Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ягідне асорті


03.07.2015

Фруктово-ягідний сезон дає нам можливість не тільки вдосталь насолодитися смаком свіжих ягід і фруктів, поповнити запас вітамінів, а й зберегти ці вітаміни на зиму. Тут вже тільки від самих господинь залежить, що і як вони будуть заготовляти. Добрі та корисні фруктово-ягідні соки, не гірше і компоти. Ну а варення завжди буде доречним до ранкового або вечірнього чаю, а також до приходу гостей. Джеми і повидло - чудові начинки для солодких пирогів та й шматочок хліба з джемом або повидлом чудово підійде для легкого перекусу до чаю. Сьогодні у нас нові рецепти солодких заготовок.

Варення з аґрусу і малини

400 г малини, 600 г аґрусу, для сиропу 1,2 кг цукру на 1,5 склянки води.
З цукру і води зварити сироп і, коли закипить, опустити в нього чисті ягоди малини й аґрусу (наколоти). Варити в 1 прийом до готовності.
Варення з малини, ожини, суниці
По склянці кожної ягоди, 4 склянки цукру, склянка води.
З цукру і води зварити сироп, опустити в нього приготовані ягоди. Варити в один прийом до готовності.

Смокви з малини

5 склянок малини, 3 склянки цукру.
Малину залити підсоленою водою, злити все сміття. Пересипати цукром і залишити до появи соку. Коли з’явиться сік, поставити на вогонь, довести до кипіння, зменшити вогонь і варити на слабкому вогні, помішуючи, до тих пір, поки маса не стане вільно відділятися від дна. Готові смокви викласти на пласке блюдо, попередньо змочене водою, розрівняти і підсушити на повітрі. Можна підсушити і в духовці при температурі 50-55 градусів, виклавши їх на деко, підстеливши пергаментний папір, змащений вершковим маслом. Зберігають смокви в коробках або скляних банках, зав’язаних пергаментним папером.
Варення з аґрусу і вишні
500 г вишні, 500 г аґрусу, 800 г цукру, 2/3 склянки води.
Ягоди промити, аґрус наколоти. Засипати цукром на ніч. Вранці додати води, довести до кипіння, зняти піну. Зняти з вогню і дати охолонути. Другий раз варити до готовності.

Варення з аґрусу з апельсиновими корочками

1 кг аґрусу, скоринки від двох апельсинів; 1,2 кг цукру; півсклянки води.
Аґрус промити, відірвати хвостики, наколоти, засипати цукром і залишити на 6-8 годин. Поставити таз на вогонь, обережно перемішати, долити воду, довести до кипіння, зняти з вогню і дати охолонути. Другий раз варити після закипання 10 хвилин, знову зняти з вогню і дати охолонути. Під час третього уварювання досипати подрібнені апельсинові скориночки і варити до готовності. Гарячим перекласти в банки і закатати.
Малина, перетерта з цукром
На 1 кг малини -1,5 кг цукру.
Тільки-но зірвані неушкоджені чисті ягідки малини засипаємо у чистий емальований посуд, пересипаємо цукром і розтираємо до однорідної маси чистою товкачкою для пюре. Отриману масу розкладаємо по стерильних сухих баночках, зверху до країв банки засипаємо цукор, щоб утворилася цукрова прокладка між кришкою і желе. Зберігаємо свіжу малину у холодильнику до наступного літа. Так же можна готувати свіжу чорну смородину, яку треба промити кип’яченою водою і пропустити через чисту м’ясорубку.

Джем з аґрусу і чорної смородини

На кілограм аґрусу - 500 г чорної смородини, 800-900 г цукру.
З ягід чорної смородини виділити сік і зварити на ньому цукровий сироп. У киплячий сироп порціями опустити ягоди і варити до готовності на слабкому вогні, постійно помішуючи. Якщо ягоди починають розварюватися, варіння переривають на 10-12 годин.
Смородина без цукру
Ягоди перебрати, промити, скласти у миску і додати води (на 10 склянок ягід потрібно 1 стакан води). Довести до кипіння і кип’ятити 10-15 хвилин. Розкласти в підготовлені стерильні банки і закупорити металевими кришками.
Взимку під рукою буде відмінний напівфабрикат для киселю, компоту або десертної страви. А якщо додати цукор і закип’ятити, то вийде смачне варення.

Желе із чорної смородини

4 склянки соку чорної смородини, 4 склянки цукру.
Розчинити цукор в соку, поставити на вогонь, довести до кипіння і уварити на сильному вогні хвилин 10-15.

Желе із червоної смородини

Ягоди червоної смородини миють разом з китичками, щоб не витік сік. Просушують на рушнику чи марлі. Обірвавши стебла, розминають ягоди у чистому емальованому посуді. Віджавши сік, кладуть у нього цукор із розрахунку склянка з чвертю на склянку соку. Розтирають, доки цукор не розчиниться. Отриману масу розкладають по стерильних сухих банках, закупорюють кришками і зберігають у холодильнику.

