Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняна побілка дерев


23.03.2016

Для деяких садівників весняні роботи починаються з побілки дерев. Інші, дивлячись на білі «стовпчики», посміхаються, вважаючи побілку дерев навесні пережитком минулого…

«ПРОТИ»

Супротивники весняної побілки стверджують, що вона виконується винятково для краси, а за своєю суттю є зовсім марною. «Це майже те ж саме, що фарбувати стовпи», - думають вони. Ці господарі садів упевнені, що побілкою можна зашкодити деревам природно розвиватися навесні: вона буде закупорювати їхні пори та при недотриманні чітких правил принесе більше шкоди, ніж користі.

«ЗА»

Прихильники побілки не уявляють собі здорове існування дерев без традиційної весняної обробки кори. Побілка - це й захист від шкідників, і оберіг від сонячних променів, і профілактичний захід, і своєрідний ритуал, що знаменує початок сезону. «Показник здорового дерева - це стан його кори, а кора - це шкіра, - стверджують вони. - І доглядати за нею потрібно так само ніжно, як за власною шкірою обличчя та тіла. Сонце, морози, шкідники-короїди - всі ці фактори шкодять дереву, а побілка захищає стовбур і, відповідно, дерево від усіх зовнішніх стресів».

Побілка може бути профілактичною (адже ми змазуємо обличчя кремом з метою запобігання ранніх зморшок) або лікувальною. В останньому випадку змінюється склад розчину і до процесу безпосередньо побілки можуть додаватися процедури з обробки тріщин і ран, що утворилися на корі дерева.

Насправді весняна побілка покликана захистити дерева від сонця та шкідників, що прокинулися після зимової сплячки. Однак для досягнення цього ефекту необхідно не просто білити плодові дерева, а робити це за правилами.

Дуже важливо правильно визначитися з часом, коли виконувати побілку дерев. Це повинен бути березневий або квітневий день, коли земля ще не встигла настільки прогрітися, щоб прокинулися зимуючі в ній шкідники. Незахищене побілкою дерево буде для них прекрасним притулком на старті нового сезону. Весняна побілка - це знищення шкідників, що зимують у корі дерева. Ще одна важлива умова: побілкою дерев потрібно займатися тоді, коли погода суха, але ще не тепла. При дощах білити - порожня витрата часу. Побілка покликана захистити дерева від сонячних опіків, які можливі при перших яскравих сонячних променях. Тому не варто чекати справжнього весняного потепління, коли вона дійсно може стати вже марною.

ЯК БІЛИТИ?

Сам процес побілки нескладний. Спочатку оглядають стовбур дерева, очищують його шкребком, дротовою щіткою або простою мотикою від мохів і лишайників, зіскрібають суху стару кору. Наступний крок - необхідно замазати тріщини садовим варом або садовою замазкою. Тільки потім можна приступати безпосередньо до побілки. Користуються при цьому щіткою або фарбопультом-пульверизатором. Білять стовбури, кістякові гілки та розвилки плодових дерев, а деякі садівники - і деякі види чагарників.

ЧИМ БІЛИТИ?

У магазинах можна знайти досить багато готових порошків або розчинів для побілки дерев. Достатньо за інструкцією розбавити їх водою в потрібній кількості - і садова побілка готова. Якщо ж вам хочеться зробити її самостійно, то пропонуємо нескладний рецепт: 2,5 кг вапна і 0,5 л мідного купоросу розвести у відрі води, а потім додати 200 г столярного клею.

ВИНЯТКИ З ПРАВИЛ

Не потрібна побілка молодим деревам з гладкою корою. Вона дійсно може закупорити пори і заподіяти їм шкоду.

Можна не білити дерева, якщо вдало проведена осіння побілка та її складові не змилися з дерева снігом і опадами. Це відбувається нечасто, однак буває. У такому випадку дерево залишається частково захищеним і може обійтися без побілки.

І ВСЕ-ТАКИ - БІЛИТИ ЧИ НЕ БІЛИТИ?

Так чи інакше, але виконувати побілку більшості плодових дерев необхідно. Хтось робить це восени, хтось навесні, а хтось - двічі на рік.

Важливо не просто «побілити» або «не побілити», а зробити це відповідно до правил - щоб дійсно захистити дерева...