Поточний № 4 (1431)

19.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ягідні фантазії літа


25.06.2020

Нарешті ми дочекалися фруктово-ягідної пори, яка дає нам можливість не тільки вдосталь насолодитися смаком свіжих ягід і фруктів, поповнити запас вітамінів, а й зберегти ці солодощі на зиму. Добрі та корисні фруктово-ягідні соки, 
не гірше і компоти.  
А варення завжди буде доречним до ранкового або вечірнього чаю, а також до приходу гостей. 
Джеми і повидло – чудові начинки для солодких пирогів. 
 
МАЛИНОВЕ ВАРЕННЯ З ІМБИРОМ
Це варення стане в нагоді тим, хто часто взимку хворіє на застудні захворювання, оскільки імбир  відомий як лікувальний засіб від  застуди.  А регулярний прийом імбирного кореня стимулює мозковий кровообіг, покращує увагу і пам’ять. 
1 кг малини, 800 г цукру, 3 чайні ложки свіжого тертого імбиру.
Перебираємо ягоди, видаляємо зіпсовані і прим’яті. Малину, оскільки ягоди дуже ніжні, потрібно мити дуже акуратно. Розміщуємо її невеликими порціями в друшляк, який опускаємо в ємність з холодною водою. Потім друшляк виймаємо з води, а ягоди розкладаємо на рушник в один шар для просушки. Якщо ж ви впевнені, що ягоди не обробляли хімікатами, їх не збирали з землі – можна (і краще) їх не мити. Корінь імбиру миємо, очищаємо від шкірки і натираємо на дрібній тертці. У каструлю з товстим дном, в якій будемо варити варення, викладаємо шари: половина малини, половина цукру, тертий імбир.
Потім викладаємо малину і  цукор, що залишився. Ставимо каструлю на невеликий вогонь і доводимо  до кипіння. Знімаємо пінку і акуратно перемішуємо, прибираємо каструлю з вогню.  Через 3 години знову ставимо каструлю на невеликий вогонь і доводимо до кипіння. Знімаємо пінку і відставляємо в сторону на 30 хвилин. І в третій раз ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 5 хвилин.
Відразу ж  гарячим варення розкладаємо в заздалегідь підготовлені стерилізовані банки і закупорюємо. Баночки з варенням перевертаємо догори дном і витримуємо так до повного охолодження, а потім відправляємо на постійне місце зберігання.
 
МАЛИНА, ПЕРЕТЕРТА З ЦУКРОМ
На 1 кг малини - 1,5 кг цукру.
Тільки-но зірвані неушкоджені чисті ягідки малини засипаємо у чистий емальований посуд, пересипаємо цукром і розтираємо до однорідної маси чистою товкачкою або блендером.. Отриману масу розкладаємо до стерильних сухих баночок, зверху до країв банки засипаємо цукор, щоб утворилася цукрова прокладка між кришкою і желе. Зберігаємо свіжу малину у холодильнику до наступного літа. Так же можна готувати свіжу чорну смородину, яку треба промити кип’яченою водою і пропустити через чисту м’ясорубку.  
 
ЯГОДИ, ПЕРЕТЕРТІ З ЦУКРОМ
Щоб зберегти вітаміни в ягодах, природній аромат і колір, ліпше перетирати ягоди із цукром. Єдина умова – ці заготівлі слід зберігати у холодильнику. 
Перетирати можна малину,  чорну смородину, обліпиху, аґрус, йошту, чорницю і чорну горобину та інші ягоди.
Для цього треба брати щойно зібрані  спілі ягоди. Промити у друшляку під проточною водою, видалити плодоніжки, листочки. Потім обдати кип’яченою водою 60-70 градусів і вистелити на чистому рушнику. Ягоди малини зазвичай не миють, якщо ви не обробляли сад хімікатами. Їх відразу засипаємо у чисту  каструлю  і пересипаємо цукром з розрахунку на 1 кг малини 1,5 кг цукру і перетираємо до утворення однорідної маси. Щоб цукор краще розтанув, треба дати годину настоятися. 
У цей час ретельно миємо із содою банки і стерилізуємо їх. Для таких заготівель краще використовувати євробанки із гвинтовими кришками.
У холодні банки засипаємо перетерті ягоди, зверху до країв банки насипаємо цукор товщиною 0,5-1 см і закручуємо простерилізованими кришками. Перевертати такі заготівлі не треба. Ягоди чорниці, чорної смородини, йошти, горобини перед перетиранням треба пропустити через м’ясорубку і далі перетерти з цукром і закрити, як описано вище. Такі заготівлі зберігають і колір, і аромат, і корисні властивості ягід.Замість цукру у таких заготівлях можна використовувати мед із розрахунку 1 кг меду на 1 кг ягід. Це в рази підвищить корисні властивості заготівель. 
 
