Поточний № 4 (1431)

19.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як допомогти літнім людям впоратися із тривожністю під час воєнних дій?


06.04.2022

У цей непростий час ми повинні пам’ятати і дбати про тих, кому гірше, ніж нам. До такої категорії належать і літні люди. Не забувайте про стареньких, які поруч з вами: сусіди, колеги, просто бабуся в магазині. Допомагайте самотнім літнім людям, якщо маєте таку можливість.
Як підтримати стареньких, радить психолог Лейла ГАСАНОВА.
Підтримуйте постійний зв’язок незалежно від того в одному місті ви живете чи різних. Слід телефонувати літнім членам родини вранці та ввечері, не проявляючи власну тривогу та страхи. Під час розмов слід бути впевненими та спокійними. Передавайте слухавку дітям та онукам — нехай вони піднімуть настрій стареньким. При цьому важливо домовитися про час, коли ви зідзвонюєтеся.
Проговоріть план усіх можливих ситуацій, щоб бути готовими до всього. Розробіть та обговоріть план максимально конкретно. Така послідовність та ясність заспокоїть літніх людей.
Піклуйтеся про здоров’я своїх літніх родичів. Запитайте, чи всі ліки вони мають, яке в них самопочуття тощо. Якщо необхідно поповнити аптечку, особливо коли йдеться про ліки від хронічних захворювань, допоможіть їм у цьому.
Обговоріть, скільки, де саме та які новини дивитися та слухати. Поясніть, що наразі велика кількість інформації є провокативною та неправдивою, а отже, може зашкодити. Разом оберіть одне чи кілька ЗМІ, яким ви довіряєте, і подбайте, щоб ваші рідні не стали жертвами фейків.
Частіше обнімайтеся. Переоцінити важливість дотиків просто неможливо, і наразі вони потрібні, як ніколи.
Джерело: «Порадниця».