Варення «Царські ласощі»

Добре промити 1 кг ягід аґрусу і видалити з них зернятка. У кожну ягідку покласти товчені волоські горіхи, скласти ягоди в таз для варення, додати 500 г меду і варити до готовності. Гаряче варення розкласти в стерильні банки і закатати. Можна закрити банки і поліетиленовими кришками і зберігати варення в прохолодному місці.

Джем з червоної і білої смородини

1 кг смородини, 5 склянок цукру, 2 склянки води.
Зняти ягоди з гілочок, опустити в сироп, приготовлений з 2 склянок води і склянки цукру і варити, поки ягоди не полопаються, потім додати решту цукру і варити до готовності.

Джем з чорної смородини з яблуками та грушами

1 кг чорної смородини, 500 г кислих яблук, 500 г груш, 0,8-1 кг цукру.
Яблука та груші очистити від шкірки, нарізати шматочками і видалити насіннєві гнізда. Ягоди чорної смородини вимити, обсушити, перекласти в каструлю і злегка розім’яти дерев’яною ложкою. У ягідну масу покласти часточки яблук і груш і розварити на слабкому вогні до розм’якшення. Додати цукор і варити до готовності.

Варення-желе з чорної смородини

На 10 склянок ягід потрібно 12 склянок цукру.
Ягоди промити, залити 2 склянками води, варити 15 хвилин з моменту закипання. Потім зняти ємність з вогню, засипати цукром (12 стаканів), добре перемішати до повного розчинення цукру. Гарячим розкласти в банки й закрити.

Варення-асорті «Тутті-фрутті»

На 2-3 л асорті потрібно: по 1 кг малини, червоної смородини, аґрусу і суниці, 2,5-3 кг цукру.
Ягоди аґрусу і червоної смородини промити і обсушити. В аґрусу обрізати плодоніжки і сухі чашолистки, ягоди смородини відокремити від кистей. Пропустити аґрус і смородину через м’ясорубку. Малину перебрати, суницю очистити від плодоніжок. Малину і суниці додати до ягідної суміші. Варити на слабкому вогні, помішуючи. Коли маса злегка увариться, додати цукор і варити до готовності. Розфасувати варення в невеликі банки, закрити або закатати, остудити і зберігати в темному місці.

Черешня у власному соку

На 1 л соку черешні потрібно 3 г лимонної кислоти.
Черешню перебрати, вимити й обсушити. Міцні соковиті ягоди укласти в стерильні банки, а з пом’ятих і пошкоджених вичавити сік.
Поставити сік на плиту, додати лимонну кислоту і довести до кипіння. Залити в банки з ягодами. Прикрити кришками і стерилізувати в киплячій воді півлітрові банки 20 хвилин, літрові - 25, а трилітрові - 45 хвилин. Загорнути.

Варення із шовковиці

800 г шовковиці, 600 г цукру, 2 склянки води .
Зібрати недостиглі ягоди шовковиці, перебрати, промити і скласти в емальований таз. Зварити густий цукровий сироп, залити ним ягоди, довести до кипіння і зняти з вогню.
Витримати ягоди в сиропі добу, потім сироп відокремити, знову проварити і залити шовковицю. Повторити ще 2 рази. Гаряче варення розлити в банки і закатати.

Варення з черешні з волоськими горіхами

3 кг черешні без кісточок, 600 г волоських горіхів, 2,5 кг цукру.
Підготувати горіхи: промити й нарізати на шматочки розміром з кісточку черешні. Ці шматочки повинні міцно триматися всередині ягід. Тепер промити черешню і замінити кісточки горіхами.
Все скласти в емальований таз і засипати цукром. Залишити на 4 години. Потім поставити на плиту на маленький вогонь і дочекатися, поки весь цукор перетвориться на сік.
Потім поступово збільшити вогонь і варити, постійно помішуючи, близько 1,5 годин. Зняти пінку і розкласти варення по стерильних банках. Загорнути.

Варення із черешні з горіхами і лимоном

Один кг черешні, 1 кг цукру, 250 г горіхів, лимон, пів чайної ложки ванілі, 1,5 склянки води.
Черешню вимити і видалити кісточки. Волоські горіхи нарізати на шматочки розміром з кісточку черешні і вставити в ягоди. Начинену черешню скласти в емальований таз.
З цукру і води зварити сироп. Залити ним черешню так, щоб він повністю покрив ягоди. Витримати 3 години. Поставити на плиту і варити на повільному вогні, поки ягоди не стануть трохи прозорими. За 10 хвилин до кінця варіння вмішати лимонний сік, а за 5 хвилин - ваніль. Гаряче варення розлити в стерильні банки і закатати.

