Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Від поганого саджанця не чекай здорового дерева


22.03.2012

У маленькому деревці закладені всі якості дорослого дерева: швидкість росту, стійкість до несприятливих умов вирощування, урожайність і чимало інших особливостей. Посадиш поганий саджанець - не чекай здорового довговічного дерева і хороших плодів. Хоч основа садівництва - сорти, однак цього недостатньо, щоб мати хороший урожайний сад.

САДЖАНЦІ мають бути обов'язково районованих сортів, для місцевостей з холодними зимами - з морозостійкими штамбами. У доброякісного саджанця корені свіжі, не підсушені, не підмерзлі, не коротші 30 см, розгалужені. Чим розгалуженіші корені, тим швидше й краще саджанець приживеться і ростиме. Буре, потемніле забарвлення кореня на розрізі свідчить про його підмерзання, підсихання або захворювання. Якщо на коренях помітні здуття, гульки, саджанець заражений кореневим раком і для посадки непридатний. Важливе значення для саджанця має штамб (стовбур). Він повинен мати здорову і гладку кору, без механічних пошкоджень. Нормальною кроною саджанця вважається така, що має 3-4 добре розвинуті гілки, рівномірно розміщені в різні боки, і обов’язково прямий провідний пагін.
До садіння саджанець треба правильно підготувати. Кінці усіх найтовщих коренів підрізають так, щоб площина зрізу була спрямована до дна посадкової ями. На оновлених після підрізування кінцях коренів краще утворюється калюс, на якому формуються нові корені. Підрізати корені слід гострим садовим ножем. Від секатора не буде гладкого зрізу. Підготовлені корені саджанців занурюють у глиняну бовтанку.
Є особливості і в підготовці крони. При викопуванні саджанців часто значна частина коренів залишається у грунті, тоді як наземна частина зберігається повністю. Зменшена коренева система неспроможна «прогодувати» наземну частину. Тому гілки у кроні саджанця обрізують приблизно на 1/3 довжини. Вкорочування гілок потрібне ще й для того, щоб викликати утворення пагонів зі сплячих бруньок, не допустити оголення гілок. Саджанці, які мають недостатню довжину гілок, доцільніше обрізати навесні наступного року. Садити саджанець слід так, щоб його коренева шийка після осідання землі була на одному рівні з поверхнею грунту. Якщо коренева шийка опиниться глибоко в землі, дерево буде погано рости і навіть може загинути. Тому деревце саджають так, щоб його коренева шийка була на 5-6 см вище рівня грунту.
Навколо посадженого деревця роблять ямку і добре поливають. Коли вода увійде в грунт, ямку присипають сухою землею, а ще краще перегноєм. Товщина шару мульчі - 7-10 см. Це попередить швидке висихання грунту.