Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вона рятувала від голоду


16.12.2010

Сочевиця була відома майже три тисячоліття до н.е. Її використовували в їжу ще в античному Римі та Греції, здавна вирощували в Єгипті. В Україні вона також відома ще з ХІV ст. У неврожайні роки, коли всі зернові висихали, лише сочевиця могла встояти перед посухою і рятувала людей від голодної смерті. З неї пекли хліб, варили кашу, робили ковбасу і навіть цукерки.
СОЧЕВИЦЯ більш вимоглива до тепла, ніж горох. Проростання насіння починається при +3-4оС. Рости може на найбідніших землях, але не терпить кислі грунти. Перевагу віддає легким суглинкам, супіщаним чорноземам.
Хоча сочевиця відрізняється підвищеною посухостійкістю, але при сівбі потребує достатньої кількості вологи, оскільки для набухання й проростання насіння потреба у воді значно зростає. Тому сіяти цю культуру слід якомога раніше, коли запас вологи в грунті достатній для проростання насіння.
Спосіб висіву - вузькорядний, відстань між рядками - 15 см. Норма висіву крупного насіння – 10-12 г на 1 кв.м. Глибина загортання - 3-5 см.
Щоб отримати дружні сходи, після посіву грядку бажано прикатати, забезпечивши у такий спосіб більш тісний контакт землі з насінням.
Після появи сходів ділянку рекомендують проборонувати. У перші дні сочевиця росте повільно. Тому треба вчасно видаляти бур‘яни. З початком цвітіння (травень-червень) ріст прискорюється і тоді потреба в додаткових прополюваннях відпадає.
Збирання врожаю слід починати після пожовтіння нижніх бобів і затвердіння в них насіння. Хоча боби сочевиці не розтріскуються, проте зі збиранням не слід запізнюватися, оскільки перезріле насіння втрачає притаманний йому колір і корисні властивості. Найбільш цінним вважається насіння із зеленим забарвленням.

ЩО МОЖНА ПРИГОТУВАТИ ІЗ СОЧЕВИЦІ
Суп картопляний із сочевицею. 1 склянка сочевиці, 5 картоплин, цибулина, морквина, корінь петрушки, 2 ст. ложки жиру, 2 л м‘ясного бульйону, сіль, дрібно нарізана зелень петрушки.
Картоплю нарізають кубиками, моркву і петрушку - дрібними кубиками. Перебрану й промиту сочевицю замочують у холодній воді на 5 год., потім варять у тій же воді без солі до розм‘якшення. Процідивши, кладуть у м‘ясний бульйон, доводять до кипіння, додають картоплю, пасеровані цибулю й моркву і варять до готовності.
Котлети. 2 склянки сочевиці, 50 г білого хліба, 1/4 склянки молока, 2 яйця, сіль за смаком, 2 ст. ложки панірувальних сухарів, 2 ст. ложки олії.
Сочевицю перебирають, миють і замочують на 3-4 години. Потім воду зливають і варять сочевицю у підсоленій воді. Коли звариться, разом з білим хлібом, розмоченим у молоці, пропускають через м‘ясорубку, додають сирі яйця, сіль, все перемішують. З отриманої маси формують котлети, обкачують їх у сухарях і обсмажують на олії. Подають із грибним або томатним соусом.
Биточки. По 1 склянці сочевиці та манної крупи, 4 яйця, 4 ст. ложки борошна, 2 цибулини, 1 склянка соусу.
Зварити, помішуючи, манну кашу. Із сочевиці приготувати пюре й змішати гарячим з манною кашею, додати сирі яйця, пасеровану цибулю і все старанно перемішати. Із приготованої маси сформувати биточки, запанірувати їх у борошні й обсмажити з обох боків на олії. При подачі полити розтопленим вершковим маслом або соусом (сметанним, томатним).
Пюре із сочевиці. Склянка сочевиці, цибулина, 2 ст. ложки вершкового масла, сіль за смаком.
Після замочування сочевиці воду зливають, заливають холодною і варять на повільному вогні до готовності. Готову сочевицю відкидають на друшляк, солять, перемішують, пропускають через м‘ясорубку або протирають крізь сито. Додають підсмажену на маслі дрібно нарізану цибулю і старанно перемішують. Використовують як гарнір до м‘ясних страв, а також як начинку для пиріжків і вареників.
Сочевиця з копченою грудинкою. На 1 склянку сочевиці – 150 г грудинки, 2 цибулини, 1 ст. ложка томатної пасти, сіль за смаком, пучок зелені петрушки або кропу.
Сочевицю помити і замочити в холодній воді. Через 3-4 год. воду злити. Тонко нарізану грудинку й цибулю злегка підсмажити і скласти в каструлю разом із сочевицею. Залити склянкою бульйону або води, додати томатну пасту, сіль перець, лавровий лист і під кришкою тушкувати 30 хв. Перед подачею страву посипати подрібненою зеленню.