Поточний № 4 (1431)

16.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Відро картоплі з квадратного метра


28.03.2013

ЯМИ
На ділянці, відведеній під картоплю, копають ями глибиною 50 см і діаметром 70 см (для кожної бульби - окрема яма). На дно насипають родючий ґрунт, і в нього висаджують пророщену бульбу, а в міру появи бадилля періодично додають ґрунт доти, поки над ямою не утвориться пагорб висотою півметра над рівнем землі.
За рахунок утворення додаткових пагонів і підземних столонів урожай картоплі досягає відра з куща! А тепер порахуємо: у середньому кожний член родини з’їдає за зиму 15 відер картоплі (за умови, що її не заощаджують, а їдять вдосталь). Таким чином, для однієї людини достатньо усього 15 картопляних ям. Кожна яма займає 1 кв.м, значить, для забезпечення потреб знадобиться 15 кв.м. На родину з трьох чоловік – 45 кв.м. А це всього півсотки.

МІШКИ
Із щільної поліетиленової плівки роблять великі мішки (об’ємом в 6 відер), заповнюють їх родючим ґрунтом, потім з боків роблять ромбовидні прорізи, і в них висаджують пророщені бульби.
Мішки ставлять вертикально по краях ділянки, уздовж канав або між плодовими деревами. Цей метод не тільки заощаджує площу, але й дуже зручний, адже мішки можна перенести в будь-яке місце.
Садівники, які випробували цей метод на своїх дачах, запевняють, що врожай картоплі з кв.м площі збільшується майже удвічі.

ГРЯДКИ БІЛЯ СТІНИ
Уздовж південної стіни будинку, госпблоку, гаража або забору насипають шар компосту й у нього висаджують бульби картоплі. Коли пагони досягнуть висоти 15 см, їх засипають родючим ґрунтом. І так щоразу, коли стебла виростають на потрібну довжину. Землю підсипають доти, поки грядка не досягне висоти 60-80 см. Для одержання високого врожаю, картопляний гребінь треба періодично поливати.
Подібна висока грядка добре прогрівається сонцем, при достатньому зволоженні пагони утворюють безліч додаткових столонів, а значить і бульб. У результаті з кв.м врожай збільшується у 2-2,5 рази, аніж при звичайному способі вирощування.

КАРТОПЛЯНІ КОЛОНИ
Ще одна цікава ідея посадки картоплі, котру застосував американський фермер. Основні достоїнства цієї технології - мінімум займаної площі, ніякої прополки та підгортання, свого роду декор для дачі, ніякого копання (просто перевернути й витрусити колону), можна вирощувати картоплю навіть на асфальті. Автор заявляє, що, посадивши 4 кг картоплі в одну колону, можна зібрати врожай більше 25 кг. Для виготовлення колон використовується сітка з отворами близько 10 см. Діаметр колони - 0,75-1 м. За допомогою гострозубців відрізати необхідний шматок сітки та скріпити його у вигляді циліндра за допомогою дроту.
На дно циліндра укласти шар соломи (як пташине гніздо), для того щоб ґрунт не висипався. Насипати шар ґрунту. Укласти пророщену картоплю, полити водою. Потім знову викласти соломою стінки циліндра, насипати шар ґрунту, викласти картоплю і полити. Повторювати операцію до самого верху циліндра (близько 3 рядів картоплі). Останнім повинен бути шар землі.
Догляд полягає в поливі та видаленні бур’янів з верхнього шару ґрунту колони.
Великих вам урожаїв!

Підготувала Фросина МАЇВСЬКА.