Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Висихають малі річки, порожніють криниці


10.08.2012

До садиби фермера з самого досвітку приїхав легковиком з причепом колега з іншого боку села Новоолексіївки Синельниківського району по воду. Лишенько та й годі, поскаржився, вода в колодязі щезла. В того ж у свердловині глибиною до двадцяти метрів вода хоч і понизилася рівнем, але ще перебоїв не було. Та й ставочок глибоченький зовсім поруч. Незважаючи на те, що протягом двох місяців не було дощу, тут рівень води підтримується за рахунок глибоких джерел.

…На перший погляд факт малозначущий, але це тільки так здається. Обдзвонивши знайомих у трьох районах (Синельниківський, Васильківський і Покровський), де й раніше була проблема з питною водою, дізнався, що ситуація вимагає екстреного втручання владних структур, аби утримувати рівень ґрунтових вод за рахунок накопичення води у ставках і водоймах малих річок. Скажімо, в багатьох селах Покровського і Васильківського районів повністю відсутня якісна питна вода. Якщо раніше за рахунок місцевих сільгосппідприємств безкоштовно завозили воду у штучні колодязі, то тепер цей «привіз» став досить прибутковим бізнесом, хоч, правда, є й винятки, коли витрати селян беруть на себе орендарі їхніх земельних часток.
Свого часу (два роки тому) частково цю проблему було вирішено у селищі Васильківка, де за бюджетний кошт на місці греблі колишньої малої гідроелектростанції, що на річці Вовча, збудували капітальну плотину. Воду було піднято на кілька метрів. Паралельно вирішено й ряд екологічних питань. (На неугіддях тепер навіть функціонує заповідних для дичини). Тож у навколишніх селах вода в криницях не висихає.
Зовсім інша картина в населених пунктах, що прилягають до притоки Вовчої річечки Гайчур. Тече вона із Запорізької області, перетинаючи Гуляйпільський район. Мальовничі на ній береги. До речі, не раз в районі села Андріївки журналісти Дніпропетровщини влаштовували змагання з рибальської вправності. Було це кілька років тому. Було… Та, напевне, більше не повториться ніколи. Через обміління поступово заростала річка очеретами, а цього літа через аномальну спеку в регіоні зовсім пересохло її русло. Тож і доставка живильної вологи в населені пункти помітно подорожчала. Обміліли, або ж зовсім пересохли й інші притоки Вовчої –Янчур, Кам”янка і Ворона.
…Є далекоглядні програми очищення малих річок в регіоні, є програми створення ефективної мережі забезпечення населення питною водою. Вони є, здебільшого на папері. На практиці не тільки у вищеназваних, але і в інших районах Придніпров’я проблема водозабезпечення стоїть дуже гостро.

Олександр СВЯТИНА. Дніпропетровська область.