Поточний № 4 (1431)

26.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Важкий день очільника області


16.10.2015

Сьомого жовтня у плетениці робочих поїздок в райони, які останнім часом проводить голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко, дійшла черга до Царичанського. Сюди був доставлений новий грейдер, який поповнив парк місцевого райавтодору. Візит розпочався з огляду в центрі Царичанки мистецької алеї «Барвиcте Приорілля», присвяченої 92-й річниці утворення Царичанського району. Після цього В. Резніченко зустрівся з аграріями, висловив щирі слова вдячності за їхню одвічну хліборобську працю. І вручив директорам ТОВ «Маяк» Віктору Білову, ФГ «Грант» Юрію Коваленку, ТОВ АФ «Світанок» Артуру Шеремету Почесні грамоти Дніпропетровської ОДА і подарунки за найвагоміші результати жнив в очолюваних ними господарствах.

ДАЛІ пройшов особистий кількагодинний прийом громадян, після якого і пролунала фраза «сьогодні був важкий день». Бо порушені людьми питання інколи виходили за межі повноважень голови ОДА. Звернення про надання матеріальної допомоги на проведення складних операцій, ремонтів осель тощо В. Резніченко з кількома представниками обласних служб «розрулював» за допомогою державних коштів та власного благодійного фонду. Задовольнив клопотання учасників недавніх бойових дій в Донбасі Сергія Виноградова, Сергія Булахова та Віталія Кейди, двом останнім обіцяне працевлаштування. На короткій нараді голова області підкреслив, що сьогодні вчорашнім воїнам украй важливо щонайперше допомогти знайти роботу, усвідомити свою затребуваність і у мирному житті. Це дозволить учасникам АТО швидше подолати поствоєнний стресовий синдром.
Не вдалося одразу закрити задавнене питання інваліда праці Валентини Дубовицької з Царичанки, будинок якої ще три роки тому визнаний аварійним. Голова області був здивований, як царичанська влада за кілька років поспіль, попри певні зусилля, так і не змогла поставити крапку в історії виділення житла родині з трьох інвалідів. За тиждень пообіцяв усе вирішити. Так само було «подовжене» звернення директора Молодіжнянської ЗОШ 1-3 ст. Юрія Ткачова щодо утворення на базі цієї віддаленої школи навчально-виховного комплексу, тобто відкриття групи для дошкільнят, що дозволить зекономити витрати на енергоносії. «При об’єднанні громад будемо дивитися, що робити з вашою школою. Усе пропрацювати на місці» - такою була відповідь. Вочевидь, в надзвичайно серйозному питанні – бути в краї школі чи кинути все напризволяще і «ощасливити» дітей неіснуючими автобусами, яких у цьому конкретному випадку потрібно мінімум три - варто враховувати і думку батьків та людей, наділених представницькими мандатами. До речі, нещодавно депутати Царичанської районної ради вже висловилися категорично проти закриття Молодіжнянської школи, така ж одностайна думка і батьків.
«Чому в цій країні всі всього бояться?» - запитав Валентин Резніченко після заочного прохання працівників Царичанської ПДРЧ-24 про виділення нового пожежного автомобіля та озвученої мотивації власної відсутності – «на прийом іти боїмося». Можливо, пожежники остерігалися потрапити обласному керівництву на очі через невдале гасіння пожежі на горі Калитва неподалік Свинячого яру 2-го жовтня? Бо кільком жителям Китайгорода довелося після цього ще більше доби ліквідовувати чималу площу займання… Новий автомобіль працівникам ПДРЧ-24 вирішили виділити за кошти держбюджету.
Обговорювалася і необхідність будівництва в Царичанському районі екологічного промислового виробництва, адже лише третина працездатного населення краю має офіційне працевлаштування. Прикро, що не видно кроків для здешевлення проїзду в громадському внутрішньообласному транспорті, що дозволило б збільшити зайнятість людей. Давнє звернення голови профспілки автоперевізників Дніпропетровщини Андрія Берчука про відміну 20% ПДВ на продаж автобусних квитків, зменшення автостанційного збору з 15 % бодай удвічі ігнорується вже не одним українським урядом. І надаремне… Лише цей один крок зробив би роботу в містах рентабельною для селян, адже дорогий сьогодні квиток на автобус суттєво подешевшав би. Чому це і досі не зроблено? Вже навіть авіаперевізники мріють про відміну ПДВ з продажу авіабілетів. Тож селянам, які можуть пересуватися лише наземним транспортом, це необхідно іще дужче…
Звернення автора цих рядків про видачу абонентських книжок по оплаті електроенергії ПАТ «ДТЕК «Дніпрообленерго» усім бажаючим голова області пообіцяв вивчити. А давню ідею - нічне освітлення бодай основних сільських вулиць навзаєм плати за землю під підстанціями, трансформаторами та опорами ліній електропередач - запропонував провести через Верховну Раду. Невідомо, чи вдасться нинішньому «частоканікулярному» складу парламенту винести на розгляд це насущне питання? А воно б дозволило і дещо «розвантажити» надмір нічної енергії в мережах, про що давно бідкаються енергетики, і зробити наші села більш зручними для людей та більш недоступними для крадіїв, які вже влаштовують нещадні нічні полювання на корів тощо. Ще вивчатиметься питання – чи варто по землях Могилівської та Китайгородської сільських рад, де давно існує республіканська автодорога, прокладати ще одну – об’їздну, чотирисмугову? Таке близьке «сусідство» в Петриківському районі призвело до того, що об’їздну там люди називають не інакше як «дорогою смерті» через знищені нею пасовища для худоби, болота і озера з рибою... А на звернення щодо з’ясування причин обміління Орелі директору Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Роману Стрільцю доручено провести інвентаризацію усіх дамб на річці та її притоках в межах Дніпропетровської області. Надалі усі незаконно збудовані греблі необхідно прибрати з русел.
Приємно, що новий очільник області намагається з перших уст почути проблеми кожного району. Певно ж, це далеко не всі біди окремо взятого Царичанського району, але добре, що про них почули. Тому будемо сподіватися, що конкретні дії таки будуть. Але до них уся українська спільнота має «підводити» кожного державного чиновника. До речі, Валентин Михайлович зробив попередження помічникам, які у Дніпропетровській ОДА не пустили жительку Царичанського району до себе на прийом. Перед цим її документи на приватизацію землі кілька разів «відфутболили» представники Головного управління Держгеокадастру Дніпропетровщини. Доручено перевірити і це звернення. Отож стукайте, і вам відчинять! А стукати приводів таки ще задосить…

Григорій ДАВИДЕНКО. Дніпропетровська область.