Поточний № 4 (1431)

20.04.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як доглядати за ягідними


08.05.2014

Фахівці вважають, що при добре заправленій посадковій ямі, добрив у першому році під ці культури вносити не потрібно. Ґрунт навколо куща необхідно замульчувати перегноєм, компостом або гноєм. Гній не повинен доторкатися до рослин.

Фахівці вважають, що при добре заправленій посадковій ямі, добрив у першому році під ці культури вносити не потрібно. Ґрунт навколо куща необхідно замульчувати перегноєм, компостом або гноєм. Гній не повинен доторкатися до рослин.

ЯКЩО влітку в першому році після посадки листя рослин будуть мати світлий (а не темно-зелений) колір, то в липні необхідно рослини підживити рідким азотним добривом. Розчинити у відрі води 12-15 г аміачної селітри й використати цей розчин на дві рослини (на кожну рослину по піввідра розчину).
А з другого року потрібно вносити в ґрунт навколо куща фосфорні, калійні та органічні добрива. Корінне поліпшення ґрунту для смородини необхідно закінчити за 3-5 років. Період заправлення ґрунту для аґрусу, при необхідності, можна трохи збільшити, тому що він росте повільніше, ніж смородина.
Але потрібно враховувати наступне: аґрус більше має потребу в калійних добривах, чим смородина. Смородина, особливо червона та біла, чутлива до надлишку хлору. Калійні добрива, що містять хлор, вносити у високих дозах краще восени. Аґрус до хлору менш чутливий. Основна маса коренів аґрусу розміщається під кроною (розвиток коренів залежить від сорту та виду ґрунту). У смородини ж коріння поширюється небагато далі, ніж в аґрусу, але й у неї основна маса коренів також знаходиться під кроною. У дорослому стані кущі смородини й аґрусу розростаються завширшки до 1,5, іноді й до 2 м. Цю площу і треба заправляти добривом.
Яку ж кількість добрив необхідно внести за весь період (3-5 років), щоб поліпшити ґрунт? На малородючих ґрунтах треба внести гною або іншого органічного добрива в сумі за всі роки заправлення ґрунту по 30-50 кг на кущ; якщо ж гною достатньо, то під аґрус краще дати більше, ніж під смородину.
З мінеральних добрив треба внести суперфосфату 400-500 г, але краще вносити не один суперфосфат, а в суміші з іншими, менш розчинними фосфорними добривами - фосфоритним або кістковим борошном (200 г суперфосфату й 300-400 г кісткового або фосфоритного борошна); калію хлористого 150-200 г (більше для аґрусу, менше для смородини). Цієї кількості добрив достатньо для поліпшення малородючих ґрунтів; на ґрунтах більш багатих від природи кількість добрив можна трохи знизити, а на дуже бідних - збільшити.
Не забувайте, що зазначену вище кількість добрив слід розподілити по окремих роках на весь період.
Мінеральне азотне добриво вносять рано навесні або восени, переважно під кущ, де в цей час знаходиться основна маса коренів. У роки, коли вносять гній навесні або восени попереднього року, мінеральне азотне добриво зовсім не вносять, а якщо вносять, то в невеликій кількості. Якщо гній не був внесений, навесні дають мінеральне азотне добриво - по 25-30 г аміачної селітри на кв. м або 40-50 г сірчанокислого амонію (8-10 г азоту діючої речовини). Ці дози можна внести у два прийоми: одну частину (більшу) навесні, іншу - влітку як підживлення.
У той самий рік можна вносити гній, фосфорне й калійне добриво, а можна вносити їх роздільно - або гній, або тільки мінеральне добриво.