ВАРЕННЯ  З АГРУСУ І МАЛИНИ 
400 г малини, 600 г аґрусу, для сиропу 1,2 кг цукру на 1,5 склянки води. З цукру і води зварити сироп і, коли закипить, опустити в нього чисті ягоди малини й аґрусу (наколоти). Варити в 1 прийом до готовності. 
 
ВАРЕННЯ З МАЛИНИ, ОЖИНИ, СУНИЦІ
По  склянці кожної ягоди, 4 склянки цукру, склянка води. З цукру і води зварити сироп, опустити в нього приготовані ягоди. Варити в один прийом до готовності. 
 
СМОКВИ З МАЛИНИ 
5 склянок малини, 3 склянки цукру. Малину залити підсоленою водою, злити все сміття. Пересипати цукром і залишити до появи соку. Коли з’явиться сік, поставити на вогонь, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити на слабкому вогні, помішуючи, до тих пір, поки маса не стане вільно відділятися від дна. Готові смокви викласти на пласке блюдо, попередньо змочене водою, розрівняти і підсушити на повітрі. Можна підсушити  і в духовці при температурі 50 градусів, виклавши їх на деко, підстеливши пергаментний папір, змащений вершковим маслом. Зберігають смокви в коробках або скляних банках, зав’язаних пергаментним папером. 
 
ВАРЕННЯ  З АГРУСУ І ВИШНІ 
500 г вишні, 500 г аґрусу, 800 г цукру, 2/3 склянки води. 
Ягоди промити, аґрус наколоти. Засипати цукром на ніч. Вранці додати води, довести до кипіння, зняти піну. Зняти з вогню і дати охолонути. Другий раз варити до готовності. 
 
ВАРЕННЯ З АГРУСУ З АПЕЛЬСИНОВИМИ КОРОЧКАМИ 
1 кг аґрусу, скоринки від двох апельсинів;  1,2 кг цукру; півсклянки води. 
Аґрус промити, відірвати хвостики, наколоти, засипати цукром і залишити на 6-8 годин. Поставити таз на вогонь, обережно перемішати, долити воду, довести до кипіння, зняти з вогню і дати охолонути. Другий раз варити після закипання 10 хвилин, знову зняти з вогню і дати охолонути. Під час третього уварювання досипати подрібнені апельсинові скориночки і варити до готовності. Гарячим перекласти в банки і закатати.
 
ДЖЕМ З АГРУСУ І ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ 
На кілограм аґрусу - 500 г чорної смородини, 800-900 г цукру. 
З ягід чорної смородини виділити сік і зварити на ньому цукровий сироп. У киплячий сироп порціями опустити ягоди і варити до готовності на слабкому вогні, постійно помішуючи. Якщо ягоди починають розварюватися, варіння переривають на 10-12 годин. 
 
СМОРОДИНА  БЕЗ ЦУКРУ 
Ягоди перебрати, промити, скласти у миску і додати води (на 10 склянок ягід потрібно склянку води). 
Довести до кипіння і кип’ятити 10-15 хвилин. Розкласти в підготовлені стерильні банки і закупорити металевими кришками. 
 Взимку під рукою буде відмінний напівфабрикат для киселю, компоту або десертної страви. А якщо додати цукор і закип’ятити, то вийде смачне варення.
 
ЖЕЛЕ ІЗ ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ 
4 склянки соку чорної смородини,  4 склянки цукру. Розчинити цукор в соку, поставити на вогонь, довести до кипіння і уварити на сильному вогні хвилин 10-15. 
 
ЖЕЛЕ ІЗ ЧЕРВОНОЇ СМОРОДИНИ 
Ягоди  червоної смородини миють разом з китичками, щоб не витік сік. Просушують на рушнику чи марлі. 
Обірвавши стебла, розминають ягоди у чистому емальованому посуді. Віджавши сік, кладуть у нього цукор із розрахунку склянка з чвертю на склянку соку. Розтирають, доки цукор не розчиниться. Отриману масу розкладають по стерильних сухих банках, закупорюють кришками і зберігають у холодильнику.
 
ВАРЕННЯ «ЦАРСЬКІ ЛАСОЩІ»
Добре промити 1 кг ягід аґрусу і видалити з них зернятка. 
У кожну ягідку покласти товчені волоські горіхи, скласти ягоди в таз для варення, додати 500 г меду і варити до готовності. Гаряче варення розкласти в стерильні банки і закатати. Можна закрити банки і поліетиленовими кришками і зберігати варення в прохолодному місці.
 
ДЖЕМ З ЧЕРВОНОЇ І БІЛОЇ СМОРОДИНИ 
1 кг смородини, 5 склянок цукру, 2 склянки води. 
 Зняти ягоди з гілочок, опустити в сироп, приготовлений з двох склянок води і склянки цукру і варити, поки ягоди не полопаються, потім додати решту цукру і варити до готовності.
 
