Поточний № 4 (1431)

25.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вирощуємо м’ясних бройлерів


19.03.2020

Аби вирощування бройлерів не було збитковим, купувати курчат слід у спеціалізованих підприємствах. Саме тут ви можете придбати життєздатний молодняк і отримати необхідні рекомендації щодо його вирощування. Курчата повинні бути рухливими, рівномірно опушеними, міцно стояти на ногах.
Приміщення для утримання молодняку потрібно підготувати ще до придбання курчат. Його ремонтують, старанно чистять, миють, стіни білять 20-відсотковим вапняним розчином. Реманент обробляють вогнем паяльної лампи. Потім на підлозі розкладають підстилку. Це можуть бути деревна стружка, тирса, подрібнена суха солома. Перед тим, як її розкласти, підлогу пташників посипають вапном-пушонкою з розрахунку 1 кг на 1 кв. м. Підстилку кладуть рівномірним шаром завтовшки 10-15 см. Вона повинна завжди бути сухою. Вологу підстилку прибирають, а на її місце засипають свіжу.
Бройлери дуже чутливі до мікроклімату в приміщенні. Для обігріву можна використати електричні рефлектори, електрогрілки, лампочки. За нормальної температури молодняк бадьорий, рухливий, жваво дзьобає корм, швидко росте. Зайве тепло, як і переохолодження, шкідливі.
У приміщенні завжди повинно бути свіже повітря, але без протягів. Як напувалку перші десять днів використовують скляну банку (наповнюють водою, накривають блюдцем, перевертають догори дном, під один край банки підкладають тоненьку трісочку). Температура питної води - близько 18 градусів. Для профілактики шлунково-кишкових розладів один-два рази на тиждень у напувалки додають слабкий розчин марганцівки.
Важливе значення має інтенсивність освітлення. Протягом першого тижня воно має бути цілодобовим, потім поступово скорочується – до 15-17 год. у місячному віці. 
Курчата-бройлери швидше і краще ростуть, якщо годувати їх починають одразу після виведення. Перед першою годівлею бажано напоїти молодняк з піпетки поживним розчином: беруть склянку молока, 2 ч. ложки цукру, 6 розтовчених на порошок таблеток полівітаміну (продається в аптеках), додають на кінчику ножа пеніцилін або біоміцин і старанно розмішують. Влітку вітамінну добавку можна приготувати із соку люцерни, кропиви, моркви, взятих в однаковій кількості. Раціон повинен містити не менше трьох видів подрібненого зерна, соковиті корми, білкові корми тваринного і рослинного походження, вітаміни і мінеральні добавки.
Добовому молодняку спершу дають круто зварені яйця, свіжий сир у суміші з подрібненою кукурудзою, пшеницею або пшоном, а з другого дня до мішанки можна додати посічену зелень конюшини, кропиви, терту моркву. З третього дня молоде поголів’я годують подрібненим зерном, чергуючи його з вологими мішанками, приготованими на кисляку, молочній сироватці, м’ясному бульйоні. Годівниці щодня миють і висушують на сонці. В окремих годівницях у пташнику постійно має бути гравій, крейда, черепашки. З п’ятого дня починають згодовувати м’ясні та рибні відходи, відвійки, але тільки свіжі, бо вони швидко прокисають, внаслідок чого курчата хворіють на розлад травлення. До раціону можна додати риб’ячий жир по 0,1-0,2 г на кожну голову або вітаміни А і О, які продаються в аптеках. Починаючи з десятої доби, курчат привчають до вареної картоплі, поступово і збільшуючи порції.
 
РЕКЛАМА

СОЛОНЯНСЬКА ІНКУБАЦІЙНА СТАНЦІЯ  приймає замовлення на курчат-бройлерів 

КОББ-500, РОС-708, а також м’ясо-яєчного та яєчного напрямку. 

ДОСТАВКА БЕЗКОШТОВНА.  

(050) 454-58-27, (096) 790-59-94. http://inkubator.dp.ua