Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Від американського народу


12.09.2013

Питання приватизації землі досі, поза сумнівом, є найскладнішими зі всіх, з якими українцям доводиться звертатися до державної влади. До всього процедура оформлення права власності на неї доволі тривала і не всім зрозуміла. Та є і добрі вісті у цій царині - віднедавна у Дніпропетровській області діє USAID «Програма правової допомоги та захисту прав на землю для сільського населення» від американського народу. Завдяки їй юристи проекту безкоштовно консультують усіх жителів Дніпропетровщини, у яких виникли проблеми з оформленням власності на землю.
Конкретніше про діяльність «Громадської платформи впровадження земельної реформи у Дніпропетровській області» розповідає її виконавчий директор Олена Васильєва:

- Спеціалісти нашої організації надають первинні юридичні консультації, а вторинна йде як організаційна допомога. Процедура приватизації земельних ділянок розроблена детально, крок за кроком. Ми вивчаємо документи заявників і підказуємо, що треба робити далі. Чимало питань у громадян є через те, що необхідно присвоювати кадастрові номери на земельні ділянки, державні акти на які видані раніше тощо.
- Олено Георгіївно, а які найбільші проблеми виникають в людей у ході оформлення права власності на землю?
- Є кілька типових. Щонайперше це кургани – коли було розпаювання землі, їхні площі й охоронні зони ввійшли до площ земельних паїв. Згідно з нашим законодавством курган є об’єктом культурної та архітектурної спадщин, його не можна орати. Окрім давніх, є і нововиявлені пам’ятки. Усього по Дніпропетровщині їх налічується 7526, з них 6573 – нововиявлені. Згідно з законом повинен укладатися договір про охорону кургану, косовицю бур’янів тощо. Але в сільських районах посади людей, які опікувалися ними, скорочені. Хто тепер повинен наглядати за пам’ятками? За законом про місцеве самоврядування це сільські голови. Та наприкінці минулого року ухвалений закон про розмежування земель державної і комунальної власності, за межами села тепер - державні землі. Але ж обов’язки сільських голів залишилися незмінними! Тобто у сільського голови в цьому плані обов’язки є, але прав – немає. Це питання необхідно врегулювати на законодавчому рівні.
По-друге щодо нововиявлених пам’яток треба ще довести, чи є там насправді курган, чи немає. За законом держава повинна викупляти цю територію, а колишньому власнику компенсувати її вартість або надати іншу ділянку. Але ж рівноцінний обмін доволі непросто зробити на практиці. Невизначеність питання догляду за курганами створює проблеми власникам землі. Добре було б, якби його якомога швидше вирішили законодавці. І щоб у кожному сільському районі був працівник, який безпосередньо займатиметься курганами на території району.
Є і група питань щодо договорів оренди землі. Весною сільгоспвиробники не можуть вчасно укласти їх через складність процедури реєстрації, тому втрачають кращі строки для сівби. Восени деякі власники землі хочуть розірвати договори оренди, господарювати самостійно. Але більшість орендарів на це не погоджується. Тут важлива перспектива – якщо власник землі зможе її обробляти, то його право вибору має бути забезпечене. Найкраще, коли обидві сторони доходять згоди без допомоги суду. Бувають ще й питання щодо недотримання орендарями умов договорів оренди.
- Дніпропетровщина є чималою за площею областю. Як організація надає допомогу жителям віддалених її країв?
- Так, мешканці найближчих сіл приїжджають до нас у Дніпропетровськ, на вул. Комсомольську, 52 до кімнати 425 щодня, крім суботи та неділі. А інші мають змогу повідомити за телефоном (056) 732-41-53 про свої проблеми. Ми групуємо ці питання і визначаємо дату поїздки наших спеціалістів на місця. На зустріч запрошуємо працівників районних та сільських рад, зацікавлених громадян тощо. Там розповідаємо про новини земельного законодавства, безкоштовно консультуємо людей. Дуже багато питань виникає в землевпорядників сільських рад, до них найчастіше звертаються селяни за порадами. Наші працівники вже побували в Магдалинівському, Царичанському, Криничанському й деяких інших районах. У Петриківському, до речі, створена експертна рада сприяння земельній реформі, її координатором обрано заступника голови районної ради Лідію Можну. Позавчора відвідали Преображенку Томаківського району та Новопокровку Солонянського. А двадцять четвертого вересня будемо в Олександрівці Широківського району, запрошуємо бажаючих на зустріч. Процес приватизації землі скрізь однаковий, тож сподіваємося, що у майбутньому після його завершення і повної реєстрації прав власності на землю жителям сіл буде простіше вирішувати всі земельні питання.
- Олено Георгіївно, від усіх читачів «Сільських новин» бажаю Вам і працівникам організації доброго здоров’я, а ще спільних з селянами, вашими відвідувачами, успіхів у подоланні усіх земельних українських проблем!

Вів розмову Григорій ДАВИДЕНКО.