Поточний № 4 (1431)

18.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Взірцеві громади України


27.05.2021

Миколаївська сільська територіальна громада Дніпропетровської області, Дмитрівська сільська територіальна громада Кіровоградської області 
та Софіївська селищна територіальна громада Дніпропетровської області отримали відзнаки від Програми USAID DOBRE за вимірами «Індексу спроможності місцевого самоврядування». 
Нещодавно у Києві  відбулася онлайн-конференція «Громади на шляху до спроможності» за участі представників програм міжнародної технічної допомоги та асоціацій, громад-партнерів Програми USAID DOBRE,  де, власне, й відбулося нагородження взірцевих громад. Метою конференції було відзначити найкращі громади-партнери програми, подякувати їм за відданість, партнерську роботу і досягнуті успіхи. 
– Ваш успіх, ваша робота, зусилля нас переконують, що реформа децентралізації в Україні буде успішною, – відзначив керівник Програми DOBRE Брайан Кемпл. 
Голова Софіївської територіальної громади Дніпропетровської області Петро Сегедій, дякуючи за відзнаку, сказав: «Коли ми почали працювати з Програмою USAID DOBRE, зрозуміли, що Стратегію розвитку громади потрібно змінювати. Для нас це була шокова стратегія, адже ми дізналися, чого хоче від нас громада. Ми побачили нові проблеми, які почали вирішувати. Зараз до нашої громади входить 29 сіл. У нас єдиний колектив, який працює на інтереси жителів громади і відзнака Програми USAID DOBRE – підтвердження наших зусиль та досягнень».
 «Програма USAID DOBRE дала нам великий багаж знань. Це цікаві навчання, тренінги, семінари, конференції, де ми обмінювалися думками та отримували новий досвід. Програма DOBRE допомогла нам «розворушити» людей навіть у маленьких населених пунктах, де тепер створюються громадські організації та ініціативи», – відзначила голова Дмитрівської громади Наталія Стиркуль під час отримання нагороди.
У свою чергу Брайан Кемпл зазначив, що п’ять років тому USAID почав свою тісну співпрацю з 75 громадами в 7 регіонах України. Наразі програма DOBRE розпочинає роботу ще з 25-ма громадами в трьох областях. Громади-випускниці і надалі  зможуть отримувати підтримку, щоб вони розвивалися надалі незалежно від Програми DOBRE.  75 громад, які досягли значного прогресу і отримали знання, тепер ними зможуть обмінюватись між собою, і це величезний ресурс децентралізацїї. 
– 30 громад України взяли участь у флешмобі в ініціативі, яку ми запустили на сторінці у ФБ, коли Ви надсилали фотографії, щоб показати свої успіхи, яких досягли у вдосконаленні врядування, і ця добровільна ініціатива громад показує, що вже зроблено. Це буде натхненням для інших, щоб Ви продовжували свою роботу, – емоційно розповідав керівник програми DOBRE.
Далі з вітальним словом звернувся директор місії USAID в Україні Джейм Холп, який відзначив, що вважає реформу децентралізації  найбільшим успіхом України. 
– Рішення здійснити децентралізацію і посилити органи місцевого самоврядування –  це дійсно історичний крок, який зробила Україна, демонструючи відданість демократичним процесам.  У результаті нашої спільної наполегливої роботи зараз громади впроваджують гендерно-відповідальне управління, гендерно-чутливе залучення громадян до ухвалення рішень, IT-системи різні платформи, на їх основі проводяться громадські зустрічі, здійснюється звітування щодо щоденної роботи. 
Це прогрес і Програми USAID DOBRE, яка працює із Міністерством розвитку територій і громад України для того, щоб підтримувати цей спільний успіх і використовувати передову практику управління активами і, розвиваючи індикатори результативності, вимірювати прогрес громад. Передача повноважень у ваші руки дає можливість громадянам бачити розвиток місцевого самоврядування, і це чудова основа успішного розвитку  демократії, позитивний процес для місцевих громад, бо він дає нові можливості. Але це непростий процес, і це ви знаєте найкраще. Тому що громади наразі мають працювати із цілою низкою нових викликів і брати на себе  відповідальність за нові сфери, – зазначив директор місії  USAID.
До конференції долучився  також заступник міністра Міністерства розвитку територій і громад України В’ячеслав Негода, який відзначив, що ця подія покликана підбити підсумки роботи, з іншого боку  – дати старт для нових можливостей, які відкриваються перед громадами з урахуванням  досвіду, напрацьованого впродовж минулих років.  Він підкреслив, що реформа децентралізації – це справді дуже складний процес, але це необхідна реформа, яка фактично міняє світогляд, бачення ролі і місця місцевого самоврядування, а також  громадян безпосередньо в першу чергу територіальних громад в цьому складному процесі, який ми називаємо місцевою демократією. 
В’ячеслав Негода також зазначив, що на конференції відзначено не повний перелік переможців, бо насправді, переможцями стали всі, хто взяв участь у цій Програмі. «Ми разом перемогли скептичне ставлення тих, хто вважає, що без колишньої опіки громади не можуть самостійно розвиватися», - підкреслив В.Негода.
Під час конференції «Громади на шляху до спроможності» відбулися тематичні панелі за участі представників програм міжнародної технічної допомоги та асоціацій, громад-партнерів Програми USAID DOBRE. Учасники поділилися практичним досвідом розвитку громад, зокрема у стратегічному плануванні, у залученні громадськості до прийняття рішень, у посиленні міжмуніципальної співпраці та налагодженні партнерства із представниками бізнесу. 
Нагадаємо, у 2019 році Програма DOBRE нагородила перших лідерів у спроможності під час щорічної конференції «Стратегічний розвиток та інвестиції». Ними стали Баштанська об’єднана територіальна громада Миколаївської області, Новоукраїнська міська територіальна громада Кіровоградської області, Маловисківська міська територіальна громада Кіровоградської області, Слобожанська селищна територіальна громада Дніпропетровської області.
Яна ГУДЕНКО, м. Київ.
Фото автора.
На знімку: керівник Програми DOBRE Брайан Кемпл, заступник міністра Міністерства розвитку територій
і громад України В’ячеслав Негода, разом з переможцями –  очільниками взірцевих громад України.