Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Всі відходи - у городи!


25.10.2012

Вдома і на дачній ділянці завжди утворюється багато різних відходів, які досвідчені садівники не викидають, а збирають і привозять на грядки або засипають у квіткові горщики. Чи потрібно це робити, чи варто возитися з різним сміттям і куди його підсипати?

ЯЄЧНА ШКАРАЛУПА
Багато хто збирає її взимку, а потім обмежується тим, що висипає на яку-небудь грядку та і забуває про це. Тільки, виявляється, вона корисна не всім рослинам. Помічено, що обов’язково озивається на підсипання шкаралупи кольорова капуста, при цьому шкаралупу необхідно подрібнити і додати в лунку при посадці. Шкаралупа великими шматочками при посадці картоплі захистить від кротів, а розсипана по капустяній грядці зверху - від слимаків. Її вносять у лунки, і це не хімічний препарат, а корисна складова для ґрунту, вона краще засвоюється ґрунтом, ніж крейда або вапно за рахунок своєї структури.
Подобається покриття грядки шкаралупою (норма - приблизно 1-2 склянки на 1 кв. м) кавунам, диням, баклажанам, перцю, буряку. Це рослини, яким для росту потрібно багато мікроелементів. У томатів іноді трапляється дуже неприємне захворювання - верхівкова гниль, це коли плоди рано червоніють, а при зборі виявляється, що низ у них почорнів і висох. Відбувається це від недоліку кальцію у ґрунті, значить, можна підсипати шкаралупою і томати, щоправда, подіє не відразу, але, якщо така проблема була в минулому сезоні, внесіть шкаралупу заздалегідь. Якщо ґрунт у ємкості з розсадою айстр засипати зверху здрібненою шкарлупою, вони не захворіють «чорною ніжкою», те ж - і з капустою. Корисно додавати її і у компостну купу.
Іноді шкаралупу додають у ґрунт під розсаду та кімнатні квіти для розпушення землі. Помічено, що у великих кількостях вона шкідлива для розсади томатів, баклажанів, перцю і будь-яких сіянців раннього віку, крім, як вже було сказано, айстр і капусти. І зовсім не потерплять додавання шкаралупи всі кімнатні любителі кислих ґрунтів - узамбарські фіалки, глоксинії, стрептокарпуси. Зате з неї виходить прекрасний дренаж на дно квіткового горщика або розсадні стаканчики під всі інші рослини.
Перед тим, як заготовлювати шкаралупу, її бажано обшпарити та просушити, щоб не було неприємного запаху. Потім її подрібнюють і використовують за призначенням. Для кімнатних квітів шкаралупу можна просто залити водою на кілька днів і використовувати настій для поливу.
Іноді половинки шкаралупок використовують як стаканчики для розсади, їх розставляють у яєчні комірки, дуже навіть зручно. Люди похилого віку часто використовують шкаралупу як джерело кальцію - дуже чисто вимиті свіжі яйця заливають молочною сироваткою на кілька днів, поки шкаралупа не розчиниться, яйця викидають, а кальциновану сироватку вживають замість дорогих аптечних препаратів кальцію.

ОХ, УЖЕ ЦЕЙ ЧАЙ!
Хтось десь чув, що спитий чай корисний для кімнатних квітів, щоправда, жодного разу не траплялося бачити, щоб квіткарі в теплицях його застосовували. А вже від картини, коли залишки чаю із кухля виливають у конторах у горщики із квітами - просто дух захоплює. Особливо, якщо він солодкий. Недарма у багатьох конторах від дрібних мошок відбою немає, сидять і відмахуються. Як же робити правильно?
Дослідники вважають, що однієї склянки висушеної спитої заварки на відро землі - цілком достатньо, цей самий ґрунт і служить слабким добривом. Для удобрювальних поливів беруть склянку спитого чаю, заливають гарячою водою і дають настоятися 4-5 днів, після проціджування - корисно використовувати для поливу кімнатних квітів. Але це, звичайно ж, справа смаку. Застосовують чай і при посадці кімнатних квітів. Для цього на дно горщика укладають дренаж, як звичайно, а зверху на нього - шар спитого чаю, потім - землю. Поки рослина розпустить коріння до чайного шару, заварка перегниє і вийде корисний для неї компост. Особливо корисний чай для папоротей, вони дуже страждають від великої кількості карбонатних солей у поливній воді, а чай м’яко розкислює ґрунт і допомагає рослинам впоратися із проблемою.
Чайні відходи можна використовувати і як мульчу в горщиках, тільки у сухому вигляді, а не прямо із заварника щодня. Вогка мульча може покритися цвіллю, і її дуже люблять мошки, ну, і все добре в міру. Відходи чаю добре розпушують і компостну купу, причому прискорюють компостування, це добре, тому що якісний, дрібний компост утворюється тільки через два роки.

КАВА
Що стосується кавової гущі, то вважається, що вона містить багато калію, і це добре. Як і будь-яка розсипчаста складова, гуща поліпшує структуру ґрунту. Однак більшість досвідчених квіткарів не застосовує гущу на квітах і навіть категорично проти неї. Зате народ помітив, що залишки кави корисно виливати в місця скупчення мурах і равликів, вони поступово зникають. І ще одне цінне спостереження. Ні для кого не секрет, що домашні коти, можуть порядкувати на клумбі, порушуючи там санітарні правила. Відучити їх від цього неможливо, а ось, говорять, залишки кави у суміші з апельсиновими кірками, розкиданими навколо рослини, дуже допомагають, треба спробувати.

ЦИБУЛЬНА ЛУШПАЙКА
Брати лушпайку для лікування рослин треба тільки від здорових цибулин, оскільки у цибулі повно різних захворювань, небезпечних для інших культур. Замість настою можна застосовувати відвар. Для його приготування беруть 10 г лушпайки, заливають 5 л теплої води, накривають кришкою, доводять до кипіння і дають охолонути. Відвар проціджують, розбавляють удвічі (для обприскування та миття рослин). Для поливу розсади і квітів відвар розбавляють ще вдвічі. При регулярному застосуванні ваші квіти та сіянці «повеселішають», перевірте.
Радять застосовувати свіжий, тільки що приготовлений відвар, але це досить клопітно. Для початку можна приготувати відвар на 5-7 днів, результат однаково буде гарним. Зберігається цибульна лушпайка багато років, якщо її добре просушити, і при цьому в ній залишаються всі корисні властивості.