Поточний № 8 (1435)

22.10.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вітаміни на зиму


14.09.2024

Часникові баклажани
1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 600 г часнику, 200 г олії, 0,5 ч. ложки оцту.
Баклажани почистити і відварити протягом 10-15 хвилин у підсоленій воді до напівготовності. Витягти з води, охолодити, нарізати кружечками, посипати перцем і обсмажити до готовності. Часник розтовкти, помідори нарізати кружечками. Покласти на кожен кружечок баклажана часник і кружечок помідора, потім скласти в літрові банки, щільно утрамбувавши. Банки залити олією, що залишилася від смажіння баклажанів. Покласти лавровий листок, перець і оцет, накрити кришкою і простерилізувати протягом 25 хвилин і закупорити.
 
Овочева суміш маринована з яблуками
2-3 цибулини, 1 довгий огірок, 2 червоні солодкі перчини, 3 кислих яблука, 0,3 л води, 50 г  оцту, 125 г цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки жовтих зерен гірчиці.
Вимити і очистити від шкірки всі інгредієнти. Дрібно нарізати кубиками, перемішати всі складові для приготування маринаду в каструлі і довести до кипіння. Покласти овочеву суміш у киплячий маринад і варити на слабкому вогні, не закриваючи кришкою, протягом 10 хв. або до тих пір, поки овочі не стануть м’якими, а маринад не загусне. Розкласти суміш по маленьких баночках і відразу ж закрити кришками. Зберігати в холодильнику. Салат готовий до вживання через тиждень. Це незамінне доповнення до гамбургерів, сосисок, смаженого м’яса або рибного філе.
 
Заправка зі слив з часником
1,3 кг слив, 600 г цибулі, 1 зубок часнику, 350 г цукру, 1 ч. ложка солі, 100 г оцту, мелені спеції – за смаком.
Очистити і нарізати цибулю та часник, прогріти в невеликій кількості оцту, поки вони не стануть м’якими. Вимити і очистити від кісточок сливи. Коли цибуля і часник будуть готові, додати сливи, цукор, спеції в каструлю і повільно варити, поки не розтане цукор. Кип’ятити на слабкому вогні до тих пір, поки сливи можна буде розім’яти в однорідну масу дерев’яною ложкою.
Коли маса загусне, розлити її по банках і закупорити.
 
Варення із яблук з чорноплідною горобиною
1 кг яблук, 100 г чорноплідної горобини, 750 г цукру, 1,5 склянки води.
Солодкі яблука очистити і нарізати шматочками. Горобину ретельно вимити і відокремити від щитків. Яблука бланшувати в киплячій воді 3-15 хвилин залежно від щільності м’якоті. Підготовлені яблука і горобину викласти в киплячий сироп, кип’ятити 3-5 хвилин і відставити на 6-8 годин. Так зробити ще 2-3 рази. Останній раз варити до готовності.
 
Варення з моркви, лимона та бутонів календули
1кг моркви, 2 лимони, 10 квіток календули, 1 кг цукру, 0,5 л води.
Моркву вимити, почистити, нарізати кубиками, бланшувати у киплячій воді 3 хвилини. Дрібно нарізані лимони залити водою, додати бутони календули і кип’ятити 5 хвилин. Туди ж покласти пробланшовану моркву, цукор і варити на маленькому вогні до готовності. Гаряче варення розлити по стерильних банках і закупорити.
 
Варення з баклажанів
У Вірменії з баклажанів з медом навіть варять варення. Для цього сині нарізають великими шматками, солять, витримують протягом години, потім промивають і віджимають. Кладуть у киплячий мед. 
Якщо зимового вечора до запашного чаю з бергамотом подати таке варення, здогадатися, із чого воно зварене, важкувато. Скоріше здасться, що це якийсь хитрий сорт яблук, разом  із чорноплідною горобиною і вишнею.
Будьте здорові! Бережіть себе!