Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весна без застуд


24.04.2014

Пережити весну і не застудитися, хіба ми не в змозі? Фахівці стверджують: цілком реально, якщо знати фактори ризику і намагатися їх уникнути. Адже хворіти навесні, коли нарешті пішли зимові холоди і радість буття всім наповнює жили, особливо неприємно. Проте у цю пору року наш організм часто-густо ослаблений, тож частіше звичайного «чіпляються» застуди. Давайте з’ясуємо, які ж причини сприяють появі застуди і яку стратегію поведінки слід обирати, щоб не підхопити хворобу у цю пору року? Про це ми розмовляємо з лікарем-отоларингологом В’ячеславом Котом.

- У чому вони - «простудні весняні ризики»?
- З приходом кожної пори року змінюється і набір ризиків, що можуть сприяти розвитку тих чи інших захворювань. Наприклад, взимку ми ризикуємо переохолодитися, а влітку - отримати сонячний удар, взимку в овочах менше вітамінів, а влітку вище ймовірність того, що в їжі можуть бути збудники кишкових захворювань. Весна так само, як і будь-який інший сезон, висуває на передній план свої власні ризики для здоров’я. Ці «весняні небезпеки» призводять до того, що ми частіше застуджуємося.
- Чому ж саме навесні трапляються застуди?
- Бактерії та віруси, які провокують появу застуди, не дуже добре переносять мороз і спеку. А ось весняний температурний режим, коли на вулиці вже не дуже холодно, але ще не жарко, а часто ще й волого, їм якраз дуже підходить. «Простудні інфекції» зазвичай поширюються повітряно-крапельним шляхом. Потрапляючи у повітря навесні, вони тривалий час перебувають у «боєздатному», так би мовити, стані. Люди, які підхопили хворобу, починають активно чхати і кашляти і «випускають» нову партію хвороботворних організмів в оточуюче середовище. Внаслідок чого у повітря потрапляє рекордна кількість хвороботворних організмів. Це одна з причин, чому в цю пору року на застуду хворіє велика кількість людей.
- Що ж робити, щоб зменшити концентрацію інфекції навколо себе?
- Треба вдатися до запобіжних заходів. Відкладіть відвідування масових заходів, по можливості уникайте контактів із застудженими людьми і обов’язково мийте руки після приходу з вулиці, а також перед будь-яким прийомом їжі. А ще робіть щоденне вологе прибирання і добре провітрюйте приміщення.
- Чи слід приділити особливу увагу одягу?
- Так. Одягайтеся по погоді. Ризик захворіти на застуду зростає, якщо ви перемерзли. Перегріватися теж шкідливо. І те й інше сприяє активізації інфекції в організмі, якщо вона встигла туди потрапити. Тому щоб знизити ймовірність захворіти на застуду, потрібно не переохолоджуватися й не пітніти.
Одяг має відповідати температурному режиму. Весняна погода досить мінлива. Тому стежте за прогнозом погоди і намагайтеся одягатися «багатошарово», щоб за потреби можна було регулювати теплоту одягу.
- Як потрібно харчуватися навесні, аби зменшити ризик простудних захворювань?
- Серйозною причиною застуди навесні є брак вітамінів. До весни кількість вітамінів в овочах і фруктах зменшується, та й їмо ми цих корисних продуктів у цей час зазвичай менше. У результаті - зниження захисних сил організму, чи то пак ми отримуємо ослаблення імунітету. Отже, побільше вітамінів - овочі і фрукти їсти активно, а також першу весняну зелень. Й краще утриматися від частого вживання алкоголю. Алкоголь пригнічує імунітет і зневоднює організм.
- Чи варто коригувати звичну фізичну активність?
- Помірна фізична активність - необхідна умова нормальної роботи організму. Але в період, коли захисні функції організму знижуються, краще не випробовувати організм «на міцність». Не варто різко починати загартовування або запроваджувати надмірні навантаження. Це, звісно, не означає, що слід відмовитися від будь-яких занять спортом. Але нарощування навантажень має бути поступовим.
Більше часу приділяйте прогулянкам, частіше бувайте на природі. Свіже повітря, сонце, рух - все це допоможе зміцненню імунітету. До речі, сонячне світло не лише піднімає нам настрій, але й сприяє виробленню у шкірі вітаміну D, що теж дуже важливо для протистояння застуді.
- Які ще способи профілактики застуди варто рекомендувати?
- Щодня приділяйте час розслабленню і розвантаженню нервової системи. Почитайте книжку, подивіться цікавий фільм, подумайте про щось хороше - зробіть все, аби організм повноцінно відпочивав. Правильний відпочинок теж допоможе протистояти застуді.
Не менш важливим є й здоровий сон. Щоб відновити сили, нам потрібно спати 7-8 годин на добу. Саме у сні йде активація Т-лімфоцитів, які є незамінною частиною імунної системи. Не засиджуйтеся допізна за комп’ютером, листуючись з друзями або читаючи новини. Засипати потрібно обов’язково до 11 години вечора. Це забезпечить вироблення максимальної кількості мелатоніну - спеціального гормону, котрий також стимулює імунну систему. Здоровий сон і правильний відпочинок допоможуть добре переносити стресові ситуації, які також «підточують» наш організм і сприяють зниженню його захисних сил.
Наше головне завдання - змусити імунну систему повноцінно працювати. Це допоможе нам уникнути весняних застуд.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК (УКРІНФОРМ).