Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відродження українського кіно


13.02.2019

Сьомого лютого у Дніпрі відбувся прем’єрний показ кінофільму «Крути 2018»,

знятої за однойменним кінороманом Костянтина Тура-Коновалова.

Героїчна оборона станції Крути, коли проти 4-тисячного  більшовицького війська Муравйова на захист Києва і української незалежності вийшли 300 студентів, ніби оживає у майстерній грі сучасних українських акторів. Проект фільму став одним з переможців Дев’ятого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно у сесії тематичних фільмів (до 100-річчя проголошення Української Народної Республіки, до 100-ї річниці Бою студентів під Крутами) та отримав 26 млн. грн. державної фінансової підтримки при загальному бюджеті 52 млн. грн. Фільм знімали на Черкаській станції поблизу села Сигнаївки, оскільки сучасні Крути не підходять для зйомок – там зведено меморіал героям-крутівцям і сучасні будівлі. 
Андрій Федінчик виконує одну з головних ролей стрічки – Олекси Савицького. Це старший із генеральських синів, який  воює проти рідного брата. Він – кадровий військовий, який перейшов до лав Червоної армії. Брати до нестями закохані в  одну дівчину – інститутку Софію. Це ще більше загострює конфлікт.
Яскраво представлений у кінострічці і образ  головнокомандувача  більшовицьких військ Михайла Муравйова. Його втілив у життя Віталій Салій. За словами актора, робота над стрічкою була важкою і виснажливою, іноді знімали по 18-19 годин, і весь цей час треба було перебувати у стані психічного надриву, оскільки Муравйов мав п’ять поранень у голову і дуже страждав від головного болю. Щоб образ вийшов правдивим, довелося читати переписку Муравйова з Троцьким і Леніним, відшукали  навіть чоловіка, прапрадід якого служив у війську Муравйова.
– Контекст ролі не дав розгулятися фантазії, – зазначив актор на прес-конференції, яка відбулася в інформагенції «Наше місто».
За найцікавіше питання актори пообіцяли журналістам подарувати книгу «Крути 1918», за якою, власне, і знято кінофільм. Книгу отримала кореспондент «Сільських новин» за своє питання: «Якби на машині часу ви перенеслись у морозний січень 1918-го під станцію Крути, чи змогли ви повторити героїчний подвиг юних патріотів?».
Дякуємо всім, хто причетний до створення кінострічки. І радіємо відродженню українського кіно, яке довгий час в незалежній Україні не фінансувалося. 
Яна ГУДЕНКО.