Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Важливо почути думки


10.10.2013

СЦЕНАРІЙ економічного розвитку України обнадіює, і разом з цим дещо турбує українців. Переймалися ним сьомого жовтня і у Дніпропетровську бізнесмени і влада в рамках «круглого столу». А провели семінар для Всесвітнього економічного форуму – швейцарської неурядової організації, яка щороку організовує неформальні зустрічі в Давосі. Форум надає можливість обговорення у неформальній обстановці чимало важливих для світової економіки питань, налагодити нові ділові стосунки. Це надзвичайно важливо для нас в перспективі підписання в листопаді Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом. На брифінгу перед проведенням зустрічі заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова сказала:
- Дніпропетровський економічний семінар є своєрідним «міні-Давосом» разом із Києвом, де подібний захід пройде 5 та 6 листопада. А вже у січні наступного року ВЕФ у Давосі розробить прогноз розвитку економіки України. Це допоможе нам бути готовими до тих викликів, які можуть чекати на шляху адаптації до світового рівня наші промислові та сільськогосподарські галузі. Вдячна зарубіжним колегам із ВЕФ, які детально розглядають українські економічні реалії і допомагають нам швидше знайти додаткові «точки опори».
Певно ж, інтерес світових економістів до Дніпропетровщини зумовлений тим, що частка області в економічному «пирозі» України сягає більше десяти відсотків ВВП, а кожний шостий інвестиційний долар вкладається на її теренах. А ще ця цікавість базується й на іншому. Ось що сказав про це Стефан Мергенталер, заступник керівника групи стратегічного прогнозування Всесвітнього економічного форуму:
- Вперше ми працюємо за межами Києва, вирішили це зробити ще на початку року. Для нас важливо почути ваші думки, щоб знати, що думають і чого чекають бізнесові структури України. Наша сьогоднішня ідея – дізнатися вас щось цікаве, національне, притаманне лише вашій економіці. З урахуванням досвіду цієї та інших зустрічей ми і надамо на початку нового року сценарій розвитку економіки України на всесвітнє обговорення.
Окрім цього, останнім часом ВЕФ став випускати і додаткові рейтинги окремих країв та секторів економіки. Тож є надія, що й такі цікаві дані будуть розроблені. У роботі дніпропетровського «круглого столу» взяли участь очільники державної та обласної влади, представники виробничих та бізнесових структур Дніпропетровщини. Наприкінці семінару Ірина Акімова висловила сподівання, що семінар стане однією зі сходинок України на шляху до належного нашій державі місця у світовій економічній системі.

Григорій ДАВИДЕНКО.