Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весна та осінь 2013: унікальна можливість для армійської служби


24.01.2013

За радянських часів служба в армії була почесним обов’язком кожного громадянина СРСР. Відстрочку від армії, в основному, мали хлопці, які здобували вищу освіту. Проте і їх могли забрати до війська, перервавши навчальний процес. Або ж по закінченню, вже з вищою освітою забирали їх до війська з офіцерським лейтенантським званням на два роки.

В УКРАЇНСЬКИХ СЕЛАХ, як розповіли мені люди старшого покоління, проводи в армію супроводжувались серйозною підготовкою. Бувало, що проводжали всім селом, а відзначали цю важливу для юнака і його сім’ї подію чи не цілий тиждень. А хлопець, який з певних причин не зміг піти до війська, вважався не зовсім повноцінним. За такого, кажуть, і дівчата боялись заміж виходити. І говорили, що у нього «щось невпорядку».
Та часи змінюються. І сьогодні простіше знайти хлопців, які не служили, аніж тих, хто виконав свій військовий обов’язок. Хоча серед моїх знайомих є й такі, хто добровільно напросився на службу, аби потім її продовжити у міліції, ДАІ, приватних охоронних структурах. Але таких – небагато.
І ось новина: з 2014 року юнаків до армії призивати вже не будуть: служитимуть в Збройних силах України лише контрактники. За Концепцією реформування та розвитку Збройних сил України, до початку наступного року кількість військовослужбовців повинна зменшитись зі 144 до 85 тисяч.
А поки що на Дніпропетровщині триває приписка допризовників 1996 року народження. Про це повідомив на прес-конференції військовий комісар, полковник Сергій Калашников. Відповідно до закону «Про військовий обов’язок і військову службу» приписці підлягають 17-річні юнаки, які не були засуджені і постійно проживають на території району чи міста, крім осіб, що відбувають покарання або осіб без громадянства. Як правило, приписку проводять централізовано через навчальні заклади, підприємства і установи, які повинні подати відомості про юнаків, що досягли допризовного віку. Під час цих заходів не лише складають списки допризовників, а й обстежують стан їхнього здоров’я, фізичної підготовки, визначають морально-ділові якості, що і є підставою для придатності до армійської служби.
За словами Сергія Калашникова, станом на 17 січня вже приписано 2131 юнак, з них придатними до військової служби визнано лише 1370. Мабуть, щось не так робиться у нашій державі, коли молоді люди «потребують додаткового обстеження і лікування».
Є і такі, що не з’явилися на призовні дільниці для постановки на військовий облік. Військовий комісар повідомив, що відповідно до вимог чинного законодавства за неявку без поважних причин на юнаків накладатимуть штрафи від 170 до 255 гривень.
До речі, відсутність приписного свідоцтва може стати перешкодою для вступу до вишу. Оскільки цей документ потрібен при вступі, отримати його влітку буде досить проблематично. Адже члени комісії, які видають приписне свідоцтво, можуть перебувати у відпустках.
Отож, ще навесні та восени у молодих та енергійних 18-літніх юнаків є унікальна можливість послужити рік у війську, аби загартуватись і стати справжніми мужчинами.

Іванна ОЛЕКСЮК.