрити.

Тип № 1. Стомлене життям

Назва «втомлене обличчя» говорить саме за себе: шкіра підпухла, рихла, з віком набуває землистого відтінку. Головна причина проблем - порушення мікроциркуляції. Що робити? Засіб номер один - класичний ручний масаж. Багато експертів вважають, що кращого поки що нічого не придумано. Досвідчені руки масажиста поліпшать рух крові і лімфи в тканинах, причому так м’яко, що ви майже нічого не відчуєте. На другому місці - апаратні методики. Електричний лімфодренаж (мікроструми, міоліфтинг) нагадує міостимуляцію: на шкіру прикріплюють датчики, які злегка «струшують» обличчя. Струми впливають на тканину на клітинному рівні, допомагають відтоку рідини і підсилюють кровообіг. А м’яка тонізуюча дія на мімічні м’язи підсилює синтез колагену і еластину, що відповідають за пружність шкіри. Ультразвукові процедури прекрасно активізують клітинний обмін, підсилюють регенерацію і виводять шкідливі продукти обміну. А оскільки ультразвук здатний ще і «відкривати» клітини, допомагаючи проникненню в них корисних речовин, його краще поєднувати з ультрафонофорезом або спеціальними масками. Вакуумний лімфодренаж діє за принципом баночного масажу: на поверхні шкіри створюється сильний перепад тиску, примушуючи працювати глибші шари. Проте з обличчям потрібно бути дуже обережним: вакуумні насадки відтягують шкіру, засмоктуючи її усередину, і на шкірі з її крихкими судинами і зниженою еластичністю можуть залишитися помітні сліди. Порівняно з ручним масажем фізіотерапевтичні процедури мають більше протипоказань. Їх не можна проводити вагітним, людям з металевими імплантами (наприклад, кардіостимулятором), збудливою нервовою системою.

 

Тип № 2. Павутина на обличчі

Так старіють люди з дуже ніжною сухою шкірою. Від природи у неї дуже тонка захисна оболонка - гідроліпідна мантія. З віком вона стає ще тоншою, шкіра стрімко втрачає вологу; в результаті обличчя вкривається мережею зморшок. Що робити? В першу чергу таку шкіру необхідно захищати. Причому не варто нехтувати найпростішими засобами. Симпатичний шарф або широкополий капелюх врятують від сонця і вітру; домашні квіти, акваріум або зволожувач повітря захистять від зневоднення. Вашому обличчю просто необхідні тепличні умови! Що раніше ви почнете користуватися кремами, то краще. Для дівчат-підлітків підійде звичайний жирний крем хорошої якості: він захистить внутрішні шари шкіри, утримає вологу. Справжня паличка-виручалочка для цього типу шкіри - гіалуронова кислота. Вона чудово утримує вологу і входить до складу багатьох кремів, але працює лише на поверхні, оскільки її молекули не здатні подолати бар’єр епідермісу. Тому фахівці радять використовувати гіалуронову кислоту в ін’єкціях - у складі мезотерапевтичних коктейлів і гелів. Вже через кілька процедур шкіра знов стане гладкою і пружною. Якщо ви, як вогню, боїтеся уколів, можна спробувати хитрі зволожуючі маски. На одержану з плаценти плівку напилюється гіалуронова кислота та інші корисні компоненти, спеціально оброблені на молекулярному рівні, і під тиском плівки проникають в найглибші шари шкіри. Дуже корисний і електрофорез. Він дивовижно відновлює вологість, оскільки потрібні речовини буквально забиваються в шкіру за допомогою електричного струму. Боротися зі зморшками теоретично допомагають всі види хімічного пілінгу. Проте у випадку із сухою тонкою шкірою потрібно бути особливо обережним. Поверхневий пілінг точно не завдасть шкоди, а серединний і глибокий при передозуванні спричинить серйозні неприємності: нова шкіра наросте нерівномірно, стане плямистою, виступлять близько розташовані до поверхні судини. Якщо справа зайшла зовсім далеко, і обличчя нагадує печене яблуко, не обійтися без дермабразії – шліфовки шкіри за допомогою спеціальної насадки або лазера. Ця процедура дуже ефективна, але і складна, так що вибирайте тільки перевіреного фахівця.

Тип № 3. Втрата форми

Характерна ознака «деформованого обличчя» - сильне обвисання. Щоки опускаються, повіки звисають, розпливається овал обличчя, воно набуває смутного виразу. Зазвичай так старіють повні люди з жирною і пористою шкірою. Що робити? При цьому типові старіння теж потрібний масаж. Він повертає м’язам обличчя тонус, шкіра підбирається і підтягується. Показані всі види ліфтингу – міостимуляція, ультразвукова дія, вакуумний масаж. Ще один потужний засіб – моделюючі маски. Вони прекрасно допомагають повернути на місце шкіру, що поповзла вниз. Найвідоміша і доступніша – парафінова маска. Косметолог спочатку руками надасть форму обличчю, а потім «закріпить» його розігрітим до 55°С парафіном. При охолодженні він стискається, створюючи ефект преса: поліпшується кровообіг, зникає одутлість. Курс з десяти парафінових масок до певного ступеня дозволяє відновити овал. Саме з таким типом обличчя в певному віці варто задуматися про пластичну операцію. З нависанням шкіри верхніх повік і жировими грижами можна справитися тільки за допомогою блефаропластики.

Тип № 4. Все відразу

При комбінованому типі на обличчі можна побачити всі симптоми старіння: набряки, зморшки, до куточків рота сповзають складки. Що робити? Крім усіх вищеназваних процедур, корисними можуть стати ін’єкції ботулотоксину. Вони розслаблять мускулатуру і зафіксують м’язи, в результаті зморшки дещо розгладяться. Є можливість знову зробити обличчя округлим і заповнити зморшки за допомогою штучних наповнювачів. Насамперед, до них належать колаген і форми гіалуронової кислоти, що поволі розсмоктуються. Введений під шкіру гель рестілайн зберігається близько півроку. З часом він повністю розсмоктується. Нарешті, з’явилися комбіновані препарати, коли на гранулу якого-небудь полімеру нанесена та ж гіалуронова кислота. Такі засоби не тільки заповнюють об’єм шкіри, але і покращують стан тканин. З часом вони не видаляються з організму, а ферментуються.