Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Весняні роботи у саду


20.03.2014

Обприскування
Всі рослини протягом вегетації проходять так звані фенофази - етап зв‘язок протягом сезону. При цьому є синхронізація активізації певних хвороб і шкідників зі вступом рослин у ту чи іншу фенофазу. Проведення захисних заходів приурочують до певних фаз розвитку рослин: по сплячих бруньках, зеленому конусу, при набуханні бутонів, після цвітіння. В інструкції із застосування агрохімікату має бути зазначено, в яку з фаз розвитку рослин потрібно його використовувати.

Обробка чагарників
Починають обприскування саду з обробітку ягідних культур - смородини та аґрусу . У березні , коли ще лежить сніг і бруньки не пробудилися, вирізують викривлені пагони і обривають бруньки , пошкоджені хворобами та шкідниками. Потім по периметру крони ллють під кущ окріп і присипають землю попелом. Кущі теж за один прийом обдають окропом. Якщо краплі окропу потрапили не на всі гілки, повторне обприскування неприпустимо. Також застосовують обприскування кущів і ґрунту під ними 3%-ним розчином нітрафену. Від брунькового кліща допомагає обробка колоїдної сіркою.

Очищення дерев
Перед обробкою дерев за допомогою жорсткої щітки чистять кору від моху і лишайнику. Чорні , загнилі місця на корі вичищають до здорової тканини, обробляють розчином мідного купоросу і замазують садовим варом. Крони обприскують розчином мідного купоросу, стовбури промащують розчином за допомогою щітки.

Обприскування саду
Один із прийомів захисту рослин від грибкових хвороб ( борошниста роса, моніліоз, парша, кучерявість листя персика) - використання «блакитного» обприскування для ягідних культур, кісточкових ( абрикос, алича, слива, персик, вишня, черешня) і зерняткових (яблуня, груша, айва) дерев.
Обприскування проводиться 3%-ною бордоською сумішшю (300 г мідного купоросу з додаванням 300 г вапна на 10 л води). Захід проводиться 2 рази на рік - навесні і восени, коли опало листя. У продажу є безліч аналогів бордоської суміші - різних препаратів, які вміщують мідь. Поряд з цим добре провести обприскування дерев і ґрунту 7 %-ною сечовиною або 10 %-ним хлористим калієм.

Ірина КУДРЕНКО,кандидат біологічних наук,
(www.superdom. ua).