Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Влучне слово врятує від негараздів


29.01.2011

Колись великий українець Микола Гоголь захоплювався народною мудрістю і милувався нею, мов коштовною перлиною. «Струмені самородного джерела народної поезії пробиваються в прислів‘ях наших, де видно незвичайну повноту народного розуму, який зумів зробити своїм знаряддям іронію, насмішку, дотепність, влучність живописного споглядання», - писав він. І з часом ця характерна риса української вдачі аж ніяк не зникла. Приклади - на кожному кроці.

ЯКОСЬ на базарі довелося почути обговорення новацій українського уряду. Після переліку його останніх «досягнень», коли згадали про підвищення вартості електроенергії понад встановлену «норму» в 150 кВт, тобто коли до гіркого причепили ще й лихого, одна з пенсіонерок іронічно сказала сину: «Через нас, дурних, і вам життя немає…», прозоро натякаючи на значну причетність старшого покоління до приходу діючої влади. Фраза викликала усмішку всіх, хто її чув. І подумалося - ось так і народжується народна мудрість. До всього уряд наш (чи МВФ?) невідь за що таки добре взявся за посполитий люд. Як отой дощ - не йде, де просять, а йде, де косять, не йде, де чорно, а йде, де вчора…
Цей масований наступ на права, відчувається, поза сумнівом, усіма поколіннями українців. Варто згадати лише небувале півтораразове підвищення вартості природного газу чи введену з Новоріччя пеню за несвоєчасну оплату компослуг. У гарячці «атаки» навіть забута… Конституція України, яка гарантує громадянам визначені права і свободи.
Ось що змусило звернутися до «Сільських новин» пенсіонерів з Царичанського району - Валерія Костенка з Цибульківки та Івана Бебешка з Китайгорода:
- Під «ялинкою» нас, сільських ветеранів-автомобілістів, фактично прилюдно обібрали. Немає в наших селах трамваїв з тролейбусами, як це заведено в містах для нашого брата, автобуса безкоштовного теж не видно, навіть на горизонті. Тож мусимо користуватися власними авто, при цьому за свою багаторічну сумлінну працю маємо єдину пільгу - звільнення від податку на транспортний збір. Та з нового року цей збір ввели у вартість акцизу на бензин, тож відтоді сплачуємо його і ми. Скажіть, будь ласка, на кого нам, ветеранам праці з більш ніж сорокарічним трудовим стажем, сподіватися? Хто поверне відібрану єдину пільгу?
До речі, уряд «кинув» не лише ветеранів праці. Звичайні водії, які проходили техогляд авто 2010 року, транспортний збір за 2011 рік вже сплатили своїми кровними. Зараз їм доводиться фактично сплачувати його вдруге. За що? Воістину - що швидко робиться, те сліпе родиться…
Наша газета торік порушувала тему, болючу для автомобілістів – проходження техогляду і діагностики автомобіля або «трясучки», як її звуть у народі. Звісно ж, буде добре, якщо ці узаконені державою побори відмінять. Згадувалася і проблема транспортного збору для ветеранів праці, справді, фактично єдина їхня пільга в селах (про адресну допомогу усім пенсіонерам на проїзд вже чомусь і говорити перестали). Були сподівання, що уряд не забуде ветеранів, у пошані яким періодично освідчується. Та стягнення транспортного збору відтепер у приватних руках, а ви, пільговики, вирулюйте, як зможете… І справді невідомо, кому їм тепер свої посвідчення показувати - на АЗС, у соцзабезі, Верховній Раді, яка «проштампувала» «реформу», чи автору - самому Миколі Яновичу?
На наш редакційний запит з цього приводу голова Дніпропетровської обласної ради ветеранів війни і праці Станіслав Шевченко повідомив, що «досі ця проблема не обговорювалася», і пообіцяв посприяти у зрушенні її з місця. Дещо дивно виходить - ветерани, з новоріччя заправляючи свої «Москвичі» й «Запорожці», уже платять «на всі сто», а обласна їхня рада, яка, власне, і покликана їхні права захищати, про порушення цих прав… нічого не знає. До всього ради ветеранів діють у кожному районі області. І вони теж мусили б першочергово бити у всі дзвони - допоможіть, грабують! Щоб і в Києві почули. А виходить так, що і в Дніпропетровську ніхто не те, що не чує, а навіть і в ус не дме…
У головному управлінні праці та соцзахисту населення облдержадміністрації відповіли: «Це не наше питання. Ніяких документів з цього приводу не надходило».
Тому «Сільські новини» надіслали Кабінету Міністрів України запит щодо долі пільги на транспортний збір, щоб не стала вона декларативною. Доводиться сподіватися, що уряд слів про повагу до старших на вітер не кидає. Бо в іншому разі що - позиватися до обраних власними руками, мугикаючи «Через нас, сяких-таких, нам життя немає»?

Григорій ДАВИДЕНКО.