Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Восьма академія жіночого лідерства


20.02.2019

У рамках програми «Добре» за участі Українського жіночого фонду впродовж трьох днів з 13 до 15 лютого тривав тренінг для активних жінок Мирівської, Новоолександрівської, Васильківської і Слобожанської громад. Це вже 8-а Академія жіночого лідерства, яка спрямована на підготовку жіноцтва задля вирішення нагальних проблем життєдіяльності громад. 

 
До Дніпра з’їхалися активні жінки, які брали участь або бажають брати участь у місцевих виборах. Тренери навчали представниць прекрасної статі протистояти суспільним  викликам, тиску, таким чином сприяли формуванню гендерної рівності жінок у вирішенні суспільно важливих питань.  
І справді, незважаючи на активну поведінку жінок,  їхнє представництво у Верховній Раді, Кабінеті Міністрів явно не відповідає засадам гендерної рівності.  Тому нагальним питанням є вирівнювання цієї ситуації шляхом залучення жінок  до системи управління громадами і державою.
Чому це важливо? Жінка за своєю природою покликана дбати про продовження роду, забезпечення родини найнеобхіднішим. Не секрет, що сьогодні багато жінок змушені брати на себе всю відповідальність за своїх дітей, батьків тощо. Очевидним стає факт, що застарілий  стереотип щодо жінки як слабкої статі, який сформувався у суспільстві, заважає  сьогодні жінкам-лідерам реалізувати себе, свої якості і можливості у суспільстві. Тому сьогодні, як ніколи, важливо  зламати цей стереотип. 
Децентралізація, її можливості і виклики для жінок – ця тематика теж була обговорена на тренінгу. Представниці всіх без винятку громад, присутніх на тренінгу, називали значущі зміни  на територіях утворених ОТГ. Це і ремонт доріг, встановлення вуличного освітлення, відбудова шкіл та дитсадків, будівництво дитячих майданчиків, ремонт амбулаторій тощо.
Ці зміни надихають на позитивні зрушення у свідомості щодо безперспективності  сільських населених пунктів. Децентралізація  нарешті повернула ці території до життя, дала молоді надію і бажання працювати. Але, ясна річ, не всім і не скрізь. Які потреби має громада, які шляхи розвитку бачить – все це потрібно обговорювати під час громадських слухань, проводячи анкетування, загальні збори громадян, делегуючи доручення своїм депутатам. Насправді інструментів участі громади у вирішенні нагальних проблем сьогодні достатньо. 
Важливо, щоб жителі громади не стояли осторонь і не чекали, що за них хтось має вирішувати. Сьогодні до влади у громадах повинні прийти люди, які вміють бачити перед собою суспільно важливу мету, люди ініціативні, працелюбні, відкриті до діалогу з мешканцями громади, люди-локомотиви. І не важливо це будуть чоловіки чи жінки. 
Саме такі ідеї понесли у свої громади учасниці тренінгу. А ще вони отримали завдання за місяць підготувати  проекти,  кращі з яких будуть реалізовані за допомогою міні-грантів програми «Добре».
Світлана МАРКОВА,
м. Дніпро.
На знімку: учасниці тренінгу з Мирівської і Васильківської ОТГ впевнені у своїх силах.