Поточний № 4 (1431)

29.03.2024

Шановні читачі! Ми потребуємо вашої підтримки!

Dear readers! We need your support!

Як допомогти насінню швидше прорости?


08.05.2013

За вікном травень, час висаджувати розсаду. Однак на переконання більшості городників, все ж міцнішими і врожайнішими є рослини, вирощені з висіяного у відкритий ґрунт насіння.

Як же допомогти насінню швидше прорости?

Для цього сьогодні існує широкий набір спеціальних препаратів, які можна об’єднати в одну велику групу - стимулятори росту. Їх основу складають так звані фітогормони, які пробуджують насіння, виводячи із стану спокою і пожвавлюючи їх ріст. Найвідомішими та надійними препаратами цієї категорії є «Зав’язь», «Бутон», «Цвітень» і найбільш популярний стимулятор росту – «Епін Екстра». Його висока ефективність заснована на тому, що він впливає не тільки на сплячий зародок, сприяючи тим самим його якнайшвидшому пробудженню, але одночасно руйнує насінну оболонку, полегшуючи тим самим проростання пагона. Завдяки такій подвійній дії забезпечуються кращі умови росту насіння і максимальна схожість обробленої «Епіном» насіннєвої маси, швидкі та дружні сходи.
Всі перераховані суміші пройшли перевірку часом, вже не один раз довівши, що дають реальне підвищення схожості насіння на практиці. Тому фахівці рекомендують з повагою ставитися до новинок цієї категорії, але перевагу все-таки віддавати перевіреним засобам.
Однак закуповувати який-небудь стимулятор рослин про запас не варто, тому що період зберігання у них обмежений і по закінченню певного часу діюча речовина гине, тобто ефективність препаратів знижується. Строк «життя» вже готових розчинів і того менше - у кращому разі їх вдається зберегти протягом декількох днів, але для цього доведеться постійно тримати їх у холодильнику.
Препарати на основі фітогормонів добре зарекомендували себе при роботі зі свіжим посадковим матеріалом, але вони практично недієві, якщо мова йде про застаріле насіння, про яке благополучно забули господарі, у результаті чого воно кілька років пролежало на поличці, поки на нього випадково не натрапили під час чергового генерального прибирання. У таких ситуаціях допомогти можуть гумінові препарати.
Стимулювати рослини можна не тільки до посіву, але також і під час вегетації, особливо на початковому етапі. Найбільш ефективними у цьому плані є рибні добрива, що з’явилися в арсеналі городників не дуже давно. Їх, дійсно, роблять із рибних відходів.
Основними компонентами цих препаратів є фосфати, різні амінокислоти, а також біологічно активні речовини й живильні мікроелементи. Використання розчинів на найбільш ранніх етапах підготовки розсади дозволяє надати сіянцям додатковий заряд енергії, у результаті чого процес росту активізується, рослини стають більш міцними, а в результаті, уже після пересадження у відкритий ґрунт, цвітіння наступає набагато раніше звичайних строків.
Рибні добрива є дуже ефективними, але у них є один істотний недолік - ціна, через яку вони для багатьох є просто недоступними. Тому хотілося б, щоб городники в погоні за модними новинками не забували також про старі дідівські методи. Адже давно помічено, що гарну стимулюючу дію мають звичайні дріжджі.
Якщо приготувати з них 1 % розчин (тобто 10 г на літр води), і полити ним ґрунт, то це активізує мікроорганізми, посилить виділення вуглекислоти, а також сприятиме прискоренню мінералізації органічних сполук, завдяки чому підвищиться вміст у субстраті азоту й фосфору.
Учені визнали, що одноразовий полив дріжджовим екстрактом рівносильний внесенню в ґрунт річної норми повного комплексного добрива.
Відомо також, що молоді сіянці є досить вразливими до різних інфекційних захворювань. Захистити розсаду допоможе обробка препаратом «Імуноцитофіт».
Так що користуйтеся стимуляторами росту, така обробка насіння обов’язково підвищить енергію росту молодих рослин і дозволить збирати свій урожай набагато раніше.