Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вчасно полийте виноград


30.04.2019

Чому одна і та ж лоза в різні роки дає різний урожай?

До горошіння і обсипання ягід винограду призводить недостатня кількість вологи під час цвітіння. Після цього поліпшити якість урожаю уже неможливо, тому перед цвітінням виноградник бажано полити. Від цвітіння до початку достигання ягід на транспірацію витрачається майже половина всієї води, яка потрібна рослині на вегетаційний період, а ягоди, що зав’язалися, збільшуються за рахунок росту клітин.
Від початку достигання і до повної стиглості ягід зменшується ріст пагонів, але трансплантація ще велика і, щоб одержати якісний урожай середніх і пізніх сортів, рослини слід поливати.
Кількість поливів залежить від розвитку кореневої системи. Так, чубуки, з яких у шкілці вирощують саджанці, поливають через 7-20 днів. Вода має надходити до п’яткових зрізів, де формуються і розвиваються молоді корінці.
Післясадивний полив сприяє осіданню ґрунту навколо коренів, підвищує рівень вологи. Вода стає доступною для рослин. За вегетацію потрібно ще близько 12 разів полити виноградні рослини.
На другий і третій рік кущі розвивають міцну кореневу систему. Завдяки чому використовують вологу з глибших шарів ґрунту. Тому кількість поливів зменшують відповідно до 7-8 та до 6-7.
Плодоносні кущі мають добре розвинену кореневу систему і частково можуть забезпечити себе природною вологою, тому кількість поливів також зменшують. Перший раз поливають у травні, коли на пагоні з’являються 3-5 листочків, другий – за кілька днів до цвітіння, третій – через 15 днів після цвітіння для росту ягід, але не пізніше, як за 15 днів до збирання врожаю.
Якщо у вас кілька кущів винограду, можна поливати кожен окремо. Та коли їх значно більше десяти, система має бути іншою: поливають 1-2 ряди одночасно.
Марія ХАНДОГІНА, виноградар.