Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вирощуємо гусенят


19.05.2011

Рекомендації для бажаючих вирощувати гусенят у найвідповідальніший період життя птиці - у перші 10-15 днів

ПРИМІЩЕННЯ, призначене для молодняка, треба очистити, вимити і продезінфікувати 2% розчином каустичної соди. Підлогу застелити соломою або деревною стружкою. 
При вирощуванні гусенят під квоч­кою штучне обігрівання не потрібне. Перші два дні гуску з виводком утри­мують у теплому приміщенні і не ви­пускають надвір навіть за хорошої по­годи.
Годують гусенят у перші дні дрібно посіченими круто звареними яйцями, пшеничною або вівсяною ка­шею. З третього дня життя готують зво­ложені (на збираному молоці) мішан­ки з варених яєць, молодого ячме­ню, вівса, пшона з додаванням пше­ничних висівок, вареної картоплі, подрібненої свіжої зелені, тертої моркви.
У перші 10 днів життя гусенятам ставлять лот­кові годівниці довжиною 75 см, шириною 30, висотою (бортики) 4 см з розрахунку на 15 голів. Для птиці, яка вже підросла, використовують місткості, подібні до корита, а з місяч­ного віку - годівниці для дорослої птиці.
Гусенят першого тижня годують 5-6 разів на день, другого і третього - 4 рази, далі переходять на 3-разову годівлю.
Найкращі зелені корми для гусенят - дрібно посічена конюшина, люцер­на, молода кропива.кульбаба, де­ревій, Дещо гірше вони поїдають зелень вівса, жита, інших рослин.
Для напування гусенят використовують поїлки або скляні банки, які наповнюють водою і обережно перевертають на блюдце чи неглибоку мисочку. Під край гор­ловини можна підкласти підставки заввишки 1 см, тоді вода постійно буде прибувати в міру випивання її гусенятами. З 11-ден­ного віку малечу напува­ють з металевих, дерев'я­них або цементних напу­валок. Слід пам'ятати, що позбавлення гусенят води хоча б на один день знижує їх ріст, на відновлен­ня якого знадобиться не менше 10 днів.
Напувалки треба щодня мити.
На подвір‘я гусенят з квочкою можна випускати вже з 3-денного віку, а без квочки - на 5-й день, і то тільки на півгодини. З двотижневого віку гусе­нята можуть перебувати на вулиці протягом усього дня, з 8-10-го дня їх можна привчати до водойми.
Протягом перших чотирьох тижнів необ­хідно стежити, щоб гусенята не намо­кали. Бо саме в цей період у них інтенсивно відростає махове пір‘я крил, а при намоканні вони важча­ють, і це може спричинити зміщення суглобів (крила вивертаються назовні).