Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Віск бджолиний - універсальний продукт


03.08.2011

У ХІМІЧНОМУ складі воску 300 різних речовин. Ці речовини надають воскові пом‘якшувальних, протизапальних властивостей, сприяють загоюванню ран, завдяки чому його з давніх часів застосовували у медицині й косметиці. Як цілющий засіб він згадується ще в Стародавньому Єгипті.
Бджільництво України в середньому за сезон виробляє 1,2-1,4 тис. тонн воску, з якого близько 1 тис. тонн іде на виробництво вощини, решта (300-500 тонн) використовується промисловістю для літако- і автомобілебудування, металургії, радіоелектроніки, оптики, парфумерії, виготовлення церковних свічок, у медицині та домашньому господарстві.
Чи можна уявити собі медоносних бджіл без їхніх воскових будівель-щільників? Звідси, по суті, й розпочинається життя та різноманітна діяльність бджолиної сім‘ї. Адже жити, розмножуватись та розвиватись, складати та зберігати мед і пергу вони можуть тільки завдяки восковому гнізду. Бджолині будівлі завжди дивували та й не перестають дивувати людину. Бо, дивлячись на унікальну архітектуру відбудованого щільника, враховуючи його неабиякий запас міцності завдяки симетричній структурі, геометричній точності бджолиних чарунок, винахідник теорії еволюції Ч. Дарвін змушений був зізнатися, що далі такого ступеня досконалості в природній архітектурі відбір вже йти не може. До речі, розмір бджолиної чарунки математики свого часу пропонували використовувати як еталон міри довжини.
Від застосування препаратів, що містять віск, шкіра стає м‘якою і бархатистою. Віск (переважно білий) входить до складу живильних, в‘яжучих, очищувальних, відбілювальних кремів, масок для обличчя. Він є відмінною згущувальною основою багатьох косметичних засобів.
У Нью-Йорку вийшла друком книжка доктора медицини Д. Іарвіса, в якій автор рекомендує жувати віск з медом як засіб, здатний очищати носоглотку і незамінний при гаймориті, астмі та сінній гарячці.
Бджолиний віск застосовували для виготовлення водонепроникних тканин і паперу, з нього виготовляли графітні домки для письма, ним бальзамували покійників. Надто практичним він був у виготовленні дратви, з нього робили капсули, які заправляли отрутою й підкидали у лігва вовкам та лисицям.
З воску ліпили або відливали високоякісні фігури та скульптури. Свого часу М. Витвицький зафіксував курйозний факт, свідком якого він був. Один із меценатів запросив відомого європейського художника - сицилійця Цімбо і запропонував йому виліпити фігуру своєї коханки-красуні. Скульптор виготовив торс і показав замовникові недокінчений витвір. Коли той зайшов до майстерні й побачив тулуб коханки без голови, тут же втратив свідомість. Так майстерно була відліплена скульптура, що нагадувала живе тіло.
Завдяки бджолиному воску наші пращури змогли увічнити багатьох знаменитостей. Цьому допоміг винахід славнозвісного Томаса Едісона. Він уславився не лише тим, що сконструював електролампочку, але й виготовив у 1887 р. восковий валик, на якому записав свій голос, котрий можна було відтворювати за допомогою фонографа. Згодом німецький інженер Берлінер сконструював цинковий диск, покривши його тонким шаром воску. Нанесена на віск «жива» стрічка увічнювала «законсервовану» мову. На основі цього з‘явився грамофон, завдяки якому ми маємо змогу милуватися наспівами народних пісень, записаних Лесею Українкою та Климентієм Квіткою.
Знаменитий італієць Антоніно Страдіварі змащував внутрішню порожнину своїх всесвітньовідомих скрипок спеціальним лаком, до складу якого входили прополіс та віск.
Зараз багато препаратів виготовляються на основі бджолиного воску, тому його стали менше застосовувати у домашньому господарстві, ніж раніше. Але багато людей його ще використовує. Так, воском можна змащувати цвяхи та шурупи, щоб вони краще проходили у скріплювальні матеріали, а також площини ковзання засувок тощо. Нанесений на нитку віск значно полегшує проникнення її у вушко голки та жорсткого матеріалу. До певної міри віск герметизує отвори в скріплювальних матеріалах і захищає їх від води. Металеві предмети не іржавіють, якщо їх занурити в розтоплений віск і потримати в ньому, аж поки метал не досягне тієї ж температури. Метал адсорбує певну кількість воску і це підвищує його стійкість проти іржавіння.
Віск є добрим полірувальним засобом для металів. Паста з бджолиного воску для деревини, крем – для догляду за шкіряними виробами. Бджолиний віск вже сотні років служить добрим допоміжним матеріалом для прищеплювання та обробки садових дерев. Ось найпростіший і досить ефективний рецепт: на слабкому вогні розтоплюють 1 частину несолоного вершкового масла і 1 частину воску. При охолодженні помішують. Така мазь на сонці не тече, в посуху – волога, під час дощу тужавіє, її не гризуть миші.
Для лікування ран мазь з воску готують за такими рецептами.
1. Суміш 100 г оливкової олії, 8 г жовтого воску, 5 г білого воску, 20 г соснової смоли і 1 ст. ложки свіжого вершкового масла ставлять на слабкий вогонь і нагрівають 10 хв., постійно помішуючи і знімаючи пінку. Після охолодження перекладають у скляну банку. Одержаною маззю змазують тонкий шар марлі й фіксують на рані.
2. Суміш з 2 частин оливкової олії і 1 частини першосортного воску кип‘ятять на слабкому вогні 2-3 хв. Охолоджують і перекладають у скляну банку. Рану промивають перекисом водню або спиртовим розчином і роблять пов‘язку з маззю на рану.
3. Змішують 150 г олії, 90-100 г воску, 30-40 г прополісу (охолодженим труть на дрібній терці). Суміш ставлять на слабкий вогонь і нагрівають до кипіння при постійному помішуванні. Знімають з вогню і додають половинку круто звареного, подрібненого курячого жовтка. Знову все перемішують і після охолодження складають у скляну банку. Мазь має протимікробний, протизапальний і ранозагоювальний ефект. Використовують для лікування ран різного походження, в тому числі й інфікованих, а також для лікування маститів та тріщин на дійках у корів, кіз та свиноматок.
При постійних головних болях слід мити голову у воді після витоплювання воску.
Споконвіку християнська церква та духовенство багато уваги приділяли медоносним бджолам, розведенню та утриманню їх. І монастирські пасіки в середні віки, безумовно, відігравали значну позитивну роль у розвитку галузі. Користуючись здобутками пасік, господарі найбільше цінували віск, який переважно йшов на виготовлення свічок. Бо за канонами православ‘я, церковні воскові свічки – це символ жертовного служіння Богу та людської молитви до нього. До речі, й сучасна наука стверджує, що енергія вогню зцілює хвороби, а процес горіння очищає навколишній простір не тільки від негативної енергетики, а й від поганих думок та почуттів.
Крім того, практична медицина для заспокоєння нервової системи, зняття апатії та депресій користується послугами так званої аромотерапії (лікування хворих приємними запахами).
Стрітення Господнє (15 лютого) відзначається на 40-ий день після Різдва Христового. На Стрітення освячують свічки з бджолиного воску, так звані «громниці», які бережуть для різних життєвих ситуацій. Їх ставлять перед образами або перед вікнами під час грози, щоб уберегти дім від бурі, граду, блискавки та пожежі.
Іноді, щоб впоратись з несприятливим психологічним станом, достатньо мовчки на самоті посидіти поряд із запаленою свічкою. ЇЇ світло заспокоює, прояснює розум і зцілює душу.
Шановні бджолярі, не дозволяйте вивозити віск за межі України. Це багатство нашої держави.

Андрій ДРОФА, лікар ветеринарної медицини, пасічник, пенсіонер.