Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Виробляти зерна треба більше


22.02.2012

Губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул поставив завдання перед аграріями області, аби зернові культури займали не менше 60 відсотків від загальної площі посівів. Особливо це актуально цього року, коли через несприятливі погодні умови доведеться пересівати частину площ, відведених під озимі культури.

ЩО ЗРОБИТИ, аби навіть за цих складних умов отримати максимальний врожай, мова йшла вже на традиційній о цій порі науково-практичній конференції, приуроченій саме виробництву зерна в умовах 2012 року. У роботі конференції, проведеній на базі Дніпропетровського агроуніверситету, взяли участь керівники агроформувань, фермерських господарств, науковці.
Заступник голови ОДА Олександр Любович наголосив, що минулорічний врожай, який склав 3,5 млн. тонн зерна, вдалося отримати за рахунок оптимізації структури посівних площ та підвищення врожайності. Аби зернові культури займали не менше 60 відсотків від загальної площі, слід посіяти не менше 1247 млн. га зернових, що на 127 тис. га більше ніж у 2011 році. Площі ярого ячменю слід розширити до 350 тис. гектарів. У той же час соняшник повинен займати не більше 20 відсотків від загальної площі посівів, аби земля не виснажувалась і був забезпечений науково обгрунтований підхід.
У свою чергу виконувач обов‘язків начальника головного управління агропромрозвитку Вадим Удовицький відзначив, що саме Дніпропетровщина є одним із провідних регіонів України в галузі зернового виробництва.
- Але ми вважаємо, що це лише фундамент, використовуючи який, агроформування зможуть розпочати докорінну модернізацію агропромислового комплексу. Це в першу чергу буде пов‘язано з розвитком виробництва зерна, що змушує бути в стані пошуку нових технологій, - наголосив В. Удовицький.
Під врожай 2012 року на полях області посіяно 677,1 тис. га озимих культур, з них пшениці – 510 тис. га, озимого ячменю – 103 тис. га. Однак, внаслідок складних погодних умов сходи отримані на 65 відсотках площ.
Як цьому зарадити, що застосувати для отримання максимального врожаю, учасникам конференції розповів директор Інституту сільського господарства степової зони НААН України Анатолій Черенков. А практичні поради аграрії почули з вуст Героя України, директора ТОВ «Дружба» Новомосковського району Анатолія Вуйчицького.
Напевно, нашим хліборобам не вперше доводиться переборювати примхи природи. Будемо сподіватись, що спільними зусиллям практиків та науковців і цьогорік буде щедрою на врожай дніпровська земля.

Павло ЯКОВЕНКО.