Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Всесвітній день птахів


28.03.2013

Міжнародний день птахів проходить щорічно в рамках програми ЮНЕСКО “Людина і біосфера” і не випадково саме в квітні. 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів. День птахів – це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші “пташині будиночки”. Повернення птахів святкується також як прихід весни. Вперше цей день як масове дитяче свято стали відзначати в Сполучених Штатах Америки. Організатором виступив педагог з містечка штату Пенсільванія. Незабаром його підтримала одна з популярних газет «Пітсбургська телеграфна хроніка», яка стала популяризувати це свято.
День птахів відзначається щорічно, починаючи з 1906-го. 19 березня 1902 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних для сільського господарства, яка вступила в силу в кінці 1905-го. Радянський Союз приєднався до неї у 1927 році. 18 жовтня 1950-го в Парижі була підписана Міжнародна конвенція про охорону птахів, яка прийшла на зміну документа 1902 року. У ній, окрім “корисних” птахів, називалися і птахи “шкідливі”, до яких, зокрема, потрапили майже всі яструбині.
З цього часу список пернатих, що зникають, поповнюється постійно, – на Землі вже зникли понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50 відсотків птахів. В Україні налічується близько 360 видів. Разом з птахами, які можуть залітати на територію країни – близько 456 видів.