Варення з барбарису

Склянка барбарису, 1,5 склянки цукру, 0,75 склянки води.
Барбарис очистити від кісточок, залити гарячим сиропом, залишити в ньому на добу, потім варити в два прийоми. Розкласти у підготовлені банки, зав’язати пергаментним папером. Можна варити барбарис і з кісточками, збільшивши кількість води до 1 склянки на ту саму пропорцію барбарису і цукру.

Цукати з фізалісу

На 1 кг фізалісу потрібно 1,2 кг цукру, склянка води.
Відібрати щільні плоди середнього розміру, вимити й наколоти. Засипати фізаліс в киплячий цукровий строп. Поварити 5 хвилин, зняти з вогню і витримати 8 годин. Потім знову варити 5 хвилин і знову витримати 10 годин. Так повторити 5 разів. Потім фізаліс відкинути на друшляк, дати стекти сиропу, плоди розкласти для просушування. Цукати пересипати в банки, засипати цукровим піском. Готові цукати можна зберігати й у сиропі, виймаючи їх у міру потреби.

Варення з актинідії

На 1 кг ягід потрібно 1 кг цукру.
У міцний киплячий сироп засипати ягоди, зняти з вогню і залишити на добу. Потім швидко нагріти і проварити 3-5 хвилин, трохи остудити (до температури 75-80 градусів), розлити у підготовлені банки і герметично закрити кришками. Ягоди можна перетерти з цукром, взявши такі ж пропорції. При цьому слід використовувати тільки емальовану або нержавіючу посуд і дерев’яну товканку. Зберігати в холодильнику.
Актинідія зберігає практично 100% вітаміну С при заморожуванні. Для заморожування потрібно укладати ягоди в пакети заввишки не більше 5-7 шарів. З такої заготовки виходять прекрасні напої, крім того, ягоди прикрасять будь-які десерти. І ще, якщо морозиво розбавити актинідією, то ангіна не страшна.
Перевірено на практиці: надлишок вітаміну С - надійний захист від застуди.

Варення з мірабелі або жовтої сливи

На 1 кг плодів потрібно 10 склянок цукру, 4 склянки води.
Відібрати неперезрілі плоди, вимити холодною водою, наколоти, залити гарячим сиропом і залишити на добу. Потім сироп злити, закип’ятити і вдруге залити сливи, залишити ще на добу. На третій день, не зливаючи сироп, варити в ньому сливи до готовності.

Універсальний компот

На 3-хлітровую банку візьміть дві з верхом склянки будь-яких ягід (можна їх суміші ), а також склянку цукру, на кінчику ножа - лимонну кислоту, декілька гілочок пряних трав (м’ята, меліса, фіолетовий базилік).
Вимиті і висушені ягоди покласти в стерилізовану 3-хлітровую банку, додати туди цукор і лимонну кислоту, за бажанням - пряну траву. Залити банку до самого верху киплячою водою. Швидко накрити банку стерилізованою кришкою і закатати. Закриту банку перевернути догори дном, укутати ковдрою і залишити для самостерилізаціі до повного охолодження (приблизно на 12 годин). Цей компот добре зберігається при кімнатній температурі.

Зелені волоські горіхи в цукрі

1 кг зелених волоських горіхів, 800 г цукру.
Молоді зелені плоди волоського горіха проколоти товстою голкою в декількох місцях і вимочити у воді протягом 14 днів, щоденно змінюючи воду вранці і ввечері. Потім горіхи зварити і відкинути на друшляк. Коли вони просохнуть, покласти їх в густій цукровий сироп, закип’ятити і залишити на 12 годин, після чого ще раз довести до кипіння. Якщо через добу сироп буде рідкий, слід закип’ятити його з горіхами втретє. Гарячі горіхи розкласти в чисті сухі банки, залити сиропом, щільно закрити і поставити на добу в тепле місце.

Варення з ядер зелених волоських горіхів

1 кг очищених зелених волоських горіхів, 1 кг цукру, 5 г лимонної кислоти.
Взяти горіхи молочно-воскової ступеня зрілості і пров’ялена на сонці кілька днів. Потім очистити шкірочку до білого ядра і відразу ж опустити в розчин лимонної кислоти для збереження кольору. Потім горіхи вийняти, воду довести до кипіння і знову опустити в неї горіхи на 7-10 хвилин, після чого швидко охолодити. Приготувати цукровий сироп, залити ним підготовлені горіхи і відставити на 8 годин. Потім варити до готовності 40-60 хвилин. Розфасувати у скляні банки в гарячому вигляді і закупорити.

Обов’язково зваріть це дуже смачне варення і порадуйте ним себе і своїх близьких!