Поточний № 4 (1431)

27.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняне очищення організму


12.03.2012

Весна - найкращий час не тільки для весняного генерального прибирання житла, а й для очищення нашого власного організму

ЗВІЛЬНЯЄМО ОЧИСНІ СИСТЕМИ
Наше тіло забезпечене системами очищення печінки, легенів, нирок, шлунково-кишкового тракту і шкіри, і кожна з них виводить токсини, які потрапляють в організм через повітря, воду, їжу і шкіру. Але, беручи до уваги стан навколишнього середовища, якість продуктів харчування і сучасний спосіб життя, на ці «вбудовані» очисні системи покладено дуже велике навантаження, з яким вони не справляються.
Деякі токсини починають накопичуватися в тілі, викликаючи масу проблем зі здоров’ям: недолік життєвої енергії, тьмяність шкіри і волосся, зайва вага, гази в кишечнику, нетравлення і загальний нездоровий стан.
У справі позбавлення від отруйних накопичень і поповнення організму енергією детоксикація, або очищення організму, відіграє дуже важливу роль. Повний процес детоксикації включає в себе очищення печінки, товстої кишки, нирок, а також дієту.
Для виведення калових каменів з кишечнику рекомендована дієта, багата на клітковину; вітаміни і поживні речовини містяться у фруктах, овочі та горіхи надають всі життєво важливі ензими для очищення печінки і нирок. Гаряча ванна або сауна, фізичні вправи допомагають вивести з потом токсини, що скупчилися в шкірі.

ОСНОВИ ОЧИСНОЇ ДІЄТИ
Ідея очисної дієти полягає в тому, що потрібно уникати певних продуктів, котрі перевантажують очисні системи, і вживати їжу, яка прискорює виведення токсинів і відходів.
Відразу треба виключити будь-яку їжу, яка може викликати алергію. Навіть якщо ти впевнена, що алергічної реакції на харчові продукти в тебе немає, все одно складай раціон із легких і безпечних страв. Уникай продуктів, що містять глютен (страви з пшениці) - це досить агресивний алерген, який викликає в кишечнику відчуття розпирання і дискомфорту. Відмовся від рафінованого цукру: в ньому відсутні поживні речовини. До того ж так ти уникнеш «порожніх» калорій.
М’ясо теж виключається: у ньому містяться гормони та/або антибіотики, воно важко перетравлюється, а незасвоєні залишки довше виводяться з організму. Не рекомендується пити чай, каву і шипучі напої: вони уповільнюють процес очищення. Рафінована, перероблена, консервована, смажена їжа і їжа із закусочних також позбавляють ефективності будь-яку очисну програму.
Дозволено вживання трав’яних чаїв. У рамках програми детоксикації найкраще їсти зернові, каші, овочі та фрукти у максимально натуральному вигляді. Надмірна кулінарна обробка позбавляє продукти високої поживної цінності, тому краще вживати їх у сирому вигляді, робити з них соки або готувати на пару протягом 3-4 хвилин.
Хоча періодичні очисні курси або постійна дієта на основі натуральної їжі корисні, важливо не перестаратися! Такі заходи здаються життєво необхідними і обіцяють швидку втрату ваги, але при неправильному підході можуть заподіяти шкоду, порушивши електролітичний баланс у тілі і викликавши втрату м’язової маси. Тому почни курс детоксикації з консультації досвідченого лікаря.

Обери свій шлях очищення!
Будь-який із запропонованих варіантів очищення - прекрасний спосіб провести весняну детокс-програму. Пам’ятай, що дієта і посильні фізичні навантаження посилять очисний ефект!

ОЧИЩЕННЯ ЛАВРОВИМ ЛИСТЯМ
Цей метод особливо ефективний при очищенні організму від сольових відкладень і дуже корисний для суглобів, кісток та навіть м’язів. Для приготування очисного відвару необхідно взяти 5 г подрібненого лаврового листя, залити 300 г окропу і кип’ятити ще 10 хв. на слабкому вогні. Настояти напій протягом чотирьох годин у термосі. Вживати відвар три дні поспіль. Приготовлені 300 г випити протягом дня маленькими ковтками (по 1 ст. ложці через рівні проміжки часу). Потім зробити тижневу перерву і повторити.

