Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весела сусідка та Веселий сусід


27.10.2022

Закінчується дуже складний городній сезон. Більшість городників змогли виростити власні овочі і забезпечили свої родини соковитими плодами. На жаль, дуже багато родин через війну втратили свої домівки та вимушені були переїхати до більш безпечного місця. Ось і до нашого села приїхало дуже багато родин із прифронтових містечок та сіл. Наша родина допомогла усім, хто потребував допомоги. Поділилися плодами та консервацією з погреба. Але найбільша допомога була з насіння, якого у нас завжди багато.
Тож хто не полінувався, той зміг виростити гарний врожай усіх овочевих культур. 
Тепер можна згадати літо, ту красу, яку подарувала нам природа за нашу невтомну працю.  Цього року урожай вийшов непоганий. Парадували різні за формою баклажани і різнокольоровий перець. Зібрали один з найкращих урожаїв кавунів, динь, огірків. Здивували екзотичні сорти різноманітних культур, які ми отримали із-за кордону. Особлива гордість – це гарбуз, який виріс вагою 148 кг! Усі культури вдалися, але моїми улюбленцями залишаються помідори. Плодів було так багато, що ледве встигали їх збирати. Жоден помідорчик не пропав, увесь врожай переробили. Лишки консервували, а із цінних плодів збирали насіння. Уся м’якоть пішла на сік. Тож наконсервували стільки, що і собі вистачить, і нашим захисникам передали.  
У цьому сезоні під помідори ми виділили 15 соток городу, де розмістилося близько 250 сортів, причому майже сотня з них – новинки з різних куточків світу. Поповнили колекцію і сортами власної селекції. Багато зразків продовжують показувати стабільність, і їх уже можна поширювати. Кожного сорту саджали від 10 до 20 кущів, а наших улюбленців – Церква, Семенівна, Цукровий бізон, Мільйонер, Рожевий мед, Бананчик, Серце буйвола – по 40 і більше. З новинок на ділянці з’явилися Гейша, Дельта Рівер, Серце Марші, Шоколадне серце Райнхарда,  Динюшка та інші. Їх росло по 5-10 кущів (саме стільки зерняток кожного сорту потрапило мені до рук). 
Окремої уваги заслуговують два схожі сорти-близнюки Весела Сусідка та Веселий Сусід. Ці дві новинки вразили своїм врожаєм та стійкістю до спеки. Близнюки повністю ідентичні, різниця тільки в тому, що Весела сусідка має жовті плоди, А Веселий сусід – рожеві.  Плоди великі, з яскраво вираженими ребрами, як гармошка. Вага плодів до 250 г, а на першому гроні часто бувають і до 400 г, дуже красиві, малонасінні, щільні й важкі. Смакові і засолювальні якості плодів заслуговують найвищої оцінки. До переваги цих двох сортів відношу їхню високу врожайність до 15-20 кг з куща за сезон. Плодоносять до заморозків, навіть останні плоди дуже соковиті й солодкі. Сорти лежкі, транспортабельні, стійкі до фітофторозу і кореневої гнилі. Томати підходять для консервування, але великі плоди треба різати, бо в банку не влізуть. Зате на томатний сік та для салату вони неперевершені! Наша родина щиро хоче допомогти городникам якісним насінням помідорів. Цього року нам вдалося зібрати багато насіння з цих двох сортів, тож ми вирішили БЕЗКОШТОВНО надіслати потроху насіння Веселої сусідки та Веселого сусіда  усім охочим, хто не забуде покласти  у лист підписаний конверт зі зворотною адресою.
Руслан ДУХОВ, 
вул. Тюркіна, буд. 41 
с. Мишурин Ріг ,
Кам’янський район, 
Дніпропетровська область. 
51610 
www.doohoff.com   
ел. пошта – doohoff@ukr.net