Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вже зараз потрібна принципова відповідь міжнародної спільноти на російські удари по Запорізькій АЕС 


07.08.2022

Звернення Президента України Володимира Зеленського
Бажаю здоровʼя, шановні українці!
Сьогоднішній день – День Повітряних сил Збройних Сил України, і хочу зараз іще раз привітати з професійним святом усіх військових пілотів і не тільки – а усіх захисників і захисниць нашого неба.
Ми всі пишаємося вами та бажаємо вам стільки перемог, щоб російські військові просто боялися навіть самої лише думки про наше українське небо.
Вранці сьогодні привітав бійців і командирів Повітряних сил, вручив державні нагороди найкращим воїнам.
Передав ордени «Золота Зірка» дружинам загиблих Героїв України – підполковника Едуарда Вагоровського та майора Дмитра Коломійця. Вони віддали свої життя, рятуючи побратимів і захищаючи нашу державу. Вічна пам’ять і вдячність Героям!
Говорив сьогодні з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Поінформував його про ситуацію на полі бою, про загрозу, яку Росія створила ударами по Запорізькій атомній станції. Немає такого народу у світі, який може почуватися безпечно, коли держава-терорист обстрілює атомну станцію. Не дай Боже, станеться щось непоправне – і ніхто не зупинить вітер, який розноситиме радіоактивне забруднення. Тому вже зараз потрібна принципова відповідь міжнародної спільноти на ці російські удари по Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі.
Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Наша армія робить усе можливе, щоб зупинити російський терор і завдати окупантам якнайбільших втрат. Авдіївка, Піски, Марʼїнка, Бахмутський та інші гарячі напрямки в Донецькій області забирають основні зусилля і, на жаль, багато життів.
Важко й на Харківщині, на півдні нашої держави, де окупанти намагаються сконцентрувати сили.
Ключове зараз, як і раніше, – це зброя для нашої оборони, зброя від партнерів. Кожного дня й без будь-яких пауз працюємо для посилення постачання зброї, для того, щоб відправляти на передову більш потужні й далекобійні системи.
І на тижні очікуємо новин від партнерів щодо пакетів підтримки. Хороших новин.
У цей літній час щотижня з’являється дедалі більше повідомлень про те, що окупанти готуються до псевдореферендумів у зайнятих ними районах півдня нашої держави. Хочу сказати дуже просту річ: усі, хто допомагатиме окупантам хоч якось реалізувати цей їхній намір, відповідатимуть. Відповідатимуть перед Україною.
Позиція нашої держави залишається такою, якою була й раніше: ми нічого свого не віддамо, а якщо окупанти підуть шляхом цих псевдореферендумів, то для себе ж закриють будь-яку можливість переговорів з Україною та вільним світом, які російській же стороні однозначно будуть потрібні в певний момент.
Наступного тижня продовжу практику політичних звернень до представників держав-партнерів і народів, які разом з нами захищають свободу. Також запланована низка важливих переговорів – і не тільки з чинними політиками.
Україна, як і раніше, робитиме все для того, щоб про нашу боротьбу та українські потреби знали в усіх країнах світу і в усіх аудиторіях – навіть у тих, які зазвичай не стежать за політичним життям.
Зокрема, сьогодні в Київ прибула Джессіка Честейн – американська акторка. Вона відвідала «Охматдит», на власні очі побачила наслідки російської окупації в Ірпені Київської області.
Її розповідь про нашу війну точно буде почутою. Готуємо важливу гуманітарну акцію.
І я вдячний усім друзям України за кордоном і всім, хто допомагає розширенню наших зв’язків у світі.
Робимо все для перемоги, все для захисту нашої держави.
Бажаю всім нам – українцям результативного нового тижня!
Слава нашим воїнам!
Слава Україні!