ОЧИЩЕННЯ РИСОВОЮ КАШЕЮ
Цей спосіб очищення досить простий, але неймовірно ефективний. Секрет у тому, що рисове зерно має кристалічну решітку. І коли ми замочуємо зерна рису, а потім зливаємо воду, разом з водою відділяється крохмаль, а в самих зернятках з’являються комірки. У результаті рисова каша не перетравлюється в шлунку, а швидко потрапляє в дванадцятипалу кишку, де вільні комірки втягують в себе всі шлаки. Тож рис очищає не тільки кишечник, але і весь організм. Важливо пам’ятати, що для очищення потрібно використовувати не довгастий рис, а округлий.
Треба взяти стільки столових ложок рису, скільки вам років. Промити його, засипати у відповідну ємність і залити холодною кип’яченою водою. Щільно закрити кришкою і поставити в холодильник. Вранці воду злити, взяти 1 ст. ложку (з верхом) рису і варити його протягом 3-4 хв. без солі. Їсти таку кашу потрібно натщесерце до 7.30. Рис, що залишився, знову залити кип’яченою водою і поставити в холодильник. І так щоранку, поки продукт не закінчиться.

ОЧИЩЕННЯ ВІДВАРОМ ВІВСА
Відвар вівса виводить важкі метали, звільняє організм від шлаків, налагоджує діяльність шлунково-кишкового тракту, а також позитивно впливає на ниркову і серцеву діяльність. Даний вид очищення особливо рекомендують курцям, адже овес ще й виводить із легенів та бронхів забруднення, викликані нікотином. До того ж відвар вівса неймовірно корисний вітамінний напій, який насичує організм корисними мікроелементами.
Для приготування відвару потрібно взяти 200 г вівса (не вівсяних пластівців), залити 2 л води і поставити на вогонь. Після закипання варити ще 40 хв., постійно помішуючи, щоб овес віддав всі свої поживні речовини. Процідити і приймати відвар по півсклянки кілька днів по 4-5 разів.
Овес, що лишився після проціджування не потрібно викидати: залити його водою і кип’ятити на повільному вогні протягом години. Отриманий відвар можна додавати у ванну або обливатися ним у душі. В результаті шкіра стане м’якою і еластичною. Такий засіб також корисний для ніг, схильних до варикозу.

ОЧИЩЕННЯ ТАЛОЮ ВОДОЮ
Регулярне вживання вранці натщесерце талої води дозволяє забути про зашлакованість організму, наситити організм корисними мінералами і з подвоєною силою запустити обмінні процеси. Найкориснішою вважається вода, що утворюється при таненні природного снігу або льоду. Однак отримати таку воду неможливо: сніг і лід недостатньо чисті. Але приготувати її можна зі звичайної водопровідної. Залити рідину в ємність і поставити у морозилку. Треба почекати появи довгих тонких бурульок: їх відразу викиньте, а воду злийте в інший посуд. При вторинному заморожуванні вода в результаті розділиться на чистий лід і каламутну суспензію, в якій осідають усі шкідливі домішки. Цей бруд вилийте, а чистий лід розморозьте і пийте. Тільки слід пам’ятати, що корисні властивості така вода зберігає не довше трьох діб. В ідеалі талу воду потрібно пити, коли в ній ще плавають крижинки.

ОЧИЩЕННЯ КИП’ЯЧЕНОЮ ВОДОЮ
Цей метод допоможе позбутися від хронічних запорів, нормалізувати вагу, налагодити функції шкіри, дуже м’яко і поступово вивести пісок і камені з нирок, жовчного міхура, печінки. У процесі такого очищення можуть виникати легкі болі, які якраз і є свідченням того, що процес очищення йде правильно і організм позбавляється від шлаків і отрут.
При відсутності хронічних захворювань ніякого болю не буде. Суть даного методу в тому, щоб за 30 хвилин до сніданку щоранку натщесерце випивати склянку дуже гарячої води. Пити воду треба невеликими ковтками, не поспішаючи. Вода повинна бути обов’язково кип’яченою і такої температури, яку можна терпіти, не обпалюючись. Даний курс розрахований на шість місяців. За цей час проходять болі в хребті, зникає зайвий жир у проблемних місцях, а суглоби набувають гнучкості.

За матеріалами журналу “Твоє здоров’я”.