Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вербна неділя, Благовіщення


04.04.2015

Неділя за тиждень перед Великоднем називається «Вербною», або «квітною». За християнським вченням у цей час Спаситель Христос в‘їжджав до Єрусалиму на ослику, і миряни встеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавна шановане серед нашого народу, тому що воно перше сповідає про прихід весни і має цілющі властивості.

У Вербну неділю святять вербу. Під церкву заздалегідь навозять багато вербового гілля. Зранку на Богослужіння сходяться всі - старі й малі, - бо «гріх не піти до церкви, як святять вербу».

А сьомого квітня цього року відзначають Благовіщення - свято воскреслої землі, пробудження життєвої сили природи. На Благовіщення прилітає ластівка - Божа птиця.

У церкві на Благовіщення святились проскури, вони вважалися цілющими. Товчену проскуру змішували із землею і сіяли на межах лану, «щоб він родив і щоб град посіву не побив».

За народними повір’ями, цього дня Бог благословляє землю і все починає рости, з’являються перші квіти, з якими пов’язані магічні ритуали топтання рясту та заворожування пролісків.