Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вершковий пломбір


01.09.2021

Вершковий пломбір
Чотири жовтки; 150 м цукрової пудри; 200 мл вершки жирністю 10%; 500 мл вершків 33-35%; 1/8 ч. л. ваніліну.
Акуратно відокремлюємо жовтки від білків. З’єднуємо жовтки з цукровою пудрою і ретельно розтираємо ложкою, поки маса стане однорідною і трохи посвітліє. Розтирати зручніше відразу в тім посуді, у якому поставите на вогонь, найкраще - у сотейнику або чавунному казанку.
Вливаємо в розтерті жовтки нежирні 10% вершки - не поспішаючи, невеликою цівкою, продовжуючи розтирати до однорідності. Ставимо на невеликий вогонь і варимо, постійно помішуючи круговими рухами. Особливо ретельно розмішуємо біля стінок посуду й на дні казанка - саме там можуть з’явитися грудки, якщо перемішувати нерегулярно. Проварюємо близько 8-10 хвилин, до загустіння - коли ложка буде залишати сліди, що зникають не відразу, а повільно тануть. Доводити до кипіння не треба - жовтки згорнуться. 
Протираємо крем через друшляк, щоб додати йому ще більш ніжну консистенцію; відставимо для остигання до кімнатної температури, а потім помістимо в морозильну камеру до наполовину замороженого стану.
Коли крем у морозилці вже почав замерзати, збиваємо міксером жирні вершки. Збиваємо уважно, щоб не перебити, інакше вийде масло. Вершки за консистенцією мають стати, як сметана. Діставши з морозилки заготівлю, перемішуємо її зі збитими вершками і збиваємо все разом - на невеликій швидкості 20-30 секунд, щоб добре перемішалося. І ставимо назад у морозилку на 1,5 години. Потім дістаємо і перемішуємо ложкою, щоб у готовому морозиві не було кришталиків льоду. На цьому ж етапі можна додати в морозиво шоколад, горіхи, ягоди. Повертаємо в морозилку до повного застигання.