Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Визначено госпітальні бази


01.04.2020

На Дніпропетровщині визначили вісімнадцять госпітальних баз, де лікуватимуть пацієнтів з ускладненнями від коронавірусу. 
«Орієнтувались, перш за все, на оснащення медзакладів. Наявність висококваліфікованого персоналу. Зокрема, анестезіологів, які здатні лікувати складні форми пневмонії, – зазначив Олександр Бондаренко. – Враховували наявність апаратів ШВЛ та можливість швидкої доставки пацієнта до реанімації. Госпітальні бази обирали згідно з вимогами Міністерства охорони здоров’я та головного санітарного лікаря України».
Госпітальна база повинна мати не менше 3-4 апаратів штучної вентиляції легенів, проведений до реанімаційних боксів кисень та спеціальні ліжка. А ще мінімум по чотири анестезіологи та інфекціоністи.
Визначені осередки здатні надавати допомогу хворим цілодобово. Окрім Дніпровської міської лікарні №21 та Криворізької інфекційної лікарні, облаштують відділення ще у 16 медзакладах.  Зокрема, Синельніківській ЦРЛ, Новомосковській, Павлоградській, Першотравенській, Нікопольській  міських лікарнях. Задіяли центральну лікарню Кам’янського. У Дніпрі визначили шість госпітальних баз. До них додали обласну лікарню ім. Мечникова, де працює близько 70 професійних анестезіологів та реаніматологів. Сюди доправлятимуть найтяжчих пацієнтів.
«Разом з головою ОДА ми вирішили розмістити у лікарні Мечникова резервну базу. Рятуватимемо хворих на коронавірус людей, – розповів головний лікар ОКЛ ім. Мечникова Сергій Риженко. – Маємо реанімаційні відділення з підведеним киснем, 70 навчених спеціалістів. У 2009-2010 роках ми вилікували понад 400 пневмоній. Найнижчий відсоток летальності переконав керівництво області обрати наш медзаклад».
Основною для допомоги дітям визначена шоста дитяча міська лікарня Дніпра.  Як резервну розглядають й Дніпропетровську обласну дитячу лікарню.
«У 2009 році, коли була епідемія грипу, ми впорались, бо створювали саме такі госпітальні бази, – вважає директор департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської ОДА Валерій Сердюк. – Область була кращою по організації медичної допомоги. Нині орієнтуємося в роботі на накази Міністерства охорони здоров’я. Готуємося до різних сценаріїв заздалегідь».