Поточний № 4 (1431)

24.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Ягідні фантазії


19.06.2014

За вікном червень. І в садках зачервонілися вишневі деревця, виглядає з-під листків дозріла малина, пишно палахкотять на кущах порічки, де-не-де визирає пізня суниця. Всі вони так і просяться до столу. Але слід подумати вже і про на зиму. На думку естонського дієтолога Євгенія Іванова, ягідні і фруктові домашні заготівлі дуже корисні для здоров’я людини. У ягідні і фруктові домашні заготівлі хоч і додають цукор, але в них містяться органічні кислоти, що є природними консервантами, тому неприємностей від цих продуктів не слід чекати. Коли така консервація зіпсована, то це відразу помітно. Але якщо дотримуватися правильного співвідношення ягід, фруктів і цукру, то такі продукти не псуватимуться.

Малинове варення «п’ятихвилинка»
На кілограм малини – кілограм цукру.
Стиглу малину обережно помити у великій мисці з водою (щоб не пошкодити ягоди), перебрати. Засипати цукром і залишити постояти 4-5 годин, потім злити сік, що утворився і прокип’ятити 10 хвилин. В отриманий сироп засипати ягоди, варення на маленькому вогні довести до кипіння і варити 5 хвилин (цю процедуру повторити ще раз після повного охолодження варення – через 8-10 годин). Готове варення розкласти в підготовлені банки і закупорити. При варінні малинового варення сік можна не зливати, а довести малину на маленькому вогні до кипіння, прокип’ятити 5 хвилин, залишити варення на 8-10 годин, потім кип’ятити ще 2 рази з перервою у 8-10 годин.
Варення з порічок
Червона смородина (порічки) - кілограм, цукор – кілограм, вода - півсклянки.
Ягоди червоної смородини (їх ще називають порічками) вимити, зняти зі стебел та обсушити. У киплячий цукровий сироп покласти ягоди. Щоб порічки рівномірно поринули, ємність, в якій вариться ягода потрібно струснути, потім варити на середньому вогні. Через 20 хвилин з моменту закипання ягід сироп зняти з вогню і взяти пробу. Ложку з охолодженим сиропом нахилити: якщо сироп з ложки не вилився, а втримався у вигляді желе, то варення готове.
Варення з шовковиці
Плоди миють, дають воді стекти, поміщають в емальований таз, заливають гарячим (80°С) цукровим сиропом, приготовленим з розрахунку 1,2 кг цукру та 400 г води на 1 кг ягід.
Варять на слабкому вогні 5 хвилин і охолоджують до 20-25 °. Другий раз варять 8-10 хвилин і знову охолоджують. Втретє уварюють, додаючи 2-3 грами лимонної кислоти на 1 кг шовковиці.
Готове кипляче варення розливають у нагріті сухі банки, накривають прокип’яченими кришками, герметично закупорюють, перевертають вниз шийкою і охолоджують.
Желе з шовковиці
Щоб приготувати сік, ягоди шовковиці промити, подрібнити. Нагріти на повільному вогні, поки не почне виділятися сік, потім прикрити ємність кришкою і тушкувати ягоди протягом 10 хвилин.
Потім віджати сік, додати желатин, довести до кипіння на сильному вогні, постійно помішуючи. Всипати цукор, знову довести суміш до кипіння і, продовжуючи помішувати, варити 1 хвилину. Зняти суміш з вогню, швидко зняти піну. Гаряче желе залити в підготовлені банки, закатати і стерилізувати банки в киплячій воді протягом 5-6 хвилин.
Вишня у власному соку без цукру
Вишню перебрати, видалити зіпсовані ягоди, помити і очистити вишню від кісточок. У простерилізовані банки щільно укласти очищені вишні до плічок. Банки прикрити прокип’яченими кришками і поставити в каструлю з теплою водою (на підставку) для стерилізації. Каструлю з водою поставити на повільний вогонь. При поступовому нагріванні вишні будуть зменшуватися в обсязі і виділяти сік. У міру осідання вишні потрібно додавати ягоди, поки що виділився сік не закриє ягоди і не заповнить банку. Після цього довести воду в каструлі до кипіння і при слабкому кипінні води в каструлі стерилізувати банки. Півлітрові - 10 хвилин, літрові - 15 хвилин. Після стерилізації банки відразу ж закатати, перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження. Зберігати заготовку з вишні на зиму в темному і прохолодному місці.
Сире варення з вишні на зиму
На кілограм вишні – кілограм цукру.
Вишню добре помити, дати воді стекти. Очистити вишню від хвостиків і кісточок. Підготовлену вишню засипати цукром, перемішати і стовкти дерев’яним товкачем. Також можна спочатку вишню прокрутити на м’ясорубці або подрібнити міксером, а потім змішати з цукром, але в такому випадку частина вітамінів зруйнується. Подрібнену вишневу масу розкласти в сухі стерильні банки і закрити сухими, прокип’яченими капроновими кришками. Зберігати варення з вишні без варіння в холодильнику або погребі. Ще можна таке вишневе варення розкласти в невеликі пластмасові ємності і заморозити в морозилці.
Вишневий джем
На кілограм вишні - соку яблучного - 250 мл, цукру - 500 г.
Вишню помити і очистити від кісточок. Залити невеликою кількістю води, довести до кипіння, закрити каструлю кришкою і поварити на повільному вогні, поки вишня не розпариться. Потім вишню протерти через сито, додати цукор і яблучний сік (можна взяти із пакета). Поставити на повільний вогонь і варити джем до готовності (потрібної густоти), прибираючи пінку і перемішуючи. Готовий вишневий джем розкласти в сухі простерилізовані банки і закатати сухими прокип’яченими кришками. Банки перевернути догори дном і залишити до охолодження. Зберігати джем в темному, прохолодному місці.
Малиновий морс
На літр морсу: малини - 170 г, води - літр, цукру - 120 г.
Підготовлену малину розминають, віджимають сік, мезгу заливають гарячою водою, варять протягом 7 хвилин і проціджують. У відвар додають цукор та сік малини і перемішують. Подають охолодженим.
Вишневий морс
Помиті і звільнені від кісточок вишні розминають до пюреподібного стану. У масу додають вишневий та лимонний соки, цукор-пісок і все добре розмішують. Перед подаванням у напій кладуть кубики льоду. На літр морсу: вишні-200 г, вода - літр, цукор-пісок 120 г, лимонний сік - 25 г.
Малиновий квас
На літр квасу: малина (свіжі ягоди) -500 г, вода - 800 г, цукор - 50 г, дріжджі - 4 г, ізюм -10 г, лимонна кислота - 1 г.
У киплячу воду всипають цукор, вливають малиновий сік, трохи охолоджують і додають розтерті з цукром дріжджі та лимонну кислоту. Ставлять у тепле місце і дають суміші бродити 1-2 дні (на поверхні має з’явитися піна). Проціджують, розливають у пляшки, додають ізюм, щільно коркують і ставлять у холодне місце. Подають квас охолодженим.