Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вересневі роботи в саду


04.09.2014

Вересень – перший місяць осені і перші турботи про вирощений врожай. Саме в цей час необхідно прибрати все вирощене в строк, вибираючи оптимальну, суху і трохи вітряну погоду. Потрібно встигнути підготувати всі приміщення, де будуть зберігатися і дозрівати наші овочі. Потрібно і надалі доглядати за літніми та осінніми посівами. Загалом, роботи в саду у вересні вистачить вдосталь.
Відібрану насіннєву картоплю необхідно виставити на світло для позеленіння, це додасть картоплі витривалості та збереже її від хвороб і шкідників. Розділяють картоплю, як за правило, за сортами.
У вересні прибирають насіннєву цибулю. Збирають, коли 50% (але не більше) листя поляже на землю. Запізнення із збиранням, особливо у вологий період, може призвести до подальшого відновлення росту, а це, у свою чергу, погано позначиться на зберіганні. Після викопування цибулю складають на грядці для просушки. У дощову погоду необхідно занести цибулю у сухе приміщення, укладаючи невеликим шаром на будь-яке природне полотно. Коли вона висохне, зрізують листя на три-чотири сантиметри вище шийки. Відбирають хворі або пошкоджені цибулини, а решту зберігають в сухому, добре провітрюваному місці.
Не забудьте і про ярий часник, який не виносить прямих сонячних променів, тому його потрібно сушити під навісом. В іншому випадку, його головки набудуть гострого і нестерпного смаку.
На ділянці продовжують зріти помідори, перець, баклажани та інші овочеві культури. Їм також потрібен дбайливий догляд, при якому вони зможуть дати великі та смачні плоди.
Не слід забувати поливати і робити підживлення. Припиняти підживлення необхідно за чотири тижні до передбачуваних похолодань і збору врожаю.
У разі вересневих заморозків близько 0°C, що трапляється рідко, необхідно зібрати плоди помідорів, баклажанів, перцю тощо. Їх розсортовують на зрілі, зелені, великі та дрібні. Дрібні і недозрілі плоди опускають в окріп, додавши солі, на три хвилини, після чого виймають. Укладають шарами, пересипаючи їх тертим часником. Зверху наливають олії і придавлюють гнітом. Зберігають при кімнатній температурі один два-тижні до повної готовності.
У вересні вже встигають дозріти насіння бобових (квасоля, соя тощо). Вилучивши їх зі стручків, гарненько просушують і кладуть на зберігання. Дуже часто квасоля, горох вражаються зернівкою. Для запобігання псування, зберігають бобові в холодильнику, бо температура нижче 10°C перешкоджає розвитку яєць шкідника, відкладених ним ще при зав’язі.
Приділіть увагу всім видам капусти – кольорової, броколі, кольрабі, білокачанної, савойської. Своєчасно зрізують готові до прибирання головки. У цей час добре набирає вагу середньо- та пізньостигла білокачанна капуста. Забезпечують її вологою і харчуванням. Не повинно бути різких перепадів з поливаннями, бо капуста дуже до цього чутлива, і голівки можуть тріскатися і відповідно погано зберігатися.
Ріпа, бруква, редька продовжують достигати у вересні на городі. Вони потребують поливу і захисту від шкідників. Основним шкідником є хрестоцвітні блішки. Для профілактики і боротьби з якими рослини посипають золою рано вранці.
У перших числах вересня можна посіяти шпинат, редис, салат. Вони до наступного місяця встигнуть дати смачні і соковиті плоди. Для прискорення дозрівання, зазвичай використовують додаткові накривні матеріали.