Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вибори відбулися


29.10.2014

За оперативними даними Центральної виборчої комісії, на позачергових парламентських виборах долають прохідний п’ятивідсотковий бар’єр і потрапляють до Верховної Ради України восьмого скликання шість політичних сил. Станом на 13-ту годину 29 жовтня ЦВК обробила 98,53% протоколів окружних виборчих комісій. Політична партія «Народний фронт» набирає 22,17% голосів виборців, Партія «Блок Петра Порошенка» — 21,82%, політична партія «Об’єднання «Самопоміч» — 11%, політична партія «Опозиційний блок» — 9,36%, Радикальна партія Олега Ляшка — 7,44%, політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 5,68%. Решта партій не долають прохідний бар’єр.

ПОЗАЧЕРГОВІ парламентські вибори відбулися у рамках чинного законодавства, відповідно до міжнародних стандартів, і їх легітимність не може ні в кого викликати сумнівів, заявляють у ЦВК. І хоча через тимчасову окупацію Криму та бойові дії на Донбасі голосування відбулося не у всіх виборчих округах, і громадяни України обирали до Верховної Ради не 450, а 423 народні депутати України, це не суперечить законам та Конституції. Адже Верховна Рада є повноважною за умови обрання не менш як двох третин від її конституційного складу. Такі прецеденти в новітній історії українського парламентаризму вже були: парламент другого скликання, який у 1996 році прийняв Основний Закон держави — Конституцію України — також працював не у повному складі (388 депутатів).

«За оцінками як самої ЦВК, так і за попередніми оцінками спостерігачів, у тому числі й міжнародних, парламентські вибори в Україні 26 жовтня проходили відповідно до закону, чесно, прозоро, відкрито, на підставі та із збереженням міжнародних стандартів», - сказала заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна.

Тенденцією нинішніх виборів було зниження активності виборців у низці регіонів та по країні загалом. Явка виборців становила 52,42%.

В одномандатних мажоритарних виборчих округах лідирують багато знаних як нових, так і старих імен. Найстаріший народний депутат Юхим Звягільський, котрий обирався до парламенту всі сім скликань, за попередніми даними, знову перемагає в одномандатному виборчому окрузі №45 на Донеччині. Із великим відривом лідирує на окрузі на Житомирщині й Володимир Литвин, Голова Верховної Ради попередніх скликань. До нового парламенту потраплять багато вже давно знайомих облич — у мажоритарних округах дуже впевнено лідирують Михайло Поплавський, Олесь Довгий, Сергій Тарута, Сергій Ківалов, брати Балоги. Водночас упевнено перемагають в округах і нові політики, герої Майдану, польові командири — лідери «Правого сектору» Дмитро Ярош і Борислав Береза, сотники Майдану — Михайло Гаврилюк і Володимир Парасюк, бойовий командир Андрій Білецький. Від Блоку Петра Порошенка місця у парламенті можуть посісти ще понад 60 депутататів-мажоритарників. Отож результати виборів в одномандатних виборчих округах також істотно вплинуть на розстановку політичних сил у парламенті та формування парламентської більшості.

За законом на підрахунок результатів голосування на виборах відведено 15 днів, а офіційні результати виборів мають бути оголошені до 10 листопада, повідомляє парламентська газета «Голос України».