Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вперше в Україні навчали агрономів-інспекторів


23.06.2017

Впродовж двох днів, 15-16 червня 2017 року, в ДУ Інститут зернових культур проходив семінар-навчання аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів) сільськогосподарських культур «Сучасне насінництво в Україні та його адаптація до схем сортової сертифікації ОЕСР». У цьому заході взяли участь 45 фахівців із шести областей України – Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Полтавської, Херсонської та Київської.
 
СЕМІНАР-НАВЧАННЯ пройшов за участі Дніпропетровського обласного навчального центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК, вчених Інституту зернових культур, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, НДІ аграрного бізнесу, обласної державної адміністрації.
– Такий захід проводиться вперше в Україні, – повідомив заступник директора Інституту зернових культур Владислав Черчель. – Адже відбулися зміни у сфері насінництва зернових культур з метою адаптації нашої законодавчої бази до вимог Євросоюзу. Це, у першу чергу, стосується реєстрації, апробації, оформлення документації та обігу насіння. Також вводяться незалежні аудитори із сертифікації (агрономи-інспектори).
Після теоретичної частини учасники семінару-навчання побували на демонстраційному полігоні Інституту зернових культур, який знаходиться на околиці обласного центру на землях дослідного господарства «Дніпро». Як розповів директор Інституту зернових культур, академік Анатолій Черенков, саме тут широко представлені різні технології вирощування ярих, озимих зернових, зернобобових культур. А ще – лінійка сучасних дніпровських гібридів кукурудзи різних форм стиглості, сорти озимої пшениці провідних селекційних центрів України.
– У сьогоднішніх ринкових умовах необхідно звертати увагу на створення власних, інтенсивних сортів і гібридів та розробку під них сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур, – зауважив завідувач лабораторії зернових і зернобобових культур Анатолій Гирка. – Особливо актуальними є наукові дослідження стосовно розробки як елементів, так і цілісних технологій систем вирощування ярих зернових, зернобобових культур, які б відповідали особливостям ґрунтово-кліматичних умов, а також різким змінам погоди, які спостерігаються останнім часом.
Вчений також наголосив, що на Синельниківській селекційно-дослідній станції в останні роки створена велика кількість сортів ярих колосових культур – передусім вівса і ярого ячменю. У дослідному господарстві «Красноградське» розробляються і створюються сучасні сорти зернобобових культур, відомих як соя, горох, а також сочевиця, нут, чина, які набувають все більшого поширення. Для кормових потреб використовується вика – озима і яра.
 На  тверде переконання вченого, система насінництва не вибачає порушень вимог і рекомендацій щодо агротехніки вирощування сільськогосподарських культур. При вирощуванні культур у насіннєвих сівозмінах,  насіннєвих посівах ярих колосових Анатолій Гирка радить звертати увагу не на кількість добрив, які вносяться на поля, а співвідношення основних елементів живлення: азоту, фосфору і калію.
 Окрім безпосереднього навчання, агрономи-насіннєводи шести областей України мали змогу  на власні очі побачити культуру землеробства у дослідному господарстві «Дніпро» Інституту зернових культур. Начальник управління агропромислового розвитку ОДА Вадим Удовицький зауважив, що цей демонстраційний полігон – маленька карта стану зернових культур нашої області.
- Загалом до збирання маємо площу  1 млн. 123 тис. гектарів. Це значний обсяг зернових, що дасть змогу отримати валовий збір урожаю на рівні 2,8 млн. тонн. Озима пшениця зростає на площі 477 тис. гектарів. Плануємо отримати її середню врожайність на рівні 35 центнерів на круг. Нашій області поталанило, оскільки саме у Дніпрі працює Інститут зернових культур, який став надійним помічником для наших аграріїв у виборі сучасних технологій та якісного насіння, – наголосив В. Удовицький.
– У цьому році нам виділено кошти для навчання 900 керівників та спеціалістів агропромислового комплексу, – повідомила Наталія Філіпова, в.о. директора обласного навчального центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів АПК. – Відтак працівники галузі не платять ні копійки за навчання, а знання, отримані, як приміром, сьогодні в Інституті зернових культур, будуть використані у подальшій роботі агрономів-інспекторів. 
Фахівці агрономічної служби намагалися взяти вичерпну інформацію в Едуарда Федоренка, завідувача відділу насінництва, маркетингу та трансферу інновацій Інституту зернових культур, Сергія Хорішка, директора дослідного господарства «Дніпро», та інших вчених і практиків.
Олександр ПЕТРЕНКО,
сел. Дослідне,  Дніпровський район, 
Дніпропетровська область.
Фото Павла ГРИЦЕНКА.