ДЖЕМ З ЧОРНОЇ  СМОРОДИНИ  З ЯБЛУКАМИ І ГРУШАМИ
1 кг чорної смородини, 500 г кислих яблук, 500 г груш, 0,8-1 кг цукру. 
 Яблука та груші очистити від шкірки, нарізати шматочками і видалити насіннєві гнізда. Ягоди чорної смородини вимити, обсушити, перекласти в каструлю і злегка розім’яти дерев’яною ложкою. У ягідну масу покласти часточки яблук і груш і розварити на слабкому вогні до розм’якшення. Додати цукор і варити до готовності. 
 
ВАРЕННЯ-ЖЕЛЕ З ЧОРНОЇ СМОРОДИНИ 
На 10 склянок ягід потрібно 12 склянок цукру. 
Ягоди промити, залити 2 склянками води, варити 15 хвилин з моменту закипання. Потім зняти ємність з вогню, засипати цукром (12 стаканів), добре перемішати до повного розчинення цукру. Гарячим розкласти в банки й закрити. 
 
ВАРЕННЯ-АСОРТІ 
На 2-3 л асорті потрібно  по 1 кг малини, червоної смородини, аґрусу і суниці, 2,5-3 кг цукру. 
Ягоди аґрусу і червоної смородини промити і обсушити. В аґрусу обрізати плодоніжки і сухі чашолистки, ягоди смородини відокремити від кистей. Пропустити аґрус і смородину через м’ясорубку. Малину перебрати, суницю очистити від плодоніжок. Малину і суниці додати до ягідної суміші. Варити на слабкому вогні, помішуючи. Коли маса злегка увариться, додати цукор і варити до готовності. Розфасувати варення в невеликі банки, закрити або закатати, остудити і зберігати в темному місці.
ЧЕРЕШНЯ У ВЛАСНОМУ СОКУ 
На 1 л соку черешні треба 3 г лимонної кислоти. Черешню перебрати, вимити й обсушити. Міцні соковиті ягоди укласти в стерильні банки, а з пом’ятих і пошкоджених вичавити сік. Поставити сік на плиту, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Залити в банки з ягодами. Прикрити кришками і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки 20 хвилин, літрові - 25, а трилітрові - 45 хвилин. Закатати. перевернути і укутати. 
 
ВАРЕННЯ ІЗ ШОВКОВИЦІ 
800 г шовковиці, 600 г цукру, дві склянки води. Зібрати недостиглі ягоди шовковиці, перебрати, промити і скласти в емальований таз. Зварити густий цукровий сироп, залити ним ягоди, довести до кипіння і зняти з вогню. Витримати ягоди в сиропі добу, потім сироп відокремити, знову проварити і залити  шовковицю. Повторити ще 2 рази. Гаряче варення розлити в банки і закатати. 
 
ВАРЕННЯ З ЧЕРЕШНІ З ВОЛОСЬКИМИ ГОРІХАМИ 
3 кг черешні без кісточок, 600 г волоських горіхів, 2,5 кг цукру. 
Підготувати горіхи: промити й нарізати на шматочки розміром з кісточку черешні. Ці шматочки повинні міцно триматися всередині ягід. Тепер промити черешню і замінити кісточки горіхами. 
Все скласти в емальований таз і засипати цукром. Залишити на 4 години. Потім поставити на плиту на маленький вогонь і дочекатися, поки весь цукор перетвориться на сік. Потім поступово збільшити вогонь і варити, постійно помішуючи, близько 1,5 годин. Зняти пінку і розкласти варення по стерильних банках. Загорнути.  
 
ВАРЕННЯ З БАРБАРИСУ 
Склянка барбарису, 1,5 склянки цукру, 0,75 склянки води. 
Барбарис очистити від кісточок, залити гарячим сиропом, залишити в на добу, потім варити в два прийоми. Розкласти у підготовлені банки, зав’язати пергаментним папером. Можна варити барбарис і з кісточками, збільшивши кількість води до склянки на ту саму пропорцію барбарису і цукру. 
 
УНІВЕРСАЛЬНИЙ КОМПОТ 
На 3-хлітровую банку візьміть дві з верхом склянки будь-яких ягід (можна їх суміші), а також склянку цукру, на кінчику ножа - лимонну кислоту, декілька гілочок пряних трав (м’ята, меліса, фіолетовий базилік). Вимиті і висушені ягоди покласти в стерилізовану 3-хлітровую банку, додати  туди цукор і лимонну кислоту, за бажанням - пряну траву. Залити банку до самого верху киплячою водою. Швидко накрити банку стерилізованою кришкою і закатати. Закриту банку перевернути догори дном, укутати ковдрою і залишити для самостерилізаціі  (приблизно на 12 годин). Цей компот добре зберігається при кімнатній температурі. 
 
ВАРЕННЯ ІЗ ЖОВТОЇ СЛИВИ 
На 1 кг плодів - 10  склянок цукру, 4 склянки води.  Відібрати неперезрілі плоди, вимити холодною водою, наколоти, залити гарячим сиропом і залишити на добу. Потім сироп злити, закип’ятити і вдруге залити сливи, залишити ще на добу.  На третій день, не зливаючи сироп, варити сливи до готовності.