Поточний № 8 (1435)

22.10.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Вітамінні делікатеси для вас


05.09.2024

АДЖИКА
Червоний гострий перець очистити від насіння, зубки часнику очистити від шкірочки, зелень – коріандр, кріп, петрушку, естрагон перебрати, все помити, пропустити через м’ясорубку, додати сіль (приблизно половину від отриманої маси), ретельно перемішати, укласти в невеликі баночки, закрити кришками. Подавати як приправу для перших і других м’ясних і рибних страв. Пропорція овочів довільна, за смаком. Для пом’якшення смаку гострий перець можна наполовину замінити солодким перцем і зменшити кількість солі.
 
ПЕРЕЦЬ У ТОМАТНОМУ СОКУ, ФАРШИРОВАНИЙ ОВОЧАМИ 
Для приготування  фаршу взяти 2 кг моркви, 1 кг цибулі, 0,5 кг свіжої капусти. Все це дрібно нарізати, окремо підсмажити в олії, змішати, посолити, поперчити за смаком і залишити в емальованому посуді для того, щоб стекла олія, яку потім зливають.У плодів перцю видаляють плодоніжки і насіння, занурюють на хвилину в круто посолений окріп, потім виймають їх, дають охолонути і заповнюють підготовленим фаршем. У банку кладуть кілька горошин чорного перцю, укладають у неї фарширований перець і заливають прокип’яченим, підсоленим томатним соком. Банки стерилізують і закатують кришками.
 
ІКРА З ПЕРЦЮ КОНСЕРВОВАНА
Плоди солодкого перцю помити, спекти в  духовці або підсмажити на олії, видалити насіння і шкірку плоду, пропустити через м’ясорубку чи посікти ножем. Моркву і біле коріння – петрушку, пастернак очистити, нарізати і підсмажити в олії до золотавого кольору. Помідори помити, дрібно нарізати або натерти на великій тертці і в емальованій каструлі уварити до половини обсягу. Кріп помити, дрібно нарізати. Все змішати, додати оцет, гіркий і запашний перець, сіль і тушкувати 10 хвилин, помішуючи. Гарячу суміш розфасувати в ошпарені гарячою водою банки, накрити прокип’яченими бляшаними кришками, простерилізувати, закупорити і остудити. Використовують ікру у вигляді салату і як приправу до м’ясних і рибних блюд.
На 2,6 кг солодкого перцю – 200 г дозрілих помідорів, 150 г моркви, по одному кореню петрушки і пастернаку, 250 г ріпчастої цибулі, 200 г олії, 2 столові ложки оцту, чайну ложку чорного гіркого і запашного перцю, столову ложку солі, кріп.
 
БАКЛАЖАНИ ПО-ГРУЗИНСЬКИ
10 кг баклажанів добре вимити, розріза­ти навпіл вздовж, посипати сіллю і поклас­ти в миску на 2 години, щоб просолились.
Приготувати суміш: по 200 г гіркого стручкового червоного перцю, солодко­го червоного перцю, часнику, переме­леного на м’ясорубці, залити все це 500 г оцту і дати настоятися.
Баклажани без зайвої солі обсмажи­ти в олії, дати остигнути, потім кожний умочити у приготовлену суміш, розкла­сти по банках і залити їх сумішшю, яка вже остигла. Стерилізувати 0,5 л банки 15 хвилин, після чого закатати кришками.
 
БАКЛАЖАНИ-ГРИБОЧКИ 
5 кг баклажанів почистити і порізати на кубики. У каструлю налити 5 л води, вси­пати склянку солі і додати 400 г оцту. До­вести до кипіння. Кинути в окріп кубики баклажанів і, помішуючи, варити 10 хвилин.  Потім викласти баклажани у марлевий мішечок і підвісити на 10 годин, щоб відійшла гіркота. 
Після цього викласти баклажани у миску, додати 100 г дрібно нарізаного часнику і 0,5 л олії. Усе ретель­но перемішати і розкласти в літрові бан­ки. Стерилізувати 25 хвилин, після чого зак­рити кришками. 
 
САЛАТ ІЗ КВАСОЛЕЮ Й ОВОЧАМИ
200 г цукру, 50 штук болгарського перцю,  кілограм моркви,100 г часнику, 200 г олії, 1-2  цибулини, 3 або 4 склянки квасолі, 1 кг часнику, 1 або 2 столові ложки 9% оцту, 1,5 або 2 столові ложки солі, 800 г томатного соку.
Перець нарізати соломкою, часник подрібнити, ріпчасту цибулю нарізати кільцями. Моркву натерти на великій тертці. Квасолю відварити, з’єднати з подрібненими овочами, залити томатним соком і варити 30 хв. За 20 хвилин до кінця варіння покласти часник, а за 10 хвилин - оцет. Киплячий салат розкладаємо в підготовлені банки й закатуємо без стерилізації. Закутати  на 5 або 6 годин.
 
