Поточний № 4 (1431)

28.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як допомогти кімнатним рослинам перезимувати?


08.12.2011

Переважна більшість наших кімнатних рослин - прибульці з теплих і вологих тропічних лісів. І хоч вдень у таких джунглях також не надто багато світла, однак більше, ніж взимку на наших північних підвіконнях.

Взимку, коли дні короткі й здебільшого похмурі, рослини потерпають від нестачі світла - витягуються, стають бліді, а в кращому випадку - припиняють ріст. Чому в кращому? Тому що зимові пагони навесні все одно доведеться видаляти. Приміром, герань, яка зимуватиме у кімнаті, навесні краще обрізати мало не під корінь.
Звичайно, найкраще - організувати для рослин додаткове освітлення. Якщо розмістити у 50-30 см над верхівками рослин звичайні лампи денного світла, то цього вистачить, щоб пережити зиму. Якщо такої можливості немає, то хоча б поставте ближче до світла ті, що стоять у глибині кімнати. Приміром, фіалки та бегонії, які влітку “горять” на південних вікнах, взимку будуть раді там опинитися.
Ще одна, набагато серйозніша проблема - сухе і гаряче повітря від батарей центрального опалення. Рослини, які звикли до вологого тропічного клімату, низької вологості не виносять: втрачають листя, покриваються сухими плямами або й зовсім гинуть. Можна, звичайно, щодня обприскувати рослини. Однак звичайне обприскування, на жаль, підвищить вологість навколо ваших улюблених квітів лише хвилин на 20. Дехто вішає для цього на батареї опалення вологі рушники.
Більш дієвий метод - регулярний теплий душ. У своїх джунглях рослини звикли до теплих і сильних тропічних злив. Якщо регулярно (хоча б раз на тиждень) “купати” рослини - то вони значно легше перенесуть зиму. Для цього землю в горщику навколо рослини потрібно прикрити поліетиленовою плівкою, нахилити горщик, і кілька хвилин поливати рослину з не дуже сильного душа теплою водою. Вода змиє пил і допоможе розкрити продихи, щоб листя могло “дихати”.
Можна купати навіть ті рослини, про які зазвичай пишуть, що вони бояться води: узамбарські фіалки чи бегонію з оксамитовим листям. Головне - не виставляти мокру квітку на холодні протяги, щоб не утворилися гнилі плями, або під пряме яскраве сонце, яке може спричинити опіки. Найкраще залишити рослину сохнути на кілька годин у вологій ванній кімнаті (можна ще відкрити гарячу воду і спеціально напустити пари).
Так чи інакше, пам’ятайте головне - взимку вашим зеленим улюбленцям нелегко і вони потребують подвійної уваги і турботи. Тільки за ретельного догляду вони збережуть свій декоративний вигляд протягом найбідніших на сонячне світло місяців.