Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Він любив усе класичне, красиве, високе


10.12.2012

Вечір пам’яті професора

Фелікса Білецького

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара здавна славився своїми видатними вченими. Одним із таких науковців був професор кафедри української літератури тоді ще Дніпропетровського державного університету ім. 300-річчя возз’єднання України з Росією Фелікс Мар’янович Білецький (1927−1994) − видатний учений-літературознавець, педагог, автор понад двох сотень наукових праць, який сорок п’ять років свого життя віддав рідному вузу.

НАРОДИВСЯ майбутній професор на Херсонщині у багатодітній селянській родині. Рано пізнав нелегку хліборобську працю. З 1949 до 1954 року навчався на історико-філологічному факультеті Дніпропетровського держуніверситету, який закінчив з відзнакою, потім − в аспірантурі за спеціальністю “Історія української літератури”. У 1957−1959 рр. працював відповідальним секретарем університетської багатотиражної газети “За передову науку”. У травні 1958 захистив кандидатську дисертацію на тему “Лесь Мартович − майстер соціальної сатири”; з березня 1979 р. обіймав посаду професора кафедри української літератури. 1987 року захистив докторську дисертацію “Українська сатирична проза кінця ХІХ − початку ХХ ст. (проблеми методу, системи жанрів, форм узагальнення)”. З 1975 по 1985 виконував обов’язки голови правління Дніпропетровського міського відділення любителів книги. У пам’яті своїх учнів професор назавжди залишився людиною високоінтелектуальною, доброю, щирою і водночас дуже вимогливою та надзвичайно відповідальною. 
Фелікс Білецький багатьом дав путівку в життя, учив своїх студентів любові до всього українського: літератури, мови, дотепного гумору і сатири. Його вихованці успішно захищали кандидатські й докторські дисертації, торуючи власний шлях у науці, не забуваючи порад свого вчителя.
На знак вшанування видатного вченого на факультеті української й іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ ім. О. Гончара 20 листопада 2012 року відбувся вечір пам’яті Фелікса Мар’яновича Білецького, присвячений 85-річчю від дня його народження. Гостей привітала завідувач кафедри української літератури, доцент Наталія Олійник, наголосивши на значенні цієї постаті в історії філологічного факультету, причетності його до створення цілої літературознавчої школи. Професор Нінель Заверталюк, яка багато років працювала разом із Феліксом Білецьким, охарактеризувала його як кришталево чесну й принципову людину, підкресливши, що під тиском складних тогочасних обставин він не поступався високими моральними принципами. Душевно теплими були спогади доктора філологічних наук, професора Запорізького медичного університету Ольги Турган,  яка виокремила роль професора  Білецького у її науковому зростанні, згадала його підтримку на захисті кандидатської дисертації.
Захід проходив в університетській аудиторії № 908, що носить ім’я професора. Господинею в ній, яка займалася облаштуванням і оформленням експозиції, є колишня дипломниця Фелікса Мар’яновича, представниця передостаннього студентського випуску професора, нині − кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури Світлана Нечипоренко. Вона висловила слова вдячності наставнику, який вплинув на коло її наукових зацікавлень, вироблення стилю та підходів до аналізу художнього тексту. На стендах дбайливо зібрані документи та особисті речі Ф. Білецького. Зокрема, широко представлені видання наукових праць різних років, що вже стали раритетними, літературознавчі статті про прозаїків і драматургів минулого та сучасних письменників, особисті речі − нагрудний знак випускника університету, папка для робочих документів, записна книжка, годинник, ручки та олівці, якими професор писав власні розвідки та правив перші студентські й аспірантські дослідження. Відвідувачі побачили й грамплатівки з улюбленою в родині Білецьких класичною та народною музикою, і документи із сімейного архіву (особовий листок з обліку кадрів, копії трудової книжки, диплома кандидата та доктора філологічних наук, атестата професора, характеристику його науково-педагогічної діяльності, університетські нагороди − почесні грамоти 1970−1980-х років, автобіографію та рекомендацію С. А. Крижанівського Фелікса Мар’яновича Білецького для вступу до Спілки письменників України).
Найбільшу увагу гостей привернув фотостенд під назвою “Миттєвості з книги життя доктора філологічних наук, професора Ф. М. Білецького”, де яскраво проілюстровано його життєвий і науковий шлях, починаючи від студентських та аспірантських років до часів викладацької і професорської діяльності.
Атмосфера, яка панувала в аудиторії, нагадувала родинну, оскільки тут зібралися ті, чиє життя було осяяне знайомством з цією світлою, доброзичливою, порядною людиною, вдумливим науковцем, глибоким поціновувачем літератури, усебічно обдарованою особистістю. Спогадами зі студентських літ про Фелікса Мар’яновича як улюбленого викладача й людину поділилися однокурсники його сина Володимира: Микола Чабан − заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України, відомий на Дніпропетровщині краєзнавець, Любов Кужільна  − доцент Криворізького національного педуніверситету, Зоя Бондаренко  − кандидат педагогічних наук, доцент кафедри педагогіки та корекційної освіти ДНУ ім.  Олеся Гончара. Зі спогадами виступили колега Фелікса Мар’яновича, автор незабутніх віршів про свого вчителя, доцент кафедри української літератури Костянтин Дуб та аспірантка професора Білецького, доцент тієї ж кафедри Олександра Гонюк.
На вечорі були присутні всі члени родини Ф. Білецького. Дружина Оксана Тимофіївна, берегиня пам’яті чоловіка, філолог за освітою, колишній викладач української мови та літератури в Дніпропетровському педучилищі, розповіла про захоплення подружжя хоровим співом, музикою Брамса, російським та українським театрами. “Він любив усе класичне, красиве, високе. Душею сприймав і цінував усе”. Збереглося й листування проф. Ф.М. Білецького з відомими літературознавцями й письменниками Іваном Денисюком, Олексою Засенком, Степаном Крижанівським, Олегом Бабишкіним, Ніною Йосипівною Жук, яке ще чекає на своє наукове поцінування.
Гостями заходу були співробітники кафедри української літератури, колеги, родичі науковця, випускники різних років, працівники обласного радіо, студенти та інші. На столі, прикрашеному вишитим рушником, горіла свічка біля портрета професора Фелікса  Білецького та стояли сонячно-жовті хризантеми, що символізували невмирущу пам’ять про цю добру і світлу людину.

Світлана НЕЧИПОРЕНКО, 
кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ДНУ ім. О. Гончара.