САЛАТ З РИСОМ
Візьміть два кілограми помідорів, склянку рису, по кілограму моркви, цибулі, червоного болгарського перцю, склянку олії, 3  ложки цукру, 3 ложки солі, головку часнику.
Рис проваримо 5 хвилин. Помідори наріжемо. Перець і цибулю обсмажимо в олії 7 або 10 хвилин. Усе перемішаємо, варимо півгодини, наприкінці варіння покладемо часник. Потім закриваємо в банки й укутуємо банки на 6 годин. 
 
САЛАТ З ПЕРЛОВКОЮ
Цей салат є не тільки закусочним блюдом, але й відмінною основою для супів. Досить буде, якщо наприкінці варіння картоплі ми додамо цю баночку салату в суп, доведемо до кипіння й знімемо з вогню.
2 кілограми солодкого перцю, кілограм моркви, кілограм помідорів, кілограм ріпчастої цибулі, склянку перлової крупи. А також півсклянки цукру, 2 столові  ложки солі, півлітра води, 0,5 літра олії, десертну ложку 70% оцтової есенції.
Воду з олією доведемо до кипіння й опустимо моркву, яку натремо на великій тертці. Варимо 10 хвилин. Потім додамо нарізану кубиками або півкільцями ріпчасту цибулю й варимо 10 хвилин. Додамо пропущені через м’ясорубку помідори й варимо 10 хвилин. Потім додамо оцтову есенцію, цукор, сіль і все разом тушкуємо 10 хвилин. Розкладемо в підготовлені банки й закатаємо. Можна замість перловки взяти рис.
 
САЛАТ «ПІКАНТНИЙ»
Півкілограма кислих яблук, 2 кілограми моркви, 100 або 150 грам хрону.
Для розсолу на літр води знадобиться 3 столові ложки цукру, 2 столові ложки солі.
 Натремо на великій тертці моркву, яблука наріжемо соломкою або часточками, хрін пропустимо через м’ясорубку. Усе змішаємо й розкладемо в підготовлені банки. Заллємо гарячим розсолом, простерилізуємо банки й закатаємо.
Можна перед подачею на стіл заправити салат майонезом або сметаною.
 
САЛАТ «ОРИГІНАЛЬНИЙ»
Взимку такий салат буде гарний, якщо перед тим, як подавати, додамо подрібнені горішки.
Кілограм помідорів, 0,5 кілограма ріпчастої цибулі, півсклянки олії, 0,5 кілограма моркви, півсклянки цукру, 0,5 кілограма буряків, 2 чайні ложки солі, 250 грамів яблук (антонівка).
Яблука, моркву й буряк натремо на великій тертці, додамо нарізані часточками помідори, нарізану цибулю. Посолимо, всипимо цукор, увіллємо олію й перемішаємо. Поставимо на вогонь і кип’ятимо 15 хвилин. Розкладемо салат у банки 0,5 або 0, 75 літра. Стерилізуємо 10 хвилин і закатаємо банки
 
САЛАТ «АМАТОРСЬКИЙ»
Візьмемо 5 або 7 помідорів, 2 кг кабачків, 3 морквини, 10 цибулин, 350 грамів томатної пасти, 5 болгарських перчин, склянку олії, 2 столові ложки солі, склянку цукру.
Кабачки наріжемо кубиками, помідори - як для салату. У літрі холодної води розведемо пасту, увіллємо олію, сіль і цукор, поставимо на вогонь. Після закипання опустимо кабачки на 10 хвилин, через 10 хвилин перець, потім  - моркву й цибулю на 10 хвилин. Як закипить, покладемо на 10 хвилин помідори. Виключимо й додамо столову ложку оцту. Розіллємо ще гарячу суміш у банки й закриємо кришками.
 
САЛАТ ОВОЧЕВИЙ
СПОСІБ 1. Перець болгарський, перець горошком, помідори, капусту, огірки, цибулю у літрові банки накладемо  шарами.
Для маринаду на літр води додамо столову ложку солі й 2 столові ложки цукру.
Гарячим маринадом заллємо  підготовлену банку. Стерилізуємо 10 хвилин. Потім додамо на літрову банку  столову ложку оцту і столову ложку пастеризованої олії й закутаємо. Можна зробити такий салат без капусти й з морквою.
СПОСІБ 2. На дно банки покладемо перець, лавровий лист, кріп і шар цибулі кільцями. На цибулю покладемо шар огірків, помідори (шарами).
Для маринаду на 175 грам води візьмемо чайну ложку солі й закип’ятимо й додамо чайну ложку цукру. Заллємо в банку й стерилізуємо 5 або 10 хвилин. Додамо столову ложку олії й чайну ложку 9% оцту. 
 
САЛАТ  «САДИБА»
Для розсолу на 4 літри води знадобиться 20 г цукру, 50 г солі.
Розкладемо в банки шарами довільно нарізані часник, цибулю, болгарський перець, помідори, огірки. Заллємо банки з овочами розсолом і стерилізуємо півлітрові банки – 15 хвилин, а банки від 0,7 літра до одного літра стерилізуємо 20 хвилин. Перед тим, як закатати банку, потрібно влити в неї столову ложку 30% оцту.
САЛАТ З БУРЯКА Й МОРКВИ
По кілограму буряка,  моркви,  цибулі,  яблук,  помідорів, склянка олії.
Яблука, буряк, моркву подрібнимо на великій тертці. Цибулю наріжемо півкільцями, очищені помідори - часточками. Усе тушкуємо півтори години. Гарячу суміш розкладемо в  стерилізовані гарячі банки, закатаємо кришками.
 
САЛАТ ІЗ ПЕРЦЮ І ПОМІДОРІВ
2,5 кілограми помідорів,  кілограм огірків, 0,5 кілограма цибулі, 0,5 кілограма моркви, 2 кілограми болгарського перцю,  кілограм капусти, по 100 грамів цукру і солі, 0,5 літра пастеризованої олії, 0,75 грамів оцту.
Поріжемо огірки кільцями, моркву натремо на великій тертці, помідори часточками, цибулю - кільцями, капусту тонко нашаткуємо, перець півкільцями. Усе перемішаємо для того, щоб виділився сік і стерилізуємо. Літрові банки – 10 хвилин, а 500-грамові – 5 хвилин. 
 
САЛАТ ІЗ ЦВІТНОЇ КАПУСТИ 
Знадобиться 2,5 кілограми цвітної капусти, 2 або 3 голівки часнику, склянка 9% оцту, склянка цукру, 3 столові ложки солі. 
Візьмемо 1 літр томатного соусу, баночку соусу «Чилі» з гірким перцем, півлітра олії. А також 1,5 кілограма солодкого перцю, 1,5 кілограма моркви, 2 кабачки.
Цвітну капусту розберемо на суцвіття й поріжемо. Кабачки наріжемо кубиками, солодкий перець і моркву - соломкою, часник пропустимо через прес. Усе перемішаємо (крім оцту й часнику), варимо півгодини. За п’ять хвилин до кінця варіння додамо оцет і часник. Гарячу суміш розкладемо в стерильні банки й закатаємо. Укутаємо й залишимо до повного остигання.
 
САЛАТ «ТЕЩИН ЯЗИК»
Три кілограми баклажанів,  по кілограму помідорів і солодкого перцю,  5 штук гіркого, склянка часнику і оцту, олія (для смаження і по столовій ложці в кожну банку), 2 столових ложки цукру, сіль (на аджику) – столова ложка.
Баклажани ретельно  перебираємо, вибираємо цілі плоди без гнилі. Добре миємо, ріжемо кружечками впоперек. Добре солимо і залишаємо в каструлі на годину, щоб баклажани стекли.
Далі починаємо готувати гостру  аджику. Помідори подрібнюємо в комбайні або через м’ясорубку. Помідори повинні бути соковитими і м’ясистими, щоб дати багато соку. Солодкий перець  ріжемо на половинки. Часник очищаємо від лушпиння. Всі потрібні для аджики овочі перекладаємо в чашу комбайна, або подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. У процесі подрібнення акуратно додаємо пекучий перець (його попередньо очищаємо від насіння і плодоніжки). Готову аджику переливаємо в каструлю і доводимо до кипіння на вогні. 5 хвилин кипіння буде достатньо. Наша аджика готова.
Баклажани обсмажуємо на сковороді на олії. До повної готовності смажити не обов’язково.
Банки стерилізуємо на паровій бані (також можна це робити в духовці або в мікрохвильовій печі), одну банку витримувати 5-7 хвилин. На дно баночки наливаємо столову ложку гарячої аджики. Викладаємо зверху 3-4 кружечки баклажанів. Трохи придавлюємо ложкою, щоб баклажани трохи потонули в аджиці.
Заливаємо зверху 1-2 столовими ложками пікантної заправки. Повторюємо всі вищеописані дії, поки всі інгредієнти не закінчаться. Останнім шаром повинна бути аджика, зверху наливаємо столову ложку оцту. Закатуємо баночки і закутуємо до повного охолодження. В теплі баклажани краще просочуються аджикою.
Підготувала Яна ОЛЕКСІЄНКО.