Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вітчизняні овочі та фрукти - кращі!


27.09.2012

На Дніпропетровщині впроваджується система імпортозаміщення закордонних фруктів якісними екологічно чистими

У 2011 році на Дніпропетровщині удвічі збільшилася площа садів, в яких завдяки використанню новітніх технологій отримують вдвічі більший урожай, ніж при традиційному вирощуванні. Площа таких садів складає 1320 гектарів. Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Любович провів виїзну нараду на базі фермерського господарства «Відродження» Петриківського району щодо подальшої підтримки розвитку садівництва. 
Завдяки підтримки влади – компенсації за розвиток садівництва - у 2011 році на Дніпропетровщині удвічі (на 710 га) збільшилася площа садів, з яких завдяки використанню новітніх технологій збирають вдвічі більший урожай, ніж при традиційному вирощуванні. Прикладом ефективного впровадження інтенсивних технологій є фермерське господарство «Відродження».
Як розповів керівник господарства Іван Ярмолюк, особливостями технології є використання особливого виду саджанців – «карликових», крапельної системи зрошення, що розташована біля кореневої системи, та опор з бамбуку, аби вага плодів не пошкоджувала дерево. «Я багато разів їздив до Європи, поки обрав цей вид саджанців та цю систему зрошення. Молодий сад дає урожай вже за півроку та окупається за 3-4 роки, на відміну від традиційних садів, які окупаються за 9-10 років», - повідомив Іван Ярмолюк.
Стимулом для подальшого збільшення площ садових насаджень в обасті є державна компенсація витрат на розвиток садівництва, за якою господарства отримали у 2011 році 26,2 млн. грн.
У свою чергу губернатор Олександр Вілкул наголосив, що оскільки у валовому виробництві плодово-ягідної продукції яблука займають 73%, а груші – лише 3%, черешня – 15%, вишня – 2% і слива всього 0,5%, необхідно збільшити виробництво груш, сливи, абрикосів та ягід. «Адже в магазини Дніпропетровщини ця продукція, завозиться здебільшого з-за кордону. А овочі та фрукти, вирощені в регіоні, мають вищу якість, ніж зарубіжні».