Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Яблукотерапія: захисник для організму


27.12.2012

Мабуть, з жодним фруктом не пов’язано так багато міфічних та справжніх імен, як із яблуком: Адам та Єва, спокушені та вигнані з раю, Еріда, древньогрецька богиня розбрату, Ньютон, автор закону про земне тяжіння, Стів Джобс, засновник корпорації Apple.
У часи, коли не існувало біохімії та дієтології, з покоління в покоління передавались казки про чудодійну силу молодильних яблук. Цей звичний та буденний для нас фрукт при щоденному вживанні може зробити для нашого здоров’я більше, ніж аптечна пігулка.

Пектиновий король
Відкриття розчинних харчових волокон – пектинів, стало ефективним засобом для попередження та лікування багатьох серйозних хвороб – алергій, зниження імунітету, отруєнь, інтоксикацій, атеросклерозу, діабету, ожиріння, раку кишечника та інших.
Пектини, потрапляючи у кишечник, перетворюються на гель, зв’язують важкі метали, радіонукліди, токсини, холестерин, канцерогени та виводять їх із організму.
Яблуко при щоденному вживанні може зробити для нашого здоров’я більше, ніж аптечна пігулка
Крім того, пектини є тим субстратом, на якому ростуть корисні кишкові бактерії, які виробляють вітаміни та зміцнюють імунітет.
Достатня кількість пектинів в раціоні зменшує токсичне навантаження на печінку, яка є головною «лабораторією» з переробки всіх речовин, які потрапляють в організм. При термічній обробці яблук (печення, тушкування), пектинів стає більше.

Антиоксидантний захисник
У сучасному світі на людину чекає багато небезпек – швидка, смажена, копчена, з різноманітними хімічними добавками їжа, яка сприяє старінню організму, виникненню алергій, запалень, мутацій в клітинах та розвитку злоякісних пухлин.
Протидіють цьому антиоксиданти, яких багато у шкірці яблук. «Яблучним» антиоксидантом є кверцетин. Окрім вираженої протиракової дії, кверцетин зменшує запалення у суглобах, судинах, шкірі та гальмує загальне старіння організму.
Другим антиоксидантом є хлорогенова кислота (міститься також у каві та артишоку), протизапальна та протипухлинна дія якої особливо виявляється у попередженні та лікуванні захворювань печінки, таких, як гепатити, цироз та рак.

Вітамінно-мінеральний помічник
Практично всі водорозчинні вітаміни (С, Р, групи В) та мінерали вмістилися в одному соковитому яблучному плоді.
Це означає, що одне середнє яблуко на день позитивно впливає на всі види обміну речовин; а калій виводить зайву рідину з організму, чим зменшує навантаження на серце, сприяє зниженню тиску крові. Наявність міді та заліза сприяє нормальному кровотворенню та імунному захисту.
Обираючи яблучний сік, надавайте перевагу тому, на якому написано «з м’якоттю».

Солодкий дієтолог
Наявність глюкози та фруктози (якої в яблуках більше), тамує відчуття голоду, покращує настрій та увагу, оскільки глюкоза – основне джерело енергії для мозку, і при цьому не сприяє набору зайвих кілограмів.
Пояснити це можна тим, що фруктоза не так швидко, як глюкоза, всмоктується у кров, крім того, і глюкоза, і фруктоза «зв’язані» з пектинами, що ще більше сповільнює їхнє засвоєння. Саме тому, обираючи яблучний сік, надавайте перевагу тому, на якому написано «з м’якоттю».

Короткі поради щодо вживання яблук
Терті яблука додавайте в салати (до моркви, капусти, буряка, селери).
Тоненькі скибочки яблука - у різноманітні чаї (ароматизує, додає смаку).
Збагачуйте смак соусів до м’яса (у вигляді пюре, соку)
Запікайте яблучні бісквіти (найкорисніша випічка, без транс-жирів).
Робіть свіжі соки (розводьте перед вживанням сік водою в пропорції 3:1)
Тим, хто худне - вживайте у першій половині дня (до 16 години, щоб калорії всі були «спалені», оскільки метаболізм зранку швидший, ніж увечері).
Доповнюйте свій сніданок склянкою свіжого яблучного соку. 1-2 яблука в день – ваша порція.
Яблуками можна хрустіти, вживаючи їх свіжими, а можна й урізноманітнити свій раціон, приготувавши з них багато пресмачних і корисних страв, зокрема наступні.

Яблучний сорбет «Контрастні почуття»
2 великі яблука, 1 лимон, 1 повна столова ложка меду, ½ чайної ложки кориці.
З лимона вичавити сік, шкірку порізати та тушкувати, додавши трохи води. Через 5 хв. покласти яблука і протушкувати їх до м’якості. Перекласти суміш у блендер, додати сік, мед та корицю і збити до однорідної маси. Розкласти по формочкам та відправити у морозильну камеру на 3-4 години. Прикрасити листочком м’яти.
Калорійність продукту: 350 ккал 100 гр.
Дія на організм. Сорбет багатий на антиоксиданти та пектини. Вживати в першій половині дня, коли обмін речовин високий і калорії не «відкладуться» у вигляді жиру. Смакує до кави. Додає енергії та любові до всього світу.

Соус до індички «Сила»
1 яблуко, 1 склянка журавлини, 3 зубчики часнику, 2 столові ложки оливкової олії, сіль, базилік.
На сковорідку вилити олію, нагріти на слабкому вогні, покласти нарізаний часник, протушкувати до легкого золотистого кольору. Додати порізане яблуко та журавлину, долити ¼ склянки води. Посолити. Протушкувати до м’якості яблук. Перекласти у блендер, додати гілочку базиліку, збити. Подавати до порізаної холодної відвареної індички.
Калорійність продукту: 280 ккал 100 гр.
Дія на організм. Соус багатий на антиоксиданти, пектини, омега-3 жирні кислоти, фітонциди, загострює увагу, сприяє кращому засвоєнню м’яса.

Оксана СКИТАЛІНСЬКА, лікар-